Aurora Liiceanu si Marius Kivu, „jurati" la „Zece pentru Romania", evalueaza „crema" tarii pentru Cotidianul.

Pentru Aurora Liiceanu, sportivii si actorii aufost cele mai previzibile categorii Aurora Liiceanu: „Unii invitati au fost agresivi si chiar cinici" Reporter: De ce ati acceptat sa participati in juriul „Zece pentru Romania"?

Aurora Liiceanu: Este un experiment social natural, in care se intersecteaza mediatizarea tv si informatia primita de public cu cercetarea aplicata de tip academic, evident adaptata consumului de masa. Este si avantajul de a valida perceptiile profesionale (ale juratilor) cu cele ale publicului si cu cele ale invitatilor despre ei insisi. De asemenea, am acceptat si din interes din perspectiva psihologiei sociale privind perceptia elitelor.

R: Ce v-a surprins pe parcursul acestui demers?

A.L.: M-a surprins felul in care invitatii doreau sa livreze publicului o imagine despre ei pozitiva - mai ales politicienii, ministrii -, comportindu-se sau comunicind liber, fie justificindu-se, fie flatindu-si inestetic superiorii, altii recitind discursuri propagandistice. Chiar in cadrul unor categorii - Jurnalisti, Analisti politici -, invitatii nu au reusit sa transmita macar partial consensuri profesionale, criterii si delimitari de alte categorii. Unii invitati au fost agresivi si chiar cinici, adoptind o atitudine de suficienta. In unele cazuri, in competitia intre invitati au intervenit disensiuni cauzate de orgoliu.

R: Prin ce difera compozitia categoriilor din acest an fata de cea de anul trecut?

A.L.: Difera prin restringerea unor categorii tocmai din cauza lipsei de consens in cadrul comunitatii la care apartineau.

R: In care dintre categoriile din acest an va fi cel mai dificil de ales cistigatorii? Care este cea mai previzibila, respectiv cea mai imprevizibila categorie?

A.L.: Previzibil - sportivi, actori (notorietatea prejudicia perceptia valorii), imprevizibil - politicieni, jurnalisti. Cele mai dificile momente au fost cele legate de politic si de media.

R: In ce fel vor afecta ultimele evenimente politice (scandalul din jurul lui Remes si demisia acestuia) alegerea elitelor?

A.L.: Cazul Remes confirma perceptia publicului si imaginea negativa a politicienilor. Dincolo de scandal, imaginea acestora era la fel de negativa. Influenta acestui tip de evenimente face ca clasa politica sa fie constrinsa la a accepta ideea necesitatii reformei la nivelul ei, dar nu mai mult, deci fara solutii.

R: Veti mai participa si la editiile viitoare daca veti fi invitata?

A.L.: Voi participa, avind in vedere faptul ca exersarea perceptiei valorii, deci cum se exprima mentalul colectiv, este un proces dinamic si supus educatiei.

R: Ce ati schimba, daca ati putea, in mecanismele acestei campanii?

A.L.: Campania poate fi oricum ameliorata sub aspect sociologic (sondajul). Mecanismele de surprindere a perceptiei colective pot fi mai corect obtinute prin rigoare la nivelul criteriilor si al categoriilor alese. Din aceasta campanie se pot vedea raportul dintre notorietate si succes/valoare, dar si rezistenta la schimbare a societatii romanesti. Multi considera ca televiziunea este cea care confera valoare si creeaza modele. Responsabilitatea presei ramine o problema etica discutabila la nivelului raportului dintre rating si realitate.Mircea Kivu viseaza un public mai putin inert Mircea Kivu: „Publicul are o atitudine necritica fata de elite" Reporter: De ce ati acceptat sa participati in juriul „Zece pentru Romania"?

Mircea Kivu: Am participat la acest proiect inca de la inceput, acum mai bine de trei ani; ma simt oarecum „vinovat" pentru el. Mi s-a parut interesant, in acest an, sa schimb perspectiva (pina acum lucrasem la partea de cercetare de opinie).

