Aspicul, mai mult decat maioneza, este o piatra de incercare pentru gospodine. Pentru ca se apropie Sarbatorile, ati putea sa le oferiti celor dragi preparate normale, dar cu un aspect mai apetisant.


Dupa cum se stie, aspicul este o
Aspicul, mai mult decat maioneza, este o piatra de incercare pentru gospodine. Pentru ca se apropie Sarbatorile, ati putea sa le oferiti celor dragi preparate normale, dar cu un aspect mai apetisant.


Dupa cum se stie, aspicul este o gelatina obtinuta prin fierberea oaselor sau a carnii, care insa nu trebuie confundata cu piftia. Poate servi ca garnitura pentru orice carne de vanat, peste, limba si chiar mezeluri, carnati fripti, oua rascoapte, castraveti acri etc. In general, preparatele in aspic se fac la ocazii, cum ar fi Sarbatorile de iarna.


PREPARARE. Pentru prepararea aspicului din oase se pun la fiert o bucata din os de vitel, o jumatate de kg de oase de vaca, 200 g sorici de porc, doi morcovi, doua radacini de patrunjel, o ceapa, o gulie, patru litri de apa si sare. Se lasa sa fiarba doua-trei ore la foc potrivit, luand continuu spuma. Cand a scazut apa pe jumatate, se strecoara supa in alt vas, se adauga doua-trei foi de dafin. Cand a inceput sa fiarba, se adauga sase albusuri batute spuma cu doua-trei linguri de otet, amestecand mereu pana se limpezeste. Pentru a se proba daca este suficient de fiert pentru a se lega, se lasa la racit o cantitate mica. Cu cat este mai inchegat, cu atat arata mai bine. Se filtreaza zeama de atatea ori, pana devine complet limpede. Aspicul se poate colora verde cu zeama de spanac, rosu cu zeama de sfecla cruda sau galben cu zahar ars. Se pastreaza la rece si se poate refolosi prin incalzire.


GARNISIRE. Multe mancaruri care se servesc reci se pot imbraca in aspic. Daca se garniseste numai partea de deasupra, aspicul se toarna pe fundul formei in grosime de un centimetru si se lasa la rece sa se coaguleze. Pentru garnisirea aspicului se mai folosesc masline, patrunjel verde, morcov fiert, boabe de mazare, gogosari sau castraveti murati, sunca, sardele etc. Dupa ce se asaza garnitura, se toarna un strat subtire de aspic, care se lasa sa se inchege. Se adauga carnea, mezelurile, ouale sau castravetii. Apoi se umple cu restul de aspic si se tine la rece sa se inchege. La servit se inmoaie forma in apa calda si se rastoarna imediat pe o farfurie, de preferinta de sticla.

Astfel putem prepara ficat de gasca in aspic. Ficatul se prajeste, apoi se mixeaza cu trei-patru ciuperci prajite si cu putina paine inmuiata in lapte si stoarsa. Se freaca spuma 50 g unt, putina smantana, sare, piper. Se imbraca in aspic o forma in care se pune pasta din ficat, se umple apoi cu aspic si se da la rece. Se rastoarna pe farfurie si se garniseste.


Pui in aspicINGREDIENTE: carne de pasare, salata verde
PREPARARE: Carnea se desprinde de pe oase si se taie in felii. In forma ornata se asaza feliile de carne suprapuse, neinghesuite. Se lasa pe margine un spatiu liber de 1 cm si se toarna aspic, umpland toate golurile si depasind nivelul carnii cu 1 cm. Se tine la frigider sa se raceasca 30 de minute. Se adauga foi de salata. Apoi se umple cu aspic si acel spatiu gol, lasand sa depaseasca nivelul salatei cu 1 cm pentru a le fixa. Se mai pot folosi boabe de mazare crude sau din conserva. Salata se poate folosi doar ca ornament.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.