O stire trecuta cu vederea sugereaza apropierea lui Gusa de PLD si, implicit, de PDL.

Deputatul Nati Meir sustine ca, saptamina trecuta, ar fi fost contactat de catre fostul presedinte al PIN care "voia sa il roage ceva". Om sensibil,
O stire trecuta cu vederea sugereaza apropierea lui Gusa de PLD si, implicit, de PDL.

Deputatul Nati Meir sustine ca, saptamina trecuta, ar fi fost contactat de catre fostul presedinte al PIN care "voia sa il roage ceva". Om sensibil, deputatul ar fi acceptat o intilnire la care a participat, in afara de Gusa, si peledistul Cornel Stirbet. Cei doi urmau sa-l convinga sa semneze motiunea de cenzura a PLD. Continuarea e mai putin importanta. La urma urmei, Nati Meir nu e o persoana asupra careia sa zabovesti mai mult decit strictul necesar. Important e ca povestea are parfum de credibilitate si ca nimeni nu s-a grabit s-o dezminta. Pare-se, asadar, ca dupa esecul PIN la euroalegeri, Gusa isi ofera serviciile PDL pentru a-si asigura viitorul politic. Nimic surprinzator pina aici. Omul are constanta unui stergator de parbriz: a fost anti Iliescu, pro, iar anti, pro Basescu, anti s.a.m.d. Surprinzator - dar deloc improbabil - ar fi ca PDL, via Udrea, sa-l accepte cu bratele deschise.

De altfel, vocatia recuperatorie a noului partid s-ar putea manifesta si in cazul Monei Musca. Acesteia i-au jurat simpatie vesnica atit Stolojan, cit si Stoica. Cazul Musca este emblematic pentru ca, la o scara mai mica, indica riscurile carora se expune viitoarea formatiune politica. Mona a fost obligata sa se retraga (provizoriu?) din viata publica nu pentru colaborarea cu Securitatea per se. Prin comparatie cu un colaborationism marca Balaceanu-Stolnici, cele citeva delatiuni ordinare ale Monei fac aproape figura decenta. Oprobriul opiniei publice s-a datorat discrepantei dintre idealul imaginii si realitate. Fluturarea steagului intransigentei morale s-a dovedit o strategie pe cit de efectiva, pe atit de paguboasa, la o adica. Inaltata pe primele locuri ale increderii electoratului, Mona Musca a avut de unde sa se prabuseasca, fringindu-si cariera.

La o scara mai mare, acesta este si principalul risc la care se expune PDL. Promovarea agresiva a imaginii de partid 3-P (prezidential, providential, principial) e si ea o strategie cu dublu tais: functioneaza doar atita vreme cit realitatea se suprapune, fie si partial, asteptarilor. Daca PDL se va lacomi si, hulpav, va incepe sa inghita, pe nemestecate, figuri dintre cele mai dubioase doar pentru a-si spori capitalul politic, rezultatul va fi dezastruos. Din acest punct de vedere, PSD si PNL sint mult mai "turcite": s-au culcat pe podea, asa ca nu mai au de unde sa cada.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.