Procurorul Gheorghe Dumitru a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul fraudarii examenului de promovare in functii de conducere pentru magistrati.

"In cursul zilei de 11 decembrie 2007, urmare a incuvii
Procurorul Gheorghe Dumitru a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul fraudarii examenului de promovare in functii de conducere pentru magistrati.

"In cursul zilei de 11 decembrie 2007, urmare a incuviintarii date de CSM,  procurorii anticoruptie au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a invinuitului Gheorghe Dumitru. Intrucat Sectia pentru procurori a CSM nu a incuviintat retinerea invinuitului Cojocaru Eugen, procurorii DNA nu au putut sa dispuna, fata de acesta, masura preventiva", informeaza, marti, Biroul de presa al DNA.

De asemenea, procurorii DNA au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a notarului Gheorghe Bucur, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Gheorghe Dumitru a fost audiat, marti, mai multe ore de catre procurorii anticoruptie.

Sectia pentru procurori a CSM a luat in discutie, luni seara, propunerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) referitoare la retinerea a doi dintre magistratii implicati in ancheta fraudarii examenului de promovare in functii de conducere pentru procurori. Avizul a fost obtinut doar pentru Gheorghe Dumitru, dupa ce doua dintre voturile pentru celalalt magistrat, Eugen Cojocaru au fost anulate. Doi dintre membrii Sectiei pentru procurori a CSM s-au abtinut de la vot.

Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, a declarat ca DNA a venit cu o cerere pentru Sectia de procurori si ca membrii sectiei s-au pronuntat cu privire la aceasta.

Sectia pentru procurori a CSM s-a intrunit, luni seara, in sedinta nepublica, la discutii participand, pe langa procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, si seful Sectiei I din DNA, Lucian Papici, cel din urma fiind implicat si in instrumetarea cazului.

La sfarsitul lunii noiembrie, Directia Nationala Ancitocurptie a inceput o ancheta penala care vizeaza aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor functii de conducere in cadrul Parchetelor, fiind puse sub invinuire mai multe persoane din magistratura.

In acest caz, procurorii anticoruptie i-au citat pentru audieri pe procurorul Sterian Guli, desemnat castigator al postului de prim-procuror la Parchetul Tribunalului Capitalei, precum si alti magistrati. Miercurea trecuta, Directia Nationala Anticoruptie a facut public numele celor cinci magistrati si a unui notar implicati in fraudarea examenului de promovare in functii de conducere a procurorilor si judecatorilor.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala, in cursul lunii noiembrie, fata de urmatoarele persoane: Dumitru Gheorghe, procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, prevazut de art.61 din Legea 78/2000; Sterian Guli, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni, pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevazuta de art.12, lit. b) din Legea 78/2000; Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta, prevazuta de art.26 C.p. raportat la art.61 din Legea 78/2000;Gheorghe Bucur, notar in municipiul Bucuresti, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la cumparare de influenta prevazuta de art.26 C.p. raportat la art.61 din Legea 78/2000 si trafic de influenta, prevazuta de art.257 C.p.; Gabriela Ghita, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedinta a Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, pentru savarsirea infractiunii de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevazuta de art.12, lit. b) din Legea 78/2000; Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru supleant al aceleiasi Comisii de examinare, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta prevazut de art.257 C.p. si instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, prevazut de art.25 C.p. raportat la art.12, lit. b) din Legea 78/2000, se arata in comunicatul DNA.

Din probele administrate pana in prezent de procurori a rezultat ca, in cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti, pentru a-si asigura reusita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecatorului Cerbeanu Gheorghe, lui Bucur Gheorghe, fost magistrat. In schimb, acesta din urma s-a angajat ca va interveni pe langa unii dintre membrii Sectiei de procurori ai CSM, in scopul reusitei la examen a acestui candidat.

De asemenea, beneficiind de intermedierea judecatorului Cerbeanu Gheorghe si a fostului magistrat Bucur Gheorghe, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant in Comisia de examinare, suma de 15.000 euro. Precizam ca procurorul Cojocaru Eugen ii pretinsese initial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 euro, in scopul asigurarii reusitei la examen.

In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti.

Din probele administrate pana in prezent a mai rezultat ca, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea functiei de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a obtinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la presedinta Comisiei de examinare Ghita Georgeta Gabriela, membru in comisia de examinare, o parte din subiecte, inainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima pozitie.

In cursul lunii noiembrie, invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, conform prevederilor art. 6 alin.3 din Codul de procedura penala, potrivit DNA.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.