Romania a ocupat anul trecut locul doi in UE in privinta sumelor de bani trimise in tara de origine de cetatenii care muncesc in strainatate, valoarea expedierilor romanilor ridicandu-se la 4,4 miliarde euro, potrivit biroului de statistica al Uniuni
Romania a ocupat anul trecut locul doi in UE in privinta sumelor de bani trimise in tara de origine de cetatenii care muncesc in strainatate, valoarea expedierilor romanilor ridicandu-se la 4,4 miliarde euro, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat. Emigrantii au trimis anul trecut 24 miliarde de euro in tarile de provenienta membre ale UE, cele mai importante destinatii fiind Spania, unde a fost expediata suma de 4,8 miliarde de euro, Romania si Marea Britanie, care a primit 3,5 miliarde euro. In cazul Romaniei, muncitorii care lucreaza in afara UE au trimis in tara 900 de milioane euro, iar cei care muncesc pe teritoriul Uniunii 3,5 miliarde euro.
In urma analizelor facute privind rutele de transfer al banilor pe teritoriul UE, cele mai mari sume au fost expediate din Italia catre Romania (1,66 miliarde euro), din Marea Britanie catre Spania (1,2 miliarde euro) si din Spania catre Romania (1 miliard euro).
In ceea ce priveste valoarea totala a sumelor trimise de muncitorii romani din strainatate in 2006, de 4,4 miliarde euro, datele Eurostat sunt inferioare estimarilor Bancii Nationale a Romaniei, de 5,32 miliarde euro. Potrivit bancii centrale, muncitorii romani au trimis in tara anul trecut 5,32 miliarde euro, aproximativ 5,7% din PIB, in crestere cu 1,5 miliarde euro comparativ cu 2005.
Sursele dominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie si Spania pentru angajatii mai mult de un an. In cazul muncitorilor care au contracte pe termen scurt, banii au provenit in special din Italia, SUA si Germania.
Desi nu exista date oficiale privind numarul total al persoanelor aflate in strainatate, mai multe surse indica cifre care variaza intre 1,5 si 2 milioane de romani plecati la munca.
Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, Romania ocupa locul zece intr-un clasament mondial privind sumele de bani trimise de emigrantii care muncesc in strainatate in tarile de origine, valoarea expedierilor romanilor fiind estimata la 6,8 miliarde dolari in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.