Un adevarat „guru" republican al diplomatiei, fostul secretar de stat isi va prezenta opiniile asupra viitorului relatiilor internationale in cadrul Galei de vineri de la „Zece pentru Romania". Unul dintre cei mai influenti oameni ai politicii internationale din ultimele decenii, Henry Kissinger (foto), vine in Romania joi, 13 decembrie, pentru a participa la cea de-a treia editie a Galei „Zece pentru Romania", organizata de Realitatea TV. Evenimentul se va desfasura vineri seara, la Ateneul Roman din Bucuresti, iar in cadrul lui Kissinger va prezenta citeva opinii despre actuala situatie internationala, inclusiv despre cum vor evolua, in opinia sa, relatiile dintre SUA si Europa si dintre Rusia si tarile arabe.

Republicanul Henry Kissinger este laureat al Premiului Nobel pentru pace, in 1973, pentru contributia la incetarea focului cu Vietnamul. A fost numit consilier pentru securitate nationala de presedintele Richard Nixon in 1969, iar ulterior a devenit secretar de stat, in perioada 1973-1977. Kissinger a promovat politica de relaxare a relatiilor cu URSS. Secretarul de stat republican este si artizanul apropierii dintre SUA si China si al formarii aliantei antisovietice sino-americane. Dupa retragerea din administratie, a fondat firma de consultanta internationala Kissinger Associates, pe care o si prezideaza. Cea mai cunoscuta carte semnata de Henry Kissinger este „Diplomatia", publicata in 1994. In prezent, Henry Kissinger este membru in conducerea celor trei mari organizatii globaliste care reprezintã „Noua Ordine Mondiala", Council on Foreign Relations, Trilaterala si Bilderberg.

In 2002, Kissinger a fost numit de presedintele George W. Bush in fruntea comitetului ce a analizat atentatele de la 11 septembrie 2001. Fostul secretar de stat a jucat un rol important in consilierea presedintelui Bush si a vicepresedintelui Cheney in privinta razboiului din Irak.

Declasificarea documentelor din perioada administratiilor Nixon si Ford, in timpul carora Kissinger a ocupat functia de secretar de stat, a condus la critici dure la adresa sa, inclusiv la acuzatii de implicare in crime de razboi. In timpul mandatului sau, Kissinger a sustinut mentinerea de relatii de prietenie cu dictaturile militare din America Latina. A fost acuzat de complicitate si de incurajare a atrocitatilor comise de junta argentiniana. Kissinger a fost criticat si pentru rolul jucat in razboiul dintre India si Pakistan, in 1971, cind nu a facut nimic pentru a opri atrocitatile comise de armata pakistaneza.

Postul Realitatea TV a lansat anul trecut traditia de a invita la Gala, in fiecare an, un personaj care a influentat lumea prin activitatea sa. La editia din 2006 a fost invitat fostul cancelar german Helmut Kohl.

Zece ani de cautare In cadrul Galei „Zece pentru Romania" vor fi acordate premii la categoriile Politicieni, Tineri politicieni, Ministri, Parlamentari, Analisti politici, Jurnalisti, Oameni de afaceri, Interpreti vocali, Actori si Sportivi. Proiectul „Zece pentru Romania", aflat la cea de-a treia editie, se intinde pe o perioada de zece ani si reprezinta o cercetare sociologica, proiectata si finantata de Realitatea TV, prin care postul de televiziune isi propune sa identifice si sa recunoasca la nivel national cele mai valoroase personalitati ale momentului. Cercetarea sociologica este facuta de patru institute de sondare a opiniei publice, INSOMAR, IMAS, TNS - CSOP si CURS, iar postul Realitatea TV investeste in acest proiect 5 milioane de euro.

O ora cu Kissinger, pe www.cotidianul.ro/select