Imagini vechi, dintr-o lume astazi disparuta, fotografii dintr-un Mic Paris care "a suferit agresiunea Epocii de Aur", au fost adunate de Andrei Pandele intr-un album aparut la Editura Compania sub titlul "Fotografii interzise si imagini personale
Imagini vechi, dintr-o lume astazi disparuta, fotografii dintr-un Mic Paris care "a suferit agresiunea Epocii de Aur", au fost adunate de Andrei Pandele intr-un album aparut la Editura Compania sub titlul "Fotografii interzise si imagini personale". De asemenea, imaginile vor fi expuse intr-o expozitie, al carei vernisaj va avea loc pe 20 decembrie, la ora 17.00, la Teatrul National (Galeria 3/4) si care se afla sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania si a Muzeului National de Arta Contemporana.
"Ma intereseaza actiunea si viata reala. Ma farmeca lumina si culoarea. Sunt atras de convergente irepetabile intre lumini si subiecte efemere. (...) Imaginile personale - un fel de paranteze la fotografiile interzise - sunt facute dupa dispozitie, la convergenta dintre vreme, lumina si subiect. (...) Aveam speranta tulbure ca voi strange fotografiile intr-o carte peste douazeci de ani", marturiseste Andrei Pandele, arhitect si fotograf, cu expozitii deschise in Bucuresti, in tara si in strainatate.
Impartit pe segmente, albumul aduce in prim-plan imagini care surprind locuri astazi disparute, case intre timp demolate, ierni cu zapezi ca-n povesti, inserari in lumea cuprinsa toata intr-un joc de copii in spatele blocului. "Locuind aici", "Viata particulara", "Cutremurul din 4 martie 1977", "Absurdul ca regula", "Delirul demolarilor", "Revolutie, mase si manevre" sunt cateva dintre capitolele cuprinse in volumul aparut la Compania. "Fotografiam mai mult alb-negru, nu se gaseau filme color. Sau pozam color orice atunci cand aveam norocul sa dau de filme. (...) Ideea initiala - imagini cu cladirile-reper ce aveau sa dispara - a iesit mai bine decat ma asteptam. Proiectul a evoluat odata cu satisfactia dictatorului de a demola brutal o treime din centrul istoric. Am inceput sa fotografiez viata de zi cu zi ca o tragi-comedie.", povesteste Andrei Pandele cum s-a nascut albumul "Fotografii interzise si imagini personale", aratand in acelasi timp ca "imaginile sunt mai convingatoare decat fotografiile".
Anii care s-au scurs de-atunci incarca imaginile surprinse de aparatul de fotografiat al lui Pandele cu nostalgii... Strazi din cartierul Uranus, astazi disparut, hala veche de la Piata Unirii, balcoane insorite de pe Calea Mosilor, Biserica Anglicana intr-o zi de iarna, Bucurestii cu circulatia interzisa, uriasul magazin Big Berceni, fara marfa in galantare, cozi la oua si la zahar, cozi de carucioare cu butelii, puii congelati de 200 de grame, demolari... si cateva imagini in culori cu scrumul lasat in urma de editiile rare arse pe 25 decembrie 1989 la Biblioteca Centrala Universitara, Piata (astazi a Revolutiei) pavata cu tuburi de gloante, rosul Partidului Comunist in pas de defilare si un castan pe care cade lapovita intr-un amurg in Piata Spaniei...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.