"Raspunderea juridica privind corectitudinea stabilirii pretului de oferta va reveni exclusiv evaluatorului"Parlamentarii au reexaminat proiectul de lege privind vanzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS, dar nu au schimbat nimic. Astfel ca vanzarea
"Raspunderea juridica privind corectitudinea stabilirii pretului de oferta va reveni exclusiv evaluatorului"Parlamentarii au reexaminat proiectul de lege privind vanzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS, dar nu au schimbat nimic. Astfel ca vanzarea asa-ziselor locuinte de serviciu se poate face prin licitatie sau, dupa caz, prin negociere directa. Iar demnitarii-chiriasi pot cumpara, optional, respectivele imobile, prin negociere directa, ei avand drept de preemptiune in cazul in care imobilul in cauza este scos la vanzare. In plus, cumparatorul poate plati casa in rate.
Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz. Iar deputatii au adoptat ieri proiectul de lege, cu 135 de voturi „pentru”, 53 „impotriva” si 18 abtineri. Singura modificare fata de prevederile votate de senatori este aceea ca "vanzarea prin negociere directa nu se poate face la un pret sub valoarea stabilita de un evaluator independent". Insa investitiile facute de chirias pot fi scazute din pretul final. Iar potrivit art. 17 adaugat de Parlament, "raspunderea juridica privind corectitudinea stabilirii pretului de oferta va reveni exclusiv evaluatorului selectat prin licitatie si care a intocmit raportul de evaluare". In ordonanta Executivului acest articol nu exista. Şi nici cel referitor la vanzarea imobilelor "prin negociere directa". De asemenea, cumparatorul poate negocia direct si achizitionarea terenului aferent constructiei, daca este clarificata situatia juridica. In cazul in care terenul respectiv este proprietate publica, se atribuie cumparatorului prin contract de concesiune.
Guvernul a anuntat prin secretarul general Ilie Bolojan ca incepand cu 1 ianuarie 2008 nu vor mai fi incheiate noi contracte de inchiriere pentru imobilele aflate in administrarea RAAPPS, iar contractele deja existente nu vor mai fi prelungite.
Proiectul de lege a trecut de Parlament in sesiunea anterioara, insa pe 19 iulie seful statului a cerut reexaminarea legii. Presedintele Traian Basescu arata ca prin legea de aprobare, Ordonanta Guvernului nr. 28/2007 a fost modificata la articolul 13 in sensul introducerii metodei vanzarii imobilelor detinute de catre Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, prin negociere directa. „Va solicit sa eliminati aceste dispozitii, pentru ca licitatia trebuie sa ramana singura metoda de instrainare a bunurilor imobile respective, deoarece reprezinta o puternica garantie anticoruptie si singura cale de acces a publicului la cumpararea acelor imobile”, afirma seful statului. Potrivit acestuia, chiriasii pot pastra un drept de preferinta numai daca ofera un pret egal cu alti cumparatori, iar legiuitorul nu trebuie sa impiedice formarea unui pret mai bun pentru unele bunuri ale statului, evitand licitatia si incredintandu-le direct. Potrivit aceleiasi surse, actul normativ trebuie sa clarifice faptul ca de avantajele legii, respectiv de cumpararea imobilelor RAPPS, trebuie sa beneficieze exclusiv chiriasii care au legal aceasta calitate, nu si cei care locuiesc abuziv in acestea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.