Problema situatiei din Kosovo este departe de a se solutiona in vreun fel. Dupa esecul reuniunii NATO-Rusia, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii II, a asemanat ieri situatia sarbilor din provincia Kosovo cu aceea din perioada ocupari
Problema situatiei din Kosovo este departe de a se solutiona in vreun fel. Dupa esecul reuniunii NATO-Rusia, Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksii II, a asemanat ieri situatia sarbilor din provincia Kosovo cu aceea din perioada ocuparii ei de puterile Axei, Italia si Germania - prima de-abia putand sa opreasca masacrele albanezilor asupra populatiei sarbe, iar cea de-a doua dand chiar mana libera acestora.
Tot ieri, Rusia a anuntat ca va cere organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care sa "anuleze" orice declaratie unilaterala de independenta a provinciei separatiste Kosovo, dupa cum a avertizat reprezentantul Moscovei in cadrul troicai pentru Kosovo, citat de Interfax si Mediafax. "Rusia va cere, fara discutie, anularea acestei decizii. Avem posibilitatea de a solicita organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate, in masura in care se incalca Rezolutia 1244 a Consiliului", de Securitate al ONU (adoptata in iunie 1999), a declarat Aleksandru Botsan-Karcenko, reprezentantul Rusiei in troica SUA-UE-Rusia, insarcinata cu medierea in dosarul viitorului statut al Kosovo. Un alt factor ignorat pana acum de "comunitatea internationala" este "veto"-ul pe care si China se presupune ca il va acorda propunerii independentei Kosovo, conform unor analisti internationali.
Granitele nu se schimba cu forta
Relatiile dintre Belgrad si Bruxelles ar putea avea de suferit daca Uniunea Europeana va trimite o misiune de supraveghere in provincia separatista Kosovo, a avertizat ieri premierul sarb Vojislav Kostunica, transmite Reuters. "Oricine isi doreste sa aiba in Belgrad un partener trebuie sa stie ca Serbia va accepta un parteneriat numai in calitate de stat intreg, nu ca o tara taiata in doua", a precizat seful executivului sarb intr-un comunicat.
Problema este ca americanii si europenii nu pot dispune dupa bunul plac de un teritoriu asupra caruia nu au nici o suveranitate legala. Kosovo apartine Serbiei, asa cum este scris chiar in preambulul Rezolutiei 1244, pentru care NATO la ora actuala se afla in Kosovo cu mandatul indispensabil al ONU, comenteaza cotidianul italian La Repubblica. Prin urmare, Belgradul poate renunta in mod voluntar la propria suveranitate, dar nu poate fi spoliata de ea nici macar de Natiunile Unite. Cu atat mai putin de o coalitie de tari, Alianta Atlantica. Granitele nu se schimba cu forta: intr-adevar, aceasta este unica norma clara, si pana acum in mod universal impartasita, care de la Razboiul rece incoace a garantat un sens formulei ''legalitate internationala''. Abrogarea ei inseamna afundarea intr-o jungla in care totul devine posibil. Independenta Kosovo ar putea deveni maine un pretext pentru secesiuni si anexari, mai ales daca Rusia ar decide sa-si exercite protectia asupra uneia sau alteia dintre minoritati, atrage atentia La Repubblica, amintind "minoritatile din Europa rasariteana, incepand cu maghiarii din Transilvania romana, din Slovacia, din Voivodina".
Melescanu analizeaza suplimentarea de forte
"In opinia mea, in Parlamentul Romaniei nu va exista, in curand, o majoritate care sa recunoasca un act unilateral precum declararea independentei provinciei Kosovo" a declarat Teodor Melescanu, ministrul Apararii, dupa intrevederea avuta, ieri, la Belgrad, cu omologul sau sarb Dragan Sutanovac. Referindu-se la participarea romaneasca din cadrul misiunii KFOR, Teodor Melescanu a spus ca ne vom mentine prezenta in Kosovo si, "daca va fi nevoie, vom analiza foarte serios chiar si o suplimentare de forte". "Pentru noi", a spus ministrul roman al Apararii, "este foarte important sa fim implicati in eforturile pentru asigurarea stabilitatii si securitatii nu numai in zone indepartate precum Irak sau Afganistan, ci si in vecinatatea granitelor noastre".
Ungureanu si Cioroianu dau raportul la Senat
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, cel de Interne, Cristian David, cel al Apararii, Teodor Melescanu si directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu sunt asteptati astazi de Comisia de politica externa a Senatului pentru audieri in legatura cu subiectul Kosovo. Ele urmaresc "decelarea implicatiilor evenimentului pentru tara noastra si pentru regiune si stabilirea unei pozitii comune a autoritatilor nationale", se arata intr-un document adresat Biroului Permanent al Senatului. Evenimentul este determinat si de apropiata decizie a Consiliului de Securitate al ONU in privinta statului Kosovo. Vor fi prezenti in Senat si invitati straini printre care: Donato Chiarini, din partea Delegatiei Comisiei Europene, ambasadorul Portugaliei, Alexandre Vassalo, ambasadorul Serbiei, Dusan Crnogerevic, ambasadorul Albaniei, Dashnor Dervishi si ambasadorul Greciei, Athanassios Dendoulis.
Prezent, ieri, la dezbaterea "Romanii din afara granitelor. Cine le apara interesele?", organizata de GDS - grupul pentru dialog social -, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, nu a putut oferi explicatii suplimentare referitoare la subiect. Odata incheiata interventia sefului diplomatiei romane, moderatorul reuniunii, Andrei Oisteanu, s-a opus ideii ca acesta sa accepte intrebari din public, transformand "dezbaterea" anuntata intr-un veritabil "monolog social". (D.E., D.D., C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.