Un apropiat al viitorului candidat la presedintia Libanului si inamicul principal al rebelilor islamisti a fost lichidat ieri, in urma unei explozii puternice, la Beirut.


Explozia unei masini-capcana s-a produs in apropierea palatului prezidential, situat intr-o zona cosmopolita din sudul capitalei li-baneze, Baabda, unde se afla si mai multe ambasade, informeaza AFP. Tinta asasinilor a fost generalul Francois el-Hajj, care a murit pe loc, impreuna cu garda sa de corp, cand vehiculul in care se aflau a trecut pe langa masina-capcana. Generalul era un apropiat al favoritului in cursa prezidentiala, Michel Sleimane, seful armatei libaneze, si se zvonea ca ar fi urmat sa ii preia functia daca acesta ar fi castigat scrutinul prezidential.


PATRIOT. Venirea lui El-Hajj la carma armatei nu ar fi fost pe placul rebelilor islamisti din gruparea Fath al-Islam, din tabara refugiatilor palestinieni din nordul Libanului, de unde au fost alungati in aceasta vara de trupele guvernamentale conduse de general. Luptele sangeroase din vara s-au soldat cu 163 de morti in tabara militarilor si cu peste 200 in cea a rebelilor. Potrivit unor inalte oficialitati ale armatei libaneze, motivele atentatului de ieri ar fi tocmai tabara rebelilor, Nahr al-Bared, pe care acestia vor s-o preia, si criza politica pe care o traverseaza tara, aflata de trei saptamani fara un sef de stat. "Era un ofiter care se remarcase pe toate planurile: personal, tactic, strategic... avea toate sansele sa devina seful armatei si, de aceea, reprezenta o tinta de mare importanta", a declarat un prieten al lui El-Hajj, Elias Hanna, fost militar si actual parlamentar.


Un deputat din majoritatea parlamentara antisiriana a acuzat Siria, fosta "putere tutelara" a Libanului, de atentatul impotriva generalului, iar altii, Israelul, "cu agentii lui din Liban", care "vor sa destabilizeze tara. El-Hajj este prima personalitate militara asasinata, dupa uciderea, in 2005, a premierului Rafic Hariri. Alte sapte personalitati antisiriene care au fost tinta atentatelor proveneau din cercurile politice.