Pe 14 decembrie, data premierei „Busolei de aur", romanii isi vor spune si ei parerea in cunostinta de cauza. In SUA, filmul a fost o dezamagire la box-office, dar in Europa a spart piata.

Pelicula Fantasy „Busola de aur" ar trebui sa fie prima dintre ecranizarile costisitoare ale celor trei romane din seria „His Dark Materials" de Philip Pullman. Are toate ingredientele pentru a fi urmatorul „Stapin al Inelelor": un regizor talentat si in voga (Chris Weitz), star power, vezi Nicole Kidman, Daniel Craig si Eva Green, se bazeaza pe un best-seller si prinde la intreaga familie. Ba chiar detine ceva in plus fata de blockbusterul realizat dupa Tolkien de Peter Jackson.

Lungmetrajul produs de New Line Cinema are un buget aproape dublu fata de prima portie din „Stapinul Inelelor", si anume 180 de milioane de dolari, fiind cel mai scump facut vreodata de companie. Mare parte din suma a fost recuperata insa din vinzarea drepturilor de distributie in afara SUA. Si totusi cei de la New Line Cinema s-au declarat dezamagiti: in primul weekend dupa lansarea americana, „Busola de aur" a fost primul in topul de box office, insa a incasat 26,1 milioane de dolari. Realizatorii anticipasera 30-40 de milioane de dolari pentru aceasta perioada. In schimb, in afara SUA, lungmetrajul a performat peste asteptari: si-a avut premiera in 25 de tari, rezultatul insemnind incasari de peste 55 de milioane de dolari.

Critica n-a fost tocmai blinda cu pelicula. „Variety" ii prezice ca nu va ajunge la nivelul incasarilor „Cronicilor din Narnia" si in nici un caz la suma acumulata de „Stapinul Inelelor". Criticul Kenneth Turan, de la „Los Angeles Times", considera ca „Busola de aur" contine destule urme ale originalului ca sa atraga spectatorii. Pe de alta parte, specialistul noteaza si disparitia tuturor referintelor religioase, asta in contextul in care Pullman si-a recunoscut fatis ateismul, cauzind un miniscandal. BBC-ul e mai aspru, notind ca regizorul Chris Weitz nu da impresia ca stie ce si de ce face si ca Daniel Craig nu prea are ce face, in afara aluziilor la continuarile peliculei, si concluzionind ca filmul e o dezamagire.