CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Conservantul poate produce iritatii dermice
Produsul analizat este o combinatie de grasimi vegetale, animale si aditivi alimentari. Acestia pot pune in pericol sanatatea consumatorilor.


La prima vedere, Untar pare ca face parte din categoria "unt". La raftul cu pricina, printre alte produse de gen, l-am gasit si eu. Mi-a atras atentia o vanzatoare care mi-l lauda ca are termen de valabilitate mare. Atunci am citit eticheta si am aflat ca locul lui nu era tocmai acolo. Produsul are in compozitie: "grasimi nehidrogenate 70% si unt 30%, conservant: acid sorbic (E 200), acidifiant: acid citric (E 330), colorant: betacaroten (E 160a)". La 100 g de produs, valoarea energetica este de 690 kcal.  
ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat este "un amestec de grasimi vegetale de natura botanica nespecificata si grasimi de natura animala din unt, la care s-au adaugat conservanti, acidifianti si coloranti".

Produsul este dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutritional, fiind practic format din amestecuri de grasimi vegetale si animale. Deoarece nu sunt specificate sursele botanice ale grasimilor vegetale, nu putem sa apreciem valoarea biologica a acestora si nici daca sunt echilibrate din punct de vedere al compozitiei in acizi grasi. In schimb, grasimile de origine animala contin acizi grasi saturati cu potential aterogen ridicat.

Acidul sorbic, E 200, este un conservant artificial care poate produce iritatii dermice, alergii si poate distruge vitamina B12. Se cunoaste ca aceasta este in general deficitara in dieta, ea fiind absolul necesara pentru buna functionare a celulei nervoase si asimilarea fierului. Betacaronen este un colorant care poate fi natural sau artificial, in cazul supraconsumului imprimand un aspect galbui tegumentelor si crescand riscul de cancer pulmonar la fumatori, dar
nu-l reduce la nefumatori. Acidul citric poate accelera aparitia cariilor dentare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat persoanelor supraponderale si obeze, femeilor insarcinate si care alapteaza, fumatorilor, suferinzilor de boli hepatice, renale, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu sensibilitate la acid sorbic, anemicilor

PrecizariRubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opini-ile la numarele de telefon 021.318.20.37, 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului  doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta, fara a i-l prezenta.