R: Ce v-a surprins pe parcursul acestui demers?

M.K.: Faptul ca au existat multi oameni care, desi au adresat critici mai mult sau mai putin vehemente dupa editiile trecute, nu au ezitat sa participe la editia de anul acesta, atunci cind au fost invitati.

R: Prin ce difera elitele din acest an fata de cele de anul trecut?

M.K.: Prin nimic. In masura in care exista, sint aceleasi. Ceea ce sper sa constatam impreuna este o diferenta in modul de raportare a publicului la elite. Deocamdata, publicul are mai degraba o atitudine necritica - elite sint cei care sint mai mult prezenti la televizor.

R: In care dintre categoriile din acest an va fi cel mai dificil de ales cistigatorii? Care este cea mai previzibila, respectiv cea mai imprevizibila categorie?

M.K.: Imprevizibila mi se pare, de exemplu, categoria Ministri, data fiind conjunctura care va face sa concureze, de fapt, membrii a doua cabinete diferite. Daca ne uitam la lista primilor zece ministri de anul trecut, vom constata ca numai unul - cel care se situa pe locul 10 - mai este azi in functie. Previzibila va fi categoria Politicieni - priviti sondajele de opinie publicate in ultimii trei ani si veti afla de ce.

R: In ce fel vor afecta ultimele evenimente politice (scandalul din jurul lui Remes si demisia acestuia) alegerea elitelor?

M.K.: Ma tem ca iar, cind se va vorbi despre politicieni, criteriul principal va fi necoruptia, care de fapt nu e o valoare, ci mai degraba o conditie eliminatorie.

R: Cit de reprezentative sint blogosfera si vocea poporului de pe Internet pentru intreaga Romanie?

M.K.: Cei care simt nevoia sa se exprime, mai mult sau mai putin anonim, pe bloguri, forumuri sau pe diverse alte pagini web au in comun o caracteristica: ar avea ceva de spus, dar au un fel de timiditate care-i opreste sa-si asume opiniile. Este o tipologie destul de raspindita in Romania. Daca e sa facem o comparatie cu sondajele de opinie, acolo respondentii sint mai degraba fortati sa aiba o opinie, chiar daca subiectul nu-i intereseaza deloc. Din aceasta perspectiva, opiniile de pe net sint mai semnificative - evident nu si din punct de vedere statistic.

R: Veti mai participa si la editiile viitoare daca veti fi invitat?

M.K.: Dupa ce am participat trei ani la rind, ce motiv as avea sa refuz in viitor?

R: Ce ati schimba, daca ati putea, in mecanismele acestei campanii?

M.K.: Greu de spus. Poate ar trebui sa incercam sa imbinam, in alcatuirea clasamentelor, expertiza membrilor fiecarui grup cu aprecierile publicului.

Trei zile pina la elogii Gica Hagi, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Angela Gheorghiu si Cristian Mungiu vor primi cite un premiu de onoare in cadrul Galei de decernare a trofeelor „Zece pentru Romania", care va avea loc joi, incepind cu ora 19.00, la Ateneul Roman.

Evenimentul va fi deschis de un recital sustinut de Matei Bucur Mihaescu, un tinar pianist in virsta de numai 12 ani, laureat al concursurilor de interpretare „Jeunesses musicales", „Martian Negrea"si „ProPiano". Invitatul special al serii de joi este Henry Kissinger, fost secretar de stat al administratiei americane. Kissinger va sustine prezentarea „Remarks by Henry Kissinger", in care va descrie evolutia relatiilor dintre SUA si Europa si dintre Rusia si tarile arabe. „Asa cum anul trecut l-am avut pe Helmut Kohl, Henry Kissinger va argumenta cit de importante sint criteriile publice pentru definirea elitelor unei natiuni. El va vorbi din calitatea pe care a avut-o de negociator al politicii mondiale.

L-am invitat pentru ca este greu de contestat o asemenea valoare", declara Mihai Tatulici

Un CV al invitatului special de la Gala „Zece pentru Romania", pe www.cotidianul.ro/select