Procurorul Marian Santion a declarat in fata Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, ca se asteapta "la fabricarea de documente" in cazul filajului la care a fost supus de DGIPI din cadrul MIRA.

"Prin ceea ce am facut (in
Procurorul Marian Santion a declarat in fata Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, ca se asteapta "la fabricarea de documente" in cazul filajului la care a fost supus de DGIPI din cadrul MIRA.

"Prin ceea ce am facut (intentia de a reforma MIRA) am determinat anumite degajari de energii, pentru ca unii nu inteleg ca este cazul unor schimbari in Romania anului 2007. Eu nu inteleg aceasta degringolada si contradictionalitate in declaratiile Ministerului de Interne. Nu exagerez cand spun ca ma astept efectiv, in aceasta perioada, la fabricarea de documente", le-a spus Santion deputatilor.

El a mai spus ca reprezentantii MIRA au facut declaratii contradictorii si ca, daca nu aveau nici o problema, puteau sa iasa din primele zile si sa argumenteze punctul lor de vedere.

Santion a sustinut ca motivul pentru care s-a dorit inlaturarea sa a fost intentia de a reforma personalul ministerului, primul pas fiind solicitarea adresata CNSAS de a verifica 32 de chestori, generali si secretari de stat.

"La Ministerul de Interne exista un fel de camarila care se vede pusa in pericol privind privilegiile, pozitia, scaunele, gradele, rubedeniile si tot ce tine de a aceasta chestiune si de fiecare data au incercat sa denigreze, sa dezinformeze, sa manipuleze si sa-i imbrobodeasca pe cei care conduc ministerul, si nu dau nume. Ei nu au facut altceva decat sa supravietuiasca si sa fie baieti buni, pentru ca de fiecare data cand se schimba ceva ei sunt aceiasi", a acuzat procurorul.

Interventia deputatului PNL Dan Marian, care a sustinut ca inlocuieste "un coleg, membru al acestei comisii" a strarnit zambetele asistentei si l-a determinat pe presedintele comisiei, Nicolae Paun, sa specifice faptul ca este vorba despre premierul Calin Popescu Tariceanu. Dan Marian l-a intrebat pe Santion daca este angajat MIRA, in calitatea sa de procuror al DIICOT, si daca avea obligatia ca, in momentul in care a descoperit ca este urmarit, sa-si anunte superiorul ierarhic, respectiv pe ministrul de Interne.

Santion a sustinut ca nu este angajat al MIRA, ca are statut de magistrat si ca nu l-a anuntat pe ministru, deoarece nu avea incredere in el.

De asemenea, Santion a mai spus ca nu i se pare normal ca, pentru 2 - 3 oameni, care au declansat actiunea de urmarire a sa, sa fie stricata imaginea MIRA.

"Este regretabil ca din cauza a doi, trei, patru, cinci insi care au pus la care tot acest plan sa sufere o intreaga instututie, MIRA sau DGIPI, care in mod sigur au si alte activitati pe care trebuie sa le desfasoare. Din cauza unora nu este normal sa sufere toti", a mai spus fostul consilier al ministrului de Interne.

Marian Santion a fost audiat la solicitarea sa de membrii Comisiei pentru drepturile omului. El va primi un raspuns din partea deputatilor dupa ce vor fi audiati si reprezentantii MIRA.

Comisia de aparare a Camerei Deputatilor a decis, saptamana trecuta, in unanimitate, dupa audierea ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, ca actiunea de filare a procurorului Marian Santion, desfasurata in 24-25 octombrie, s-a facut conform legii.

La randul sau, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a sustinut ca procurorul Marian Santion a fost filat din motive care tin de asigurarea protectiei interne. Cristian David a sustinut ca motivele care au stat la baza aprobarii masurii de supraveghere operativa a procurorului Santion au fost temeinice la momentul respectiv. "Existau indicii temeinice care, la vremea respectiva, au justificat decizia Directiei de Informatii si Protectie Interna. Motivele dispunerii masurii sunt clasificate pentru moment", a aratat el.

David a mai spus ca suma solicitata de Santion, de 4 milione de euro, ca despagubire pentru incalcarea dreptului la viata privata, este "aberanta".

Procurorul Marian Santion, fost consilier al ministrului de Interne Cristian David, a dat in judecata Ministerul Internelor si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), carora le cere daune insumand patru milioane de euro, pentru incalcarea unor drepturi.

Santion acuza cele doua institutii de faptul ca, prin "filajul" la care ar fi fost supus si care ar fi fost recunoscut de ministrul David ca fiind "pus la cale de angajati ai DGIPI", i-ar fi fost lezate anumite drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In 23 septembrie, procurorul Marian Santion, fost sef al Directiei Generale Anticoruptie din MAI si, la acel moment, consilier al ministrului de Interne Cristian David, propunea, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX, o serie de schimbari, comasari si desfiintari de structuri din minister, pentru o functionare mai eficienta, mai ieftina si mai putin birocratica.

In interviu, Santion - devenit celebru dupa ce a afirmat public ca fostul ministru de Interne Vasile Blaga ar fi intervenit pe langa el in favoarea sefului Jandarmeriei, Costica Silion, acuzat de fapte de coruptie - vorbea despre comasarea Directiei Generale Anticoruptie (DGA), Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si Corpului de Control al Ministrului de Interne, exact domeniile de care, in calitate de consilier, se ocupa.

Santion sustine ca tocmai propunerile de reformare a modului de lucru si a organigramei MIRA, facute ministrului David in calitate de consilier al sau, i-au adus "antipatia" sefilor de institutii subordonate MIRA. Pe langa aceste propuneri, Santion sustine ca a formulat mai multe cereri catre ministrul David in care solicita verificarea "greilor" din conducerea diverselor structuri ale Ministerului, pentru a stabili daca au fost vreodata acuzati de fapte de coruptie, daca au avut legaturi cu Securitatea sau daca au avut vreo implicare in revolutie sau mineriade.

Procurorul sustine ca "filajul" a survenit tocmai dupa ce a formulat respectivele propuneri si cereri.

Potrivit unor adrese ale lui Santion catre mai multe institutii ale statului, doua zile la rand, la sfarsitul lunii octombrie, magistratul - care inca ocupa functia de consilier al ministrului David - a fost "filat" de mai multe masini ale caror numere le-a dat publicitatii. Masinile au fost fotografiate de un cotidian central care a relatat pe larg cazul "Filaj la procuror".
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.