In oraselul american East Hampton, unde, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, se nastea expresionismul abstract, astazi este pe cale sa se nasca un nou curent: arta primatelor.

Pina nu de mult, arta era folosita ca argument pentru a departaja omul de animal. Nimanui nu i-ar fi trecut prin minte, poate nici macar celor mai infocati evolutionisti, ca realizarile unor cimpanzei inarmati cu pensule, sevalete si culori ar putea fi acoperite de foarte intinsa umbrela a artei. Nimanui, mai putin lui Audra Allen, o americana pasionata de primatologie, care, de citiva ani, lucreaza la un proiect de terapie prin arta pentru cimpanzeii traumatizati din SUA si din Marea Britanie. Ceea ce spera ea este sa construiasca un adapost pentru potentialii „pictori" in East Hampton, orasel aflat in Long Island, cunoscut drept un loc in care se petrec vacante luxoase si costisitoare, se fac plimbari cu elicopterele private si, nu in ultimul rind, artistii vin sa-si realizeze in liniste lucrarile.

Chiar daca, pina la ora actuala, initiatoarea acestui proiect a facut sedinte de terapie prin arta cu cimpanzei in diferite orase, acum a inceput sa stringa fonduri si sustinere media pentru centrul dedicat primatelor traumatizate. Chimpanzee Arts Foundation exista in acest moment doar din punct de vedere legal, insa mai multi dintre cei care stiu cu ce se maninca fundraising-ul in SUA s-au oferit sa-i dea o mina de ajutor pentru construirea atelierului permanent. Ba mai mult s-a oferit voluntar si un curator. „East Hampton este un oras al artistilor, asa ca este foarte logic sa-i aducem aici", a declarat Audra Allen, citata de „New York Times", facind referire la predecesorii nostri genetici.

Pina cind East Hamptonul va sti daca printre artistii pe care-i gazduieste se vor afla sau nu si maimutele aspirante la statutul de pictori, Audra Allen continua sa faca sedinte de terapie cu cei carora le-a dedicat ultimii zece ani. Cimpanzeii, dupa cite se pare, au fiecare inclinarile si tabieturile lor: unii pun mina pe pensula imediat dupa trezire, facind desene figurative, cum ar fi case si copaci, sau, dimpotriva, „lucrari abstracte" à la Jackson Pollock, care si-a realizat multe tablouri in East Hampton, iar altii resping orice tentativa de initiere in orice forma de belles artes. Sean Yunker, curatorul primei expozitii cu si despre arta cimpanzeilor, povesteste pentru „New York Times" ce impresie i-au facut animalele in noua postura: „Pe cimpanzei ii stimuleaza anumite lucruri cind picteaza, asa cum ni se intimpla si noua. La ei, de cele mai multe ori, functioneaza mincarea si compania celorlalti. Ceea ce se potriveste si in cazul nostru, cred. Unii se intreaba cum poate acest lucru sa fie considerat arta. Dar de ce este numit arta un pisoar sau o cutie de supa Campbell? Daca te exprimi prin intermediul pinzei, atunci este vorba de arta", concluzioneaza tinarul curator, reducind discutiile despre arta la suportul pe care aceasta este realizata.

Obiectiile insa nu au intirziat sa apara, Damien Roman, reprezentantul unei galerii de arta din South Hampton, sustinind, intr-o declaratie pentru acelasi ziar american, ca „pictura maimutelor este o simpla gluma. Este un deserviciu adus artistilor care s-au instruit si au studiat ani intregi ca sa creeze asa-numita arta, in timp ce maimutele nu fac decit sa improaste vopsea pe pinza, chiar daca uneori ceea ce rezulta seamana a ceva".