Nationala feminina de tenis de masa a Romaniei si-a asigurat medalia de argint, dupa ce a invins Polonia in semifinalele CM de junioare.

Junioarele romane au reusit, in premiera, sa se califice in finala Campionatului Mondial de tenis de masa, competitie ce se desfasoara zilele acestea la Palo Alto (SUA). In semifinale, Elizabeta Samara, Cristina Hirici, Ioana Ghemes si Irina Hoza s-au impus, cu 3-2, in fata Poloniei. „Ma bucur ca am reusit sa respect intocmai indicatiile antrenorului si sa cistig", a spus Samara. Cu acest rezultat, junioarele noastre au depasit cea mai buna performanta obtinuta de Romania la un campionat mondial, pina acum ele cucerind in proba pe echipe patru medalii de bronz: in 2003, la Santiago de Chile, in 2004, la Kobe, in 2005, la Linz, si in 2006, la Cairo. Finala, care s-a disputat ieri-noapte, le-a adus pe elevele lui Viorel Filimon fata-n fata cu favorita intrecerii, nationala Chinei. „Nu ma sperie asiaticele si sint convinsa ca nu voi evolua cu teama in fata lor", promitea liderul nationalei Romaniei, Elizabeta Samara.

Pentru Samara (18 ani), Mondialele de la Palo Alto reprezinta ultima competitie de anvergura la juniorat. Jucatoarea din Constanta, care a adunat in cariera peste 300 de medalii, a ajuns in fata mesei de ping-pong dintr-o joaca. „Fratele meu mai mare, Stelian, practica deja acest sport, iar la unul dintre antrenamente m-a luat si pe mine. In momentul in care el a luat o pauza, am pus mina pe paleta lui si am inceput sa lovesc mingea in joaca. Norocul meu s-a numit antrenorul Viorel Sterea. El a vazut in mine calitatile necesare practicarii acestui sport si a insistat pe linga parinti sa ma lase la sala", a povestit Samara. Dupa numai doi ani, Eliza isi confirma talentul la „Paleta de argint" de la Arad, unde a obtinut primele medalii de aur atit in intrecerea pe echipe, cit si la individual.

Anul trecut, jucatoarea din Constanta a fost la un pas de a renunta la tenisul de masa. Deceptionata dupa ce a pierdut toate cele trei finale la Campionatul European de la Sarajevo - simplu, dublu si mixt -, Samara a vrut sa renunte. „Eram foarte dezamagita. Din fericire, dragostea pentru acest sport m-a facut sa uit de vorbele spuse la suparare", a mai spus Samara. Dupa retragerea Mihaelei Steff si a Otiliei Badescu din nationala de senioare, rolul de lider i-a revenit, gratie rezultatelor, Elizabetei Samara.