Cotidianul Adevarul din 11 decembrie 2007 a publicat in varianta sa online un editorial intitulat "PNL, propriul adversar", axat pe demisia lui Tudor Chiuariu. In continuarea acestui text, sub titlul "Opiniile cititorilor" gasim postate binecunoscutele mesaje primite prin internet. Primul dintre acestea suna asa: "PNL, partidul hazna, de primrepetentul Tariceanu in data de 2007-12-11 00:29:04. Mai tampiti de romani, ati crezut ca nu sunt in stare sa va tradez idealurile pe care le-ati avut atunci cand ma-ti votat pe mine impreuna cu Alianta D.A. Am reusit, prin hotararea cretina pe care am luat-o, sa va dezamagesc total, dar putin imi pasa. Ce-o sa-mi faceti? Atata timp cat ca asa-zisi anlaisti politici cu trecut comunist cum sunt cretinul Cristoiu, *******, Nistorescu Cornel, cretinul Ion M. Ionita, escrocul ...". Citind comentariul, deoarece ma interesa si opinia altora despre demisia lui Tudor Chiuariu, mi-a cazut intamplator privirea si pe acest mesaj. Daca tot am apucat sa-l citesc, nu pot sa-mi reprim nevoia de a da curs catorva nedumeriri:

1)  Comentariul din Adevarul nu e semnat de mine. In cuprinsul sau, de asemenea, nu se pomeneste o clipa numele Ion Cristoiu. Nu lucrez in redactia ziarului Adevarul. Nu ma hranesc din petrodolarii domnului Dinu Patriciu. In aceste conditii, nu inteleg prezenta numelui meu in mesajul asa-zisului cititor.

2)  Din cate se vede, autorul insultei n-a citit comentariul din ziar. De ce a binevoit redactia sa-i aseze randurile analfabete sub genericul "Opiniile cititorilor"? E vorba de un cititor al ziarului Adevarul? Daca da, de unde stiu stabii redactiei ca e un cititor, si nu un lant de tras apa la toaleta cata vreme respectivul nu se identifica?
 

3) Stelutele ivite la un moment dat in mesaj arata ca administratorul site-ului a cenzurat textul primit de la asa-zisul cititor. Nu stiu despre ce-i vorba sau despre cine-i vorba in cuvantul sau cuvintele cenzurate. Banuiesc ca-i vorba de ceva considerat de administratorul site-ului de la Adevarul ca nu poate fi facut public. Si, cu toate acestea, acelasi administrator a lasat injuratura cretin in cazul meu. De ce?


S-o fi gandit Administratorul ca formula cretin, devenita publica prin reproducerea in varianta online, nu e o insulta? Probabil ca da. Dar atunci ma intreb: daca as scrie eu, in hotarele acestui text, ca Adrian Halpert e cretin, ar fi corect? Dupa 18 ani de insulte, injuraturi, etichetari porcesti si acuzatii bizare in presa noastra, zisa si civilizata, sunt totalmente imun la injuratura cretin. Ba chiar, daca ma gandesc bine la grozaviile scrise in ziare sau spuse la televizor despre subsemnatul, eticheta la care se deda asa-zisul cititor ma lasa indiferent. Am gasit insa de cuviinta sa scriu aceste randuri pentru a semnala un fenomen ce risca pe zi ce trece sa devina extrem de periculos pentru moravurile noastre: cel al bunavointei cu care redactii precum cea a Adevarului trateaza mesajele huliganice de pe site-urile ziarelor pe care le tiparesc. Oricine parcurge presa noastra tiparita constata - si nu fara satisfactie - ca insultele ordinare, calomniile murdare, injuraturile de mahala sunt tot mai putine si chiar, in unele cazuri, nu sunt chiar deloc. Dat fiind ca textele tiparite trebuie semnate, nici un autor nu indrazneste sa injure sau sa insulte un semen de-al sau. E, de altfel, ceea ce se intampla si in viata de zi cu zi. N-am auzit pe strada, in piata, in parc, intr-un loc public decat foarte rar - si atunci doar ca prefata la o incaierare aˆ’ apelative gen cretin, dobitoc, curva, bou sau vaca. Nevoia unora de a fi porci s-a retras in spatiul privat. Aici, in dormitor sau in baie, iti poti insulta semenul fara sa risti oprobriul celor din jur.


Aparitia variantelor online ale ziarelor a readus in spatiul public nevoia unora de a da curs duhorii din ei. Sub genericul Opiniile cititorilor sunt publicate injuraturi si insulte la adresa persoanelor publice: jurnalisti, politicieni, oameni de afaceri. Cu mici exceptii, redactiile lasa sa zburde pe internet expresiile publice ale huliganismului de cea mai joasa speta. N-am nimic impotriva acestei practici de a lasa cititorii sa-si exprime opiniile la articolele publicate. Cu o singura conditie: ca ele sa nu fie simple expresii ale nevoii de a fi porc.  De a fi porc cu orice pret. La o adica, n-as fi nici impotriva publicarii injuraturilor si insultelor. Cu o singura conditie. Ca autorul sa poate fi identificat: cu nume propriu si, eventual, adresa. Asa insa, asa cum s-a intamplat si cu insultarea mea, nu facem altceva decat sa incurajam violenta huliganica. Violenta pitita in intunericul anonimatului.