Situatia investitiilor straine in tara noastra se inrautateste. Nu era de ajuns ca la inceputul lunii noiembrie un sondaj comandat de Reuters arata ca atractivitatea investitiilor straine in Romania a scazut puternic in trimestrul al treilea al acest
Situatia investitiilor straine in tara noastra se inrautateste. Nu era de ajuns ca la inceputul lunii noiembrie un sondaj comandat de Reuters arata ca atractivitatea investitiilor straine in Romania a scazut puternic in trimestrul al treilea al acestui an, reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) ne dau acum vestea ca unele zone din Romania, printre care Satu Mare, Arad, Timisoara, Ploiesti si Cugir, sunt "inchise" pentru investitori. Motivul: lipsa fortei de munca si a terenurilor disponibile. Indicele privind mediul de afaceri, calculat de compania austriaca de servicii financiare Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), a inregistrat, in cazul Romaniei, un declin important, de la 75 la 59 de puncte. Investitiile straine directe in tara noastra s-au plasat in primele opt luni la 4,059 miliarde de euro, in scadere cu 6,3%, comparativ cu perioada similara din 2006.
Reprezentantii ARIS, citati de Mediafax, au precizat ieri, intr-o conferinta de presa, ca sunt zone care sunt foarte bine dezvoltate din punct de vedere al proiectelor de investitii, cum ar fi cele din partea de vest, zona de sud, dar si regiuni unde investitorii lipsesc. Zone precum Satu Mare, Arad, Timisoara, Ploiesti, Cugir, Baia Mare, Targu Mures si in curand Cluj sunt practic inchise pentru investitori, pentru ca sunt multe proiecte care au atras forta de munca si au ocupat amplasamentele disponibile.
Sorin Vasilescu, director in ARIS, a spus ca agentia pe care o conduce incurajeaza autoritatile din alte zone si din cele in care se mai poate sa investeasca in dezvoltarea de parcuri industriale pentru a atrage investitori. Zonele care nu au atras investitii sunt in special Harghita, Covasna, precum si regiunea de sud-vest. "Harghita si Covasna sunt ocolite de investitori, din cauza lipsei infrastructurii de transport", a tinut sa precizeze Vasilescu. "Locurile din parcurile industriale se vand ca painea calda, si nu la preturi modice. Investitorii platesc, deoarece stiu ca au toate utilitatile disponibile", a subliniat vicepresedintele ARIS, Monica Barbuletiu.ARIS: "Nu suntem ingrijorati de cresterea costului cu forta de munca"ARIS estimeaza pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de sapte miliarde euro, mentinand astfel previziunile de la inceputul anului. Agentia monitorizeaza 75-80 de proiecte de investitii, care insumeaza trei miliarde euro si a caror implementare va fi finalizata in 2008. "Anul 2007 a fost un an foarte bun din punctul meu de vedere. (...) ARIS a monitorizat in acest an proiecte in valoare de peste trei miliarde de euro, cu un buget de doar 685.000 euro".
Vicepresedintele ARIS a spus ca este o diferenta care releva randamentul acestei institutii, iar in ceea ce priveste previziunile pentru acest an, reprezentantii ARIS au precizat ca nu se poate face o estimare a investitiilor straine directe, deocamdata. La intrebarea jurnalistilor legata de influenta cresterii costului cu forta de munca din Romania asupra nivelului investitiilor, oficialii ARIS au precizat ca "nu sunt ingrijorati de acest factor". "Diferentele dintre salariile din Romania si cele din alte state din regiune, precum Cehia, se vor mentine, chiar daca in Romania salariul mediu va ajunge la 500 euro pe luna, cresteri vor avea loc si pe alte piete. Nu ne speriem de cresterea costului cu forta de munca", a aratat Vasilescu. El a precizat ca una dintre strategiile agentiei pentru anul viitor este atragerea investitorilor non-europeni, respectiv din India, Coreea, Indonezia, China, Azerbaidjan, Turcia sau Israel. "Investitiile din Europa vin oricum. Trebuie sa ne focalizam interesul pe statele non-UE", a mai spus Vasilescu.
Anul trecut, Romania a inregistrat un nivel al investitiilor straine directe de circa noua miliarde de euro, incluzand si suma obtinuta din privatizarea BCR, cea mai mare banca din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.