Instanta suprema a respins, miercuri, propunerea de arestare preventiva a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru, precum si a notarului Gheorghe Bucur, implicati in dosarul fraudarii examenului de promovare in functii de conducere pentru mag
Instanta suprema a respins, miercuri, propunerea de arestare preventiva a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru, precum si a notarului Gheorghe Bucur, implicati in dosarul fraudarii examenului de promovare in functii de conducere pentru magistrati.

Hotararea poate fi atacata cu recurs la Completul de noua judecatori.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat, miercuri, in sedinta secreta, propunerea privind arestarea preventiva a celor doi procurori si a notarului Bucur. Dezbaterile au durat aproximativ trei ore.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut, marti, avizul Sectiei pentru procurori a CSM privind propunerea de arestare preventiva a lui Gheorghe Dumitru - procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti si candidat la ocuparea postului de conducere de la acest Parchet si a lui Eugen Cojocaru - procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru supleant al Comisiei de examinare.

Fara acest aviz, dat in aceeasi seara, magistratii nu puteau fi prezentati instantei de judecata. Potrivit articolului 42, alineatul 2 din Legea 317/2004, "Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza perchezitia, retinerea sau arestarea preventiva a procurorilor".

Ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale in cazul celor doi procurori, acestia au fost suspendati din functii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.

Tot marti, procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a notarului Gheorghe Bucur, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM.

La sfarsitul lunii noiembrie, DNA a inceput o ancheta penala care vizeaza aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor functii de conducere in cadrul Parchetelor, fiind puse sub invinuire mai multe persoane din magistratura.

In acest caz, procurorii anticoruptie i-au citat pentru audieri pe procurorul Sterian Guli, desemnat castigator al postului de prim-procuror la Parchetul Tribunalului Capitalei, precum si alti magistrati.

Miercurea trecuta, DNA a facut public numele celor cinci magistrati si a unui notar implicati in fraudarea examenului de promovare in functii de conducere a procurorilor si judecatorilor.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala, in cursul lunii noiembrie, fata de urmatoarele persoane: Dumitru Gheorghe, procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, prevazut de art.61 din Legea 78/2000; Sterian Guli, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni, pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevazuta de art.12, lit. b) din Legea 78/2000; Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta, prevazuta de art.26 C.p. raportat la art.61 din Legea 78/2000;Gheorghe Bucur, notar in municipiul Bucuresti, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la cumparare de influenta prevazuta de art.26 C.p. raportat la art.61 din Legea 78/2000 si trafic de influenta, prevazuta de art.257 C.p.; Gabriela Ghita, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedinta a Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, pentru savarsirea infractiunii de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevazuta de art.12, lit. b) din Legea 78/2000; Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru supleant al aceleiasi Comisii de examinare, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta prevazut de art.257 C.p. si instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, prevazut de art.25 C.p. raportat la art.12, lit. b) din Legea 78/2000, se arata in comunicatul DNA.

Din probele administrate pana in prezent de procurori a rezultat ca, in cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, pentru a-si asigura reusita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecatorului Cerbeanu Gheorghe, lui Bucur Gheorghe, fost magistrat. In schimb, acesta din urma s-a angajat ca va interveni pe langa unii dintre membrii Sectiei de procurori ai CSM, in scopul reusitei la examen a acestui candidat.

De asemenea, beneficiind de intermedierea judecatorului Cerbeanu Gheorghe si a fostului magistrat Bucur Gheorghe, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant in Comisia de examinare, suma de 15.000 euro. Procurorul Cojocaru Eugen ii pretinsese initial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 euro, in scopul asigurarii reusitei la examen, preciza DNA.

In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

Din probele administrate pana in prezent a mai rezultat ca, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea functiei de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a obtinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la presedinta Comisiei de examinare Ghita Georgeta Gabriela, membru in comisia de examinare, o parte din subiecte, inainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima pozitie.

In cursul lunii noiembrie, invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, conform prevederilor art. 6 alin.3 din Codul de procedura penala, potrivit DNA
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.