Serviciile, alimentele si marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 5,89% dupa primele 11 luni ale anului, fata de decembrie 2006, depasind astfel prognoza anuala de inflatie a bancii centrale, de 5,7%.

Cresteri majore de preturi pe toata linia - asta indica datele oficiale comunicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS). In luna noiembrie, cel mai mult s-au scumpit serviciile, cu 1,21%, cresterea de preturi fiind mai mare decat in cazul alimentelor (1,17%). Romanii au trebuit sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata facturilor de telefonie (+3,38%), ca si pentru serviciile de posta si telecomunicatii (2,47%). Si biletele de avion s-au scumpit cu 3,41% luna trecuta. Cresterea preturilor la servicii a fost cauzata de deprecierea leului in raport cu euro din luna noiembrie, moneda nationala pierzand 5,47% in raport cu cea europeana, explica reprezentantii INS.

Si aprovizionarea cu alimente a dezechilibrat bugetele de familie, luna trecuta. Uleiul si ouale au continuat sa se scumpeasca, inregistrand majorari de 4,57%, respectiv 6,56%. Pretul laptelui de vaca a urcat cu 4,72%, painea
s-a scumpit cu 2,19%, iar legumele si conservele de legume, cu 1,42%. Daca se adauga si marfurile nealimentare, ale caror tarife au urcat in medie cu 0,61% doar intr-o singura luna, tabloul scumpirilor este aproape complet.

La aceasta categorie, mai mult au costat combustibilii (1,63%), energia termica (2,61%), precum si autoturismele si piesele de schimb (1,82%).