Legea pentru combaterea violentei in sport, initiata de Mitica Dragomir, a fost aprobata de Parlament.

Suporterii trebuie sa aiba grija cum se vor comporta pe stadioane.Manifestarile neplacute vor fi tratate cu amenzi si inchisoare. Foto: Reuters Huliganii trebuie sa se gindeasca de doua ori inainte de a rula petarde pe „organ", asa cum sustin fortele de ordine ca s-a intimplat la ultimul derby Steaua-Dinamo, intrerupt de trei ori din cauza obiectelor aruncate pe gazon. Conform legii pentru combaterea violentei in sport, pe care Mitica Dragomir a reusit sa o duca pina pe masa lui Traian Basescu pentru promulgare, huliganii risca amenzi de pina la 3.000 de lei, zile de munca in folosul comunitatii si chiar inchisoare.

Dupa modelul UE, stewarzii inlocuiesc jandarmii pe stadioane, fanii vor fi monitorizati cu camere de luat vederi in tribune, recidivistii vor ajunge in inchisoare daca incalca interdictia de a patrunde pe o arena sportiva, prefectul va asista la meciurile cu miza, schimbarea locului va fi amendata, iar bisnitarii vor plati amenzi cit profitul incasat pe citiva ani din aceasta indeletnicire. Sanctiuni extrem de drastice sint prevazute si pentru cluburile organizatoare. Ca si in cazul soferilor, achitarea amenzii in 48 de ore duce la injumatatirea cuantumului.

Injuriile aduse oficialilor din fotbal, unul dintre articolele criticate de societatea civila, au ramas in lege si dupa filtrul Camera Deputatilor. In aceste conditii, o jignire de genul „La puscarie, Mitica, la puscarie!" ar putea aduce fanilor amenzi intre 150 si 4.000 de lei sau 70-120 de ore munca in folosul comunitatii chiar daca presedintele LPF este urmarit penal. Folosirea tortelor, a petardelor si a artificiilor poate duce la inchisoare, cazurile urmind sa fie judecate in regim de urgenta.

Liderii galeriilor principalelor cluburi au reactionat dur la adoptarea acestei legi, promitindu-i lui Dragomir replici chiar la urmatoarea etapa dat fiind ca este putin probabil ca legea sa primeasca asa repede avizul de la Cotroceni si bunul de tipar la Monitorul Oficial. „A ajuns un infractor sa dea legi. Sa nu ne spuna unul ca Dragomir ce sa facem, unul care a inventat si cooperativa", a declarat liderul galeriei Farul Constanta, Sorin Mihailescu.

„E o mare prostie. Sint prevederi prea drastice si nu au nici o noima", a declarat si Dorin Taban, unul dintre liderii galeriei Stelei. Mihnea Ionescu de la Dinamo recunoaste ca legea este copiata dupa normele UE, dar crede ca „va indeparta pe toata lumea de pe stadioane, pentru ca oamenii se vor teme ca pot incalca anumite prevederi care le pot atrage sanctiuni foarte mari. Am fi preferat sa se ocupe specialistii de aceasta lege, nu amatorii din LPF". „Omul culege ceea ce seamana, adoarme cum isi asterne. Cu violenta si teroare s-a ajuns aici", declara Domsa de la CFR Cluj pentru NewsIn, fiind singurul lider care sustine acest act normativ in totalitate, partial acesta fiind aprobat si de fanii ieseni.

Citeste din arhiva Cotidianul:

Inchisoare pentru o petarda

Puscarie pentru turbulenti

Procurori in misiune pe stadioane

Huliganii au urlat pentru dreptul de a da cu pumnul

Scene de razboi in Ghencea