Rusia va cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru "a anula" orice declaratie unilaterala de independenta a provinciei sarbe Kosovo, a avertizat emisarul rus in cadrul echipei mandatate sa solutioneze criza Kosovo, Aleks
Rusia va cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru "a anula" orice declaratie unilaterala de independenta a provinciei sarbe Kosovo, a avertizat emisarul rus in cadrul echipei mandatate sa solutioneze criza Kosovo, Aleksandr Botsan-Harcenko, relateaza AFP.

"Rusia va cere, indiscutabil, anularea acestei decizii. Putem cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate in masura in care rezolutia Consiliului (numarul 1244, care vizeaza dosarul Kosovo) este incalcata", a declarat diplomatul rus, citat de Interfax.

Rusia, aliat traditional al Serbiei, se opune independentei provinciei Kosovo si se pronunta in favoarea continuarii procesului de negocieri intre Pristina si Belgrad.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat luni statele occidentale ca Moscova "va face tot posibilul" pentru a evita ca acestea sa ignore Consiliul de Securitate al ONU in vederea legitimarii unei recunoasteri a independentei Kosovo.

Rezolutia 1244 adoptata in iunie 1999, prin care Kosovo intra sub administrarea ONU pana la stabilirea statutului sau, "a fost adoptata de catre Consiliul de Securitate, iar interpretarea sa nu poate fi facuta decat de Consiliul de Securitate", a subliniat Lavrov.

Rusia respinge ceea ce denumeste o "interpretare unilaterala" a rezolutiei 1244.

Consiliul de Securitate urmeaza sa dezbata statutul provinciei Kosovo la 19 decembrie, in urma esecului inregistrat in procesul de negocieri dintre Pristina si Belgrad.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.