Gruparea Orban-Antonescu incearca s-o impuna la Justitie pe Norica Nicolai. Tariceanu amina nominalizarea.

Tariceanu a evitat ieri o confruntare directacu Crin Antonescu Liberalii nu au reusit ieri sa anunte numele noului ministru de la Justitie, deoarece premierul Tariceanu nu este de acord cu desemnarea Noricai Nicolai, pe care o sustine gruparea Patriciu din PNL. Dupa citeva ore de discutii in Delegatia Permanenta referitoare la rezultatul alegerilor europarlamentare, vicepresedintele Crin Antonescu a deschis subiectul demisiei lui Tudor Chiuariu, cerindu-i acestuia sa dea lamuriri suplimentare in legatura cu activitatea sa la Ministerul Justitiei si cauzele care au dus la demisie. Potrivit unor surse participante la sedinta PNL, Crin Antonescu a folosit un ton ironic, fiind stiut faptul ca gruparea vicepresedintilor „talibani" s-a opus numirii lui Chiuariu ca ministru si i-a cerut demisia pe parcursul intregului an. Chiuariu si-a argumentat decizia de a demisiona, fiind laudat si aplaudat de catre premierul Tariceanu pentru activitatea sa in Guvern. Chiuariu a fost atacat de unii sefi de filiale care au sustinut ca rezultatele slabe la europarlamentare au fost cauzate si de prestatia slaba a unor ministri. Chiuariu le-a amintit liderilor de filiale ca, pe parcursul intregii campanii, el s-a aflat in conflict deschis cu DNA, dar nu a dorit ca acest lucru sa afecteze imaginea partidului.

Insa, atunci cind Crin Antonescu a cerut sa se ia o decizie privitoare la noul ministru, premierul Tariceanu a refuzat orice discutie pe aceasta tema: „Vom decide in Biroul Politic si avem doua variante: ori un om politic din partid, ori un om din societatea civila".

Potrivit surselor citate, mutind subiectul in Biroul Politic al PNL - care are competenta statutara sa ia o decizie -, Tariceanu a incercat sa blocheze impunerea Noricai Nicolai pe functie. Nicolai este singura varianta luata in calcul pentru situatia in care liberalii vor decide sa numeasca in locul lui Chiauriu un om politic. „Tariceanu inclina catre varianta cu un om din societatea civila", sustin surse din conducerea PNL, tocmai pentru ca primul-ministru nu doreste sa o desemneze pe Nicolai.

In Biroul Politic, premierul controleaza majoritatea voturilor, lucru care s-a vazut si pina acum, toate propunerile venite din partea gruparii Orban-Antonescu fiind respinse la vot.

Tariceanu a declarat dupa sedinta ca in Delegatia Permanenta nu s-a discutat despre inlocuitorul ministrului demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, dar a precizat ca are „citeva propuneri, citeva criterii". In ceea ce priveste inlocuitorul lui Chiuariu, premierul a spus: „Nu sint in situatia sa iau o decizie astazi". El a adaugat ca „nu este o chestiune contra cronometru", dar a mentionat ca, avind in vedere importanta domeniului, nu va dura mult pina la numirea unui inlocuitor. De asemenea, Tariceanu a spus ca cineva va asigura interimatul la conducerea Ministerului Justitiei „numai daca va fi nevoie". Liderul liberal a precizat ca desemnarea succesorului lui Chiuariu o va face pe baza consultarii cu colegii din Biroul Politic Central al partidului, iar decizia se va lua pe baza unui vot in BPC. (Adriana Dutulescu, Lucian Gheorghiu)

Procurorul Mocuta, posibil interimar la Justitie Gheorghe Mocuta, proaspat secretar de stat in Ministerul Justitiei, ar putea asigura interimatul dupa demisia lui Tudor Chiuariu, au declarat surse apropiate PNL, citate de HotNews.ro. Gheorghe Mocuta este procurorul care, in 2000, a anuntat inceperea urmaririi penale a lui Traian Basescu in dosarul Flota. Ministrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, a fost numit ieri, in cadrul Delegatiei Permanente a liberalilor, secretar general adjunct al PNL responsabil cu problemele juridice si monitorizarea reformei in justitie.

Norica Nicolai – mereu aspiranta, niciodata ministru Numele senatorului liberal este din nou vehiculat pentru postul de ministru al Justitiei, lasat vacant de Tudor Chiuariu.Norica Nicolai nu este privita cu ochi bunide Fenechiu, seful lui Chiuariu Matusa care isi lasa nepoata sa voteze legi in locul ei si candidata vesnica la fotoliul de ministru al Justitiei. Acesta este pe scurt portretul Noricai Nicolai, pe care singura si l-a creionat in ultimii trei ani. Din 2004, de cind Calin Popescu Tariceanu a preluat haturile Executivului, Norica Nicolai se viseaza ministru al Justitiei. De fiecare data insa, ea isi rateaza sansa. Cind scaunul Monicai Macovei a inceput sa se clatine, o data cu depunerea motiunii simple in februarie 2007, numele Noricai Nicolai a fost vehiculat pentru postul de ministru al Justitiei. De altfel, vicepresedintele PNL nu s-a dat inapoi de la critici la adresa lui Macovei pe parcursul mandatului acesteia: a acuzat-o printre altele ca „nu prea stie carte" si ca „nu a facut mare lucru in reforma din justitie".

In martie anul acesta, ipoteza iesirii de la guvernare a PD prinsese deja contur, drept pentru care au aparut noi nume care ar fi urmat sa inlocuiasca ministrii PD. Norica Nicolai figura din nou la Justitie. Democratii au parasit posturile de la ministere in aprilie, cind din nou numele vicepresedintelui liberal a iesit la suprafata, insa in aceasta varianta de guvern, ea ar fi preluat Ministerul Internelor. In octombrie 2007, presa a relatat despre o posibila remaniere a Cabinetului Tariceanu II, care ar fi urmat sa aiba loc imediat dupa alegerile parlamentare din 25 noiembrie si in urma careia ar fi ramas vacante posturile de la Educatie, Agricultura si Justitie. Norica Nicolai s-a batut in partid pentru post, explicindu-le, printre polemici, colegilor liberali ca merita postul de ministru datorita activitatii ei senatoriale. Nici de aceasta data insa nu a avut noroc. Daca atunci cind vine vorba de postul de ministru pare ca i se pun piedici din partid, Norica Nicolai a avut in schimb parte de toata sustinerea liberala atunci cind a incalcat flagrant legea si si-a lasat nepoata sa voteze in Senat. Nici conducerea PNL, dar nici Senatul nu au sanctionat-o pe matusica, ba mai mult, parlamentarii aproape ca au facut zid in apararea ei. De o demisie de onoare nici nu era vorba. Norica Nicolai este indisciplinata si cind vine vorba de sustinerea proiectelor in comisiile din Senat, unde nu de putine ori a votat diferit fata de partid. (Diana Lazar)

Activitatea politica Norica Nicolai este de profesie jurist, intre anii 1997 si 2000 a fost secretar de stat la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, iar intre anii 1998 si 2001, presedintele Consiliului Economic si Social. Din 2000 si pina in prezent este senator. Este secretar al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si vicepresedintele Comisiei pentru egalitatea de sanse din Senat. In cadrul partidului ocupa pozitia de vicepresedinte.

Urmariti pe www.cotidianul.ro/select clipul cu nepoata Noricai Nicolai votind o lege in locul matusii