"Mare iarna o pticat/Florile sunt dalbe/Oile tate-oa€™ zbierat/Florile sunt dalbe"   "Puteti sa va reintoarceti cu sufletul in copilarie, sa inchideti ochii si sa va imaginati ca afara este intuneric si ninge, iar de departe incep
"Mare iarna o pticat/Florile sunt dalbe/Oile tate-oa€™ zbierat/Florile sunt dalbe"   "Puteti sa va reintoarceti cu sufletul in copilarie, sa inchideti ochii si sa va imaginati ca afara este intuneric si ninge, iar de departe incep sa vina colindatorii", ne-a imbiat Sanziana Pop.   Astfel a debutat, marti, 11 decembrie, o seara de basm la Opera Romana. "Marele Concert de Craciun", organizat de Revista Formula AS si de Fundatia Anonimul, ne-a oferit, cu putin timp inainte de sarbatori, o oaza de liniste si autenticitate. Grigore Lese a fost maestrul de ceremonii, insotindu-se, pe scena, de  tarani si lautari din comunitatile cele mai conservatoare. Au dat ochii si si-au lasat nepretuitele daruri muzicale in sufletul celor prezenti Aromanii Farseroti din Cogealac si 32 de colindatori din satul Libotin.   MASUTA MAGICA. Tilinca, fluierul, cavalul, doba, toaca si macaul au fost cateva dintre obiectele cu care Grigore Lese ne-a fascinat de-a lungul canturilor. Instrumentele, asezate pe o masuta, primeau, din cand in cand, atingerea mainilor sale indemanatice.  Desi usor timizi la inceput, cei noua barbati din Cogealac (Constanta) si-au iutit pasii intr-o hora cu strigaturi. Simplitatea si autenticitatea lor se puteau simti aproape fizic. Glasurile colindatorilor din Libotin au imbracat in straie unice cantecele de razboi, creind emotii rascolitoare. S-au mai auzit, marti seara, Colinde precrestine (colinde despre facerea lumii, Adam si Eva, nevasta fugita, colinde de gazda, de fata, de doliu), variante de Miorita din Transilvania si Macedonia, muzica pastorala, colinde satirice si de ograzi.   NU VA GRABITI! "Aveti scris in programul serii un Colind, nu plec pana nu-l cantam impreuna!", ne-a "amenintat" Grigore Lese. Si publicul a tras cu ochiul (si cu inima) la niste versuri speciale: "Mare iarna o pticat/Florile sunt dalbe/Oile tate-oa€™ zbierat/Florile sunt dalbe/Dumnezeu le-o auzit/Florile sunt dalbe/Jos la ele-o coborat/Florile sunt dalbe/De mancare el le-o dat/Florile sunt dalbe/Sa nu moara pe pamant/Florile sunt dalbe". "Vom mai canta acum un cantec despre Maica Domnului si vom merge la alta casa", a spus, intr-un final, Grigore Lese. Si-a plecat, insotit de cei care ne-au facut partasi, pentru cateva ore, la puritatea colindelor de Craciun. Nu le putem uita nici pe Doina Lavric (voce, cobza), Teodora Serban (voce), Lorena Nechifor (voce) si Zamfira Muresan (voce), cele patru interprete cu voci maiestrite de doruri multe, ce-l insotesc in aproape toate concertele. Intr-o lume din ce in ce mai rece, traditia populara reuseste inca sa apropie oamenii, luminandu-le sufletele.  
Anca.Stanescu@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.