Fostul sef al statului Ion Iliescu a fost audiat marti seara pentru prima oara in dosarul penal privind mineriada din 13-15 iunie 1990.

Concret, el a dat prima declaratie olografa, intinsa pe 11 pagini, in care a deslusit anchetatorilor ca nu a dat ordin sa se traga in manifestantii aflati in Piata Universitatii inainte de venirea minerilor. El a fost audiat in dosarul privind moartea mai multor persoane, in care recent procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a infirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui, din pricina mai multor vicii procedurale.


INCÃ… 50 DE AUDIERI. Ion Iliescu s-a prezentat la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul Instantei Supreme marti, la ora 18:00, insotit de avocatul Ion Neagu. El a primit un exemplar dupa rezolutia de infirmare a inceperii urmaririi penale pe care o dispusese in vara generalul Dan Voinea. Potrivit sefului SUPC, procurorul-sef Marius Iacob, ancheta vizeaza moartea unor persoane impuscate de militari in zona Universitatii si Romarta Copiilor in ziua de 13 iunie, inainte de venirea minerilor. In afara audierii fostului sef al statului, planul de ancheta prevede audierea a inca 50 de persoane, militari si civili, martori la evenimente, rude ale persoanelor decedate.


POZITIE. Ion Iliescu si-a spus punctul de vedere asupra mineriadei din iunie 1990. "Am prezentat procurorilor o declaratie despre ce a insemnat mineriada in istoria tarii", a spus fostul presedinte, facand trimitere la mai multe carti publicate in materie. Potrivit Mediafax, Iliescu a reafirmat ca la 13 iunie actele de vandalism au fost provocate de "asa-zisi grevisti ai foamei". "Dupa ce s-a evacuat piata de cei care mergeau la spectacole serale, au ramas trei saptamani asa-zisi grevisti ai foamei. Pe 11 am avut o intelegere cu ei, pe 13 a inceput evacuarea pietei. Dupa-amiaza si seara zilei de 13 am asistat la acte de vandalism pur si simplu, si politia nu a fost capabila sa faca fata. Si unii incearca sa arunce raspunderea pe factorii de putere, spun ca factori de putere au subminat puterea in acest stat. E aberant, adica cei care reclama sunt faptuitorii de acte anarhice si vandalism in aceasta tara. Am dat o declaratie sintetica (procurorilor - n.r.) in care mi-am exprimat punctele de vedere in legatura cu aceste lucruri", a mai spus fostul sef al statului. Plangere impotriva lui Dan VoineaPresedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM), Viorel Ene, a anuntat miercuri ca a cerut demiterea procurorului militar Dan Voinea pe care il acuza de abuz in serviciu pentru ca ar fi tergiversat solutionarea dosarului privind vinovatii de evenimentele din iunie 1990.

Presedintele AVM, Viorel Ene, a avut miercuri o intalnire cu procurorul Marius Iacob, seful Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, care coordoneaza instrumentarea dosarului mineriadei din iunie 1990. Printr-o scrisoare deschisa adresata procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, presedintelui Traian Basescu si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea, Asociatia Victimelor Mineriadelor solicita demiterea procurorului militar Dan Voinea si sustine ca acesta se face vinovat de abuz in serviciu.

Presedintele AVM considera ca demiterea lui Voinea, dupa ce procurorul general a infirmat inceperea urmaririi penale pentru Ion Iliescu, ar fi un semn de normalitate si un semn ca "Parchetul chiar doreste sa afle vinovatii pentru mineriada din 1990".

Viorel Ene a declarat ca cei mai multi dintre cei vinovati pentru violentele din iunie 1990, nominalizandu-i pe Ion Iliescu, Virgil Magureanu, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, sunt doar martori in aceasta cauza. Presedintele AVM a mai spus ca ar fi inaintat deja o plangere, impotriva lui Dan Voinea, prin care solicita despagubiri de patru miliarde de lei.