Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca au aparut cinci intreprinderi mijlocii care vor fi listate la Bursa. Silaghi nu a dorit sa dezvaluie numele celor cinci, dar a men
Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa ca au aparut cinci intreprinderi mijlocii care vor fi listate la Bursa. Silaghi nu a dorit sa dezvaluie numele celor cinci, dar a mentionat ca acestea sunt din domenii precum industria textila, sectorul bauturilor carbogazoase, IT. "O conditie este ca aceste intreprinderi mijlocii sa aiba un capital social de minimum 1 milion euro", a mai spus Silaghi.
In mai 2005, Bursa de Valori Bucuresti anunta lansarea unei noi categorii de listare pentru companiile romanesti mici si mijlocii. Categoria va fi destinata companiilor care isi desfasoara activitatea in domenii dinamice, desi nu au un istoric semnificativ. "Noua categorie - New Market - este in constructie si va functiona in cadrul sectorului valorilor mobiliare romanesti. Se va adresa companiilor mici si mijlocii care nu au istoric, dar reprezinta sectoare dinamice ale economiei, cu perspective de crestere. Aceste companii trebuie sa aiba planuri de afaceri credibile si viabile", declara, in acea perioada, directorul general al BVB, Stere Farmache. El spunea ca implementarea acestei categorii corespunde necesitatilor companiilor romanesti care au nevoie de finantare. "Probabil vom solicita ca societatile care vor fi listate la aceasta categorie sa aiba o perioada de activitate de minimum un an, iar limita de capital va fi stabilita in functie de nivelul de dezvoltare. Cerintele financiare nu pot fi atat de detaliate ca la o societate listata la categoria I", mai spunea Farmache. Ministrul Silaghi explica ca este nevoie ca intreprinderile sa inregistreze minimum trei ani de activitate din punct de vedere economic, sa aiba un istoric de afaceri relevant, sa aiba statutul juridic corespunzator (societate pe actiuni - SA) si sa fi declarat in actele constitutive un sector specific de activitate conform unui cod CAEN.Cristian Pirvan, AOAR: "Un numar mic de firme va reusi sa se listeze"Pe de alta parte, la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an, Cristian Pirvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spunea ca foarte putine intreprinderi mici si mijlocii se vor putea lista la Bursa de Valori Bucuresti, chiar daca Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale discuta adoptarea unor masuri care sa inlesneasca cotarea acestor firme la Bursa. "Incercarea Ministerului pentru IMM-uri de a facilita listarea firmelor mici si mijlocii la Bursa de Valori Bucuresti este foarte buna, insa, un numar foarte mic de astfel de firme va reusi sa se listeze. Ele trebuie sa indeplineasca performantele solicitate de BVB. De asemenea, firmele mici si mijlocii trebuie sa doreasca listarea la BVB, in conditiile in care trebuie sa adopte un comportament special, sa raporteze orice schimbare si sa ofere raportari privind rezultatele financiare si deciziile luate in societate", a explicat Parvan. "AOAR a propus, in repetate randuri, modificarea regulamentelor fiscale in favoarea celor care cumpara actiunile societatilor noi, inovatoare, si le tin minimum trei ani. Altfel, nu se poate realiza decat largirea unei baze speculative", a adaugat Cristian Parvan.
Ministerul pentru IMM a propus reprezentantilor Bursei de Valori Bucuresti reducerea plafonului de un milion de euro al capitalului social necesar societatilor pentru listare, in cazul cotarii firmelor mici si mijlocii, declara Silaghi in acea perioada. El spunea ca prin acea propunere incearca sa creeze o piata de exercitiu pentru intreprinderile mici si mijlocii, in care costurile sa fie mai reduse. "O capitalizare pe Bursa reprezinta o sursa importanta pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor. Interesul este comun, atat al IMM-urilor, cat si al Bursei”, spunea Silaghi. El se arata convins de reusita unui acord intre ministerul pe care il conduce si Bursa de Valori Bucuresti pentru reducerea costurilor de listare si pentru asistenta. "Societatile care urmeaza sa se listeze la Bursa trebuie sa fie active pe piata de cel putin trei ani, iar situatiile lor financiare pentru ultimii trei ani sa fie prezentate la Registrul Comertului", mai spunea ministrul. "Odata cu listarea la Bursa, acestea se vor transforma in societati pe actiuni".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.