Romania si Bulgaria sint tarile din Europa de Est cu cele mai mici costuri de productie, potrivit unui articol de pe site-ul „Canadian Press".

Tarile din estul Europei sint intr-o competitie acerba pentru a-i determina pe producatorii de la Hollywood sa filmeze pe teritoriul lor, potrivit „Canadian Press". Lituania, Cehia, Romania, Polonia si Ungaria se bat sa fie platouri de filmare, datorita cistigurilor consistente pe care le aduce aceasta calitate. De exemplu, Cehia s-a ales cu 76 de milioane de dolari in 2006, a declarat pentru „Canadian Press" Dusana Chrenekova, purtatorul de cuvint al Studioului Barrandov. Bogdan Moncea, marketing director la Castel Film in Romania, a aratat ca studiourile de film straine au investit in ultimii cinci ani peste 183 de milioane de dolari in economia tarii. Castel Film a „gazduit" in acest an productiile straine „Adam Ressurected", de Paul Schrader, si „Mirrors", cu Kiefer Sutherland.

Intre timp insa, lucrurile au inceput sa se schimbe. La inceputul anilor ’90, orasele din estul Europei puteau stirni interesul producatorilor straini printr-o simpla combinatie de aer de epoca si costuri reduse. Astazi, cerintele producatorilor straini vizeaza un amestec de tehnologie, expertiza si reduceri de taxe. In Ungaria, guvernul a aprobat o micsorare spectaculoasa a taxelor percepute pentru productiile straine, iar „Canadian Press" anticipeaza faptul ca Romania ar putea urma exemplul vecinilor sai. Reprezentantii studioului MediaPro, care a produs recent horrorul „Town Creek", estimeaza ca filmarile in Romania sint cu 20% mai ieftine decit in Cehia.

Insa reprezentantii studiourilor Barrandov argumenteaza ca Romania si Bulgaria, care ofera cele mai ieftine zone de filmare, nu se pot lauda, totusi, cu infrastructura si cu specialistii pe care ii are Cehia. Ramunas Skikas, director al studiourilor de filmari LKS din Lituania, este de parere ca, totusi, cele mai atractive oferte pentru producatorii de la Hollywood sint, in general, cele care presupun costuri reduse. „Cele mai multe tari postcomuniste din estul Europei ofera servicii de aceeasi calitate, insa ceea ce ii determina pe producatori sa aleaga o tara tine, de cele mai multe ori, de costurile de productie", a declarat Skikas pentru „Canadian Press".

Actrita Jodie Foster si-a facut coming out-ul. Detalii pe www.cotidianul.ro/select