Clasicul ghips aplicat mainilor si picioarelor fracturate e de domeniul trecutului. Mihai  Paraschiv, medic primar ortoped la Spitalul de urgenta "Dimitrie Bagdasar" din Capitala, recurge la interventii chirurgicale de urgenta ce permit mo
Clasicul ghips aplicat mainilor si picioarelor fracturate e de domeniul trecutului. Mihai  Paraschiv, medic primar ortoped la Spitalul de urgenta "Dimitrie Bagdasar" din Capitala, recurge la interventii chirurgicale de urgenta ce permit mobilizarea bolnavului imediat dupa operatie.


Iarna aduce zapada, ghetus si, o data cu ele, si fracturi. Potrivit medicului primar ortoped Mihai Paraschiv, in sezonul rece, numarul fracturilor la maini si picioare provocate de conditiile meteo creste considerabil. Cei mai expusi sunt batranii, in cazul lor fracturile de sold fiind cel mai des intalnite si necesitand montarea unor proteze. Daca pana acum in cazul unor fracturi se apela la aparatul ghipsat care imobiliza bolnavul cel putin o luna, Mihai Paraschiv spune ca in cazul fracturilor membrelor inferioare, printr-o interventie chirurgicala de urgenta, pacientii pot fi mobilizati chiar a doua zi dupa operatie. Mai intai prin miscari pasive la pat, apoi, in functie de evolutia postoperatorie, se trece progresiv la scurte plimbari. Pentru recuperarea pacientilor cu fracturi, Spitalul Bagdasar dispune de o clinica de kinetoterapie cu dotarile necesare. Potrivit lui Mihai Paraschiv, la acest spital se opereaza in medie 1.800 de fracturi pe an, aproximativ 400 dintre ele fiind rezultatul accidentelor rutiere. Din cauza lipsei echipamentelor si a materialelor sanitare necesare in spitalele din provincie, Clinica de Ortopedie de la Bagdasar preia si trateaza si 30%-40% din cazurile din tara. Dintre acestea, 600 sunt realizate de Mihai Paraschiv, el fiind si singurul medic care monteaza proteze de umar din Clinica de Ortopedie.


PRIM AJUTOR. Un rol important in reusita unei operatii il are primul ajutor la locul accidentului, mai spune Mihai Paraschiv, imobilizarea provizorie a fracturilor, indepartand complicatiile ulterioare. Mijloacele de imobilizare sunt atelele ghipsate sau cele improvizate din crengi, scanduri, de lungimi si latimi variabile, in functie de regiunile la nivelul carora se aplica. Imobilizarea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu articulatiile situate deasupra si dedesubtul fracturii, pentru a impiedica deplasarea fragmentelor osoase. In cazul fracturilor deschise, insotite de hemoragii, nu trebuie uitata montarea unui garou deasupra leziunii, care poate fi improvizat dintr-un elastic, cordon, fasa etc. De asemenea, Mihai Paraschiv avertizeaza ca, in cazul fracturilor, un risc crescut il prezinta batranii, bolnavii de osteoporoza, anemicii, diabeticii, dar si cardiacii, interventia chirurgicala si vindecarea in cazul lor fiind mai anevoioase.


MinusuriDe la preluarea conducerii Spitalului Bagdasar de echipa Anca Buliman - director si Cristina Berteanu - director medical, lucrurile au intrat pe un fagas normal in ceea ce priveste finantarea, echipamentele si materialele sanitare necesare. Cu toate acestea, clinica de ortopedie se mai confrunta totusi cu unele probleme. Una dintre acestea este lipsa sangelui necesar transfuziilor operatorii si postoperatorii, donatiile sanguine fiind in continua scadere. Medicul Mihai Paraschiv face un apel in acest sens, fiecare mililitru de sange donat fiind important pentru salvarea unor vieti.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.