DNA a trimis ieri in judecata un lot de 21 de vamesi de la Otopeni, acuzati ca au luat 8.121 de spagi care insumeaza 81.470 de lei.

Cei 21 de vamesi de la Otopeni arestati in septembrie 2006 au fost ieri trimisi in judecata sub acuzatia de luare de mita in forma continuata. Pentru a-i prinde, procurorii DNA au trimis la Otopeni un investigator care a lucrat sub acoperire pe post de comisionar vamal. Timp de zece luni, acesta a observat toate spagile primite de vamesi de la comisionari, a filmat si a fotografiat toate momentele in care acestia erau mituiti si a dat chiar el mita pentru a stringe probe. Motivul pentru care DNA a intins aceasta ancheta pe zece luni a fost ca procurorii au vrut sa demonstreze caracterul organizat al infractiunilor si ca urmareau sa-i depisteze pe toti vamesii corupti.

DNA sustine ca spaga la vama ajunsese chiar in situatia in care, pentru ca nu aveau suma potrivita de 10 lei, cit se platea in general pentru verificarea fiecarei declaratii vamale, mituitorii cereau rest lucratorilor vamali. „Au fost inregistrate situatii in care anumiti lucratori vamali le atrageau atentia comisionarilor cind «uitau» sa le dea mita pentru lucrarile vamale supuse controlului", sustine DNA. In mod normal, documentele aflate la un compartiment vamal sint verificate in ordinea depunerii lor. In realitate, ultimele declaratii vamale deveneau, contra cost, primele.

Comisionarii se resemnau sa-i mituiasca pe vamesi, pentru ca, in caz contrar, acestia intirziau intocmirea documentatiilor, iar pentru depozitarea marfurilor in spatiul aeroportului se plateau taxe suplimentare. Astfel, comisionarii riscau sa-si piarda clientii intrucit interesul importatorilor era sa intre cit mai repede in posesia bunurilor comandate. DNA a pus sechestru pe conturile bancare detinute de 17 vamesi trimisi in instanta si pe un imobil. Dosarul a fost trimis in judecata la Tribunalul Buzau, la cererea DNA, pentru a exclude posibilitatea ca vamesii sa influenteze instanta.

O harta a zonelor cu cele mai dese tilharii, spargeri si furturi de masini din Capitala, pe www.cotidianul.ro/select