Importul de gaze la nivel national in luna decembrie s-a ridicat la 708 milioane metri cubi, reprezentand 36,5% din totalul consumului, exclusiv cel tehnologic, estimat la 1,940 miliarde metri cubi, potrivit datelor furnizate de Transgaz. Astfel, din
Importul de gaze la nivel national in luna decembrie s-a ridicat la 708 milioane metri cubi, reprezentand 36,5% din totalul consumului, exclusiv cel tehnologic, estimat la 1,940 miliarde metri cubi, potrivit datelor furnizate de Transgaz. Astfel, din totalul consumului pe luna decembrie 2007, respectiv 2,169 miliarde metri cubi, 229 milioane metri cubi este consumul tehnologic, iar 1,940 miliarde metri cubi reprezinta cererea la cos, arata Newsin. Aceasta cerere este acoperita de 1,232 miliarde metri cubi de gaze din productia interna si de 708 milioane metri cubi din import. De asemenea, potrivit datelor transportatorului de gaze, a fost aprobata rezervarea unei capacitati ferme totale de transport de 3,153 miliarde metri cubi/h pentru 34 de companii, in perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008. Totodata, in ceea ce priveste capacitatea intreruptibila, rezervarea s-a realizat pentru o capacitate de 356 milioane mc/h, pentru trei companii, in aceeasi perioada. Vineri, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, declara ca pretul gazelor naturale pentru populatie nu ar trebui majorat la 1 ianuarie intrucat Romania a importat in ultimul trimestru al anului o cantitate mai mica de gaze decat se estimase initial. "In ultimul trimestru al acestui an, desi reglementatorul din domeniu a estimat ca Romania va importa 42% din gazele distribuite populatiei, de fapt s-a importat doar 26%. Astfel consider ca ANRE e obligata sa reflecte aceasta scadere a importului in pretul pentru populatie pe care il va stabili pentru 1 ianuarie", a spus Iulian Iancu, care detine si functia de presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei. La 1 octombrie, tariful gazelor pentru populatie a crescut cu 3,7%, din cauza majorarii pretului la gazele naturale din import. Pentru trimestrul al patrulea al anului 2007, reglementatorul a estimat un nivel de pret de 315 dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din import, in crestere cu 40 de dolari pe mia de metri cubi comparativ cu trimestrul trei al anului. Vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris, declara la jumatatea lunii noiembrie ca pretul gazelor naturale platit de populatie ar putea creste de la 1 ianuarie 2008, in functie de preturile internationale, fara a afecta insa pretul energiei electrice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.