In fata celor mai norocosi 20.000 de fani din lume (au existat peste 20 de milioane de cereri de bilete) legendara formatie Led Zeppelin a sustinut luni seara un concert care a intrat deja in istoria muzicii. Jimmy Page, Robert Plant si John Paul
In fata celor mai norocosi 20.000 de fani din lume (au existat peste 20 de milioane de cereri de bilete) legendara formatie Led Zeppelin a sustinut luni seara un concert care a intrat deja in istoria muzicii. Jimmy Page, Robert Plant si John Paul Jones l-au avut alaturi pe Jason Bonham, fiul raposatului tobosar al trupei, John Bonham, pentru 90 de minute magice.
Concertul tribut pentru Ahmet Ertegun, asteptat de luni de zile, a fost deschis de o serie de filmari de arhiva care ilustrau impactul pe care Led Zeppelin si The Beatles l-au avut asupra muzicii, urmate apoi de un show fantastic de lumini, relateaza Metalhead.ro. Organizatorul Harvey Goldsmith a declarat ca aceasta reuniune a generat cel mai mare interes dintre toate evenimentele organizate de el, desi anii trecuti acesta s-a ocupat de concerte de mari proportii, cum ar fi Live Aid si Live 8.
Robert Plant a demonstrat pe piesa "Ramble On" ca inca poseda trade-mark-ul vocii sale legendare, spulberand astfel toate barfele si aducandu-i pe privitori intr-o stare de extaz. Page si-a strunit chitara ca pe vremuri aratand si el milioanelor de fani ca un artist bun ramane un artist bun pana la ultimul riff. Nici fiul legendarului tobosar Bonham, care acum are 41 de ani, nu s-a lasat mai prejos, el reusind un adevarat show pe scena. A cantat fara gres si a demonstrat la randul sau ca e demn de aceasta reuniune legendara. Dupa "The Song Remains the Same", Plant a strigat catre tobe: "Jason Bonham, drums! Come on!". Playlist-ul a fost variat si plin de surprize pentru ca s-a cantat de la "No Quarter" si pana la "Trampled Under Foot" in show-ul de peste doua ore imbogatit de piesele de la bis, "Whole Lotta Love" si "Rock and Roll".
In cadrul concertului-fenomen a avut loc si o premiera: piesa "For Your Life" a fost cantata live pentru prima oara. "Stairway to Heaven", una dintre cele mai renumite melodii ale formatiei, a fost si ea adusa in secolul vitezei: pe alocuri, clasicele brichete ridicate in aer au fost inlocuite de telefoane mobile si camere digitale.
Prima melodie, "Good Times, Bad Times" a fost exploziva, in timp ce "Ramble On" i-a permis chitaristului Jimmy Page, imbracat intr-o jacheta neagra, lunga, sa lanseze primele solo-uri care au iluminat seara. De fapt tot concertul a fost punctat de minunate solo-uri de chitara. Insa cel de-al treilea cantec, "Black Dog", este cel care a extaziat publicul care a inceput sa tipe frenetic, sala O2 din Londra cunoscand astfel poate cel mai faimos concert din istoria sa. Robert Plant a stralucit ca intotdeauna pe scena, vocea sa fermecand audienta si demoland zvonurile dinaintea evenimentului conform carora el nu ar mai putea canta asa cum o facea in trecut.
Interesant este ca, desi Plant are capacitatea de a capta complet atentia miilor de spectatori, a ales sa imparta gloria cu colegii sai, dandu-se deseori la o parte pentru a-l lasa pe Page in lumina reflectoarelor. Cu un auditoriu aflat in intuneric total si doar cateva raze laser pe scena, Page si-a tratat publicul ca pe oaspeti de onoare, desfatandu-i cu acordurile dumnezeiesti ale cantecului "Dazed and Confused".
Desi sunt considerati de multi ca fiind formatia care a inventat heavy metal-ul, repertoriul Led Zeppelin contine acorduri de soul sau folk.
Dupa cum a spus si Plant fanilor "e dificil sa pui laolalta cantece din zece albume pentru un concert special, insa categoric sunt melodii pe care trebuie sa le cantam". Una dintre acestea a fost "Stairway to Heaven", cantata de miile de spectatori care filmau cu telefoanele pentru a imortaliza pentru posteritate acel moment magic.
