23 de persoane sunt urmarite penal in urma unei operatiuni extrem de complexe, coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Cei in cauza sunt acuzati de constituire sau sprijini
23 de persoane sunt urmarite penal in urma unei operatiuni extrem de complexe, coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Cei in cauza sunt acuzati de constituire sau sprijinire a unui grup infractional organizat, prezentarea de documente false autoritatilor vamale, evaziune fiscala sau complicitate la aceasta infractiune, toate faptele aflate in concurs real. Pentru 7 din cei 23 de urmariti, retinuti de procurori, s-a solicitat mandat de arestare.

Procurorii DIICOT au avut sprijinul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna - SIPI Giurgiu, Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Vlad Tepes, Garzii Financiare si Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti - Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru stoparea grupului infractional.
Cei 7 inculpati si 16 invinuiti sunt acuzati de anchetatori ca au cauzat prejudicii enorme bugetului de stat, estimate la peste 100 miliarde ROL/anual.

Evolutie
La inceputul anilor '90, mii sau zeci de mii de “turisti” romani invadau Turcia cu scop declarat comercial. Cu timpul, afacerea nu a mai rentat pentru micii intreprinzatori, dar asta nu inseamna ca hainele si incaltamintea turceasca nu au mai avut cautare. Bussines-ul a fost preluat de “investitori” de calibru greu, care au inceput sa aduca marfa angro si sa o vanda in special in complexurile comerciale de la marginea Bucurestiului. Grupul acuzat de procurori facea exact acest lucru: importa produse textile din Turcia. Pentru a obtine castiguri cat mai mari, ei prezentau autoritatilor vamale romane documente falsificate, declarand cantitati mai mici decat cele reale si preturi mult subevaluate. Dupa introducerea in Romania, marfa era inregistrata in documentele contabile tot la preturi subevaluate, diferenta dintre acestea si cele de vanzare nefiind inregistrata. Dupa ce erau vandute unor persoane fizice sau juridice, care la randul lor le vindeau altor persoane textilele dispareau in piata. Nici una dintre operatiuni nu era evidentiata in acte contabile sau documente legale. Vanzarile zilnice erau inregistrate doar in caietele liderilor gruparii, fara ca firmele sa utilizeze case de marcat si fara ca obligatiile fiscale aferente sa fie virate catre stat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.