Pe parcursul show-ului au existat cateva momente cu adevarat speciale, unul dintre acesta fiind cel in care, inainte de melodia "The Song Remains the Same", Plant a strigat "Ahmet, we did it!". Daca vor mai exista si alte concerte, nu se stie, cei de la Led Zeppelin nescapand nici un indiciu fanilor care au cerut - in unanimitate - un turneu mondial.
Chitaristul Jimmy Page a declarat totusi ca el ar vrea sa mai cante si in alte concerte, insa Robert Plant s-a ferit sa promita acest lucru. Pe site-ul oficial al formatiei, fanii il roaga pe Plant sa se razgandeasca: "Daca nici milioanele de fani nu reusesc sa-l convinga pe Robert, atunci nimeni nu o poate face. Led Zep ne datoreaza un turneu, Robert trebuie sa se gandeasca la toti fanii care il iubesc" a scris un fan dupa concertul O2. Un altul a completat: "Sper ca vor face un turneu. Suntem foarte multi cei care nu am apucat un bilet la concertul pe care l-am asteptat aproape 30 de ani". Povestile fanilor Led Zeppelin sunt foarte emotionante, un barbat din America stand aproape patru zile in fata salii de concerte "ce mai inseamna trei zile, fata de aproape o jumatate de secol?". Un alt barbat a platit mai bine de 170.000 de dolari la o licitatie de caritate pentru a pune mana pe mult ravnitul bilet la concert. La show-ul de la Londra au venit oameni din 50 de tari.
Playlist
01. Good Times, Bad Times
02. Ramble On
03. Black Dog
04. In My Time Of Dying
05. For Your Life
06. Trampled Under Foot
07. Nobody's Fault But Mine
08. No Quarter
09. Since I've Been Loving You
10. Dazed and Confused
11. Stairway To Heaven
12. The Song Remains the Same
13. Misty Mountain Hop
14. Kashmir
Bis:
15. Whole Lotta Love
16. Rock and Roll
Starurile s-au inghesuit la concert
Galeria de vedete care a participat la concertul monstrilor sacri Led Zeppelin a fost mai mult decat impresionanta. De la legendarii Mick Jagger, Paul McCartney sau Jeff Beck si pana la staruri tinere care nici macar nu se nascusera cand a avut loc ultimul concert Led Zeppelin, toti au tinut sa participe la concertul secolului. Nu au lipsit sotia, fiica si nepotii lui Elvis Presley, (Priscilla, Lisa Marie, Riley Keough si Ben), chitaristul de la Queen, Brian May sau Dave Grohl de la Foo Fighters. In unanimitate, toti au declarat ca a fost o seara pur si simplu magica. Multi rockeri si-au adus copiii (inclusiv cei din formatie), insa majoritatea publicului a fost formata din barbati de peste 30 de ani. Biograful formatiei, Howard Mylett, care a vazut sapte concerte live Led Zep, a declarat dupa concert ca "este cel mai bun concert pe care l-am vazut vreodata in viata mea. A fost exact ceea ce si-a dorit toata lumea, puteai vedea publicul explodand de entuziasm. A fost o zi memorabila". Concertul unic a fost dedicat lui Ahmet Ertegun, fondatorul - decedat la sfarsitul anului 2006 - casei de discuri Atlantic Records care a lansat trupa Led Zeppelin in 1968. Evenimentul ar fi trebuit sa aiba loc pe 26 noiembrie, dar a fost amanat dupa ce Jimmy Page si-a fracturat un deget.
"Am fost si suntem cei mai buni"
In unanimitate, toate ziarele britanice au notat ca Zeppelin au parasit scena fara sa mentioneze nimic despre viitor, fara "Ne vedem anul viitor!" sau "Pana data viitoare...". Singurul mesaj pe care l-au lasat in urma lor a fost "Am fost cei mai buni...si inca suntem". Si nimeni nu i-a contrazis. Orice amanunt, orice indiciu si cea mai mica informatie despre Led Zep sunt vanate zilele acestea in toate "colturile" Internetului, organizatorii oferind orice informatie fanilor pentru a le satisface curiozitatea. Astfel, renumiti odata pentru excesele si petrecerile monstru pe care le dadeau, cei de la Led Zep nu au cerut acum decat ceai, apa minerala si un fier de calcat in cabinele lor. Promotorul concertului, Harvey Goldsmith, a mai declarat ca "noii Zeps" sunt mai temperati "nu au cerut decat ceai si, desi le pregatisem niste beri si niste vin in culise, nu s-au aratat interesati".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.