Suprasubscrierea a urcat halucinant pana la 2.833%
In ultima zi de subscriere, Intercapital raportase 1,1 mld. euro
Banii "alocati" de investitori au ajuns la 1,8 mld. euroSuprasubscrierile de la Oferta publica a Transgaz Medias au continua
Suprasubscrierea a urcat halucinant pana la 2.833%
In ultima zi de subscriere, Intercapital raportase 1,1 mld. euro
Banii "alocati" de investitori au ajuns la 1,8 mld. euroSuprasubscrierile de la Oferta publica a Transgaz Medias au continuat sa creasca si ieri, de la 677% pana la 1100% pentru transa mica si de la 2430% pana la 3900% pentru investitorii investitionali, in conditiile in care Laurentiu Ciocarlan, directorul departamentului de oferte primare din cadrul Raiffeisen Capital & Investments, declara vineri, in ultima zi de subscriere, ca "situatia subscrierilor s-ar mai putea schimba, dar nu in mod semnificativ".
Sumele si cotatiile au depasit orice estimari si incep sa ridice probleme legate de sistemul de inregistrare a prospectelor, dar si de adevaratii bani veniti din transa mare.
Cert este ca Transgaz ramane un succes, spun brokerii la unison, desi neclaritatile mai planeaza.
"A fost un succes, dar avem inca date incerte. Nu avem date statistice legate de numarul exact de cereri care au fost depuse, existand astfel posibilitatea ca investitorii sa fi maximizat numarul de ordine, nu stim numarul total al ordinelor. In concluzie, nu este transparenta totala si acest lucru trebuie sa fie invatatura de minte pentru datile urmatoare. Aceasta cerere nu reflecta gradul real de absorbtiei a acestei oferte", crede Marius Plugaru, directorul Fortius Finance.
"Ne intereseaza ca cererea sa fie reala si nu distorsionata, deoarece datele statistice pot releva adevaratul apetit al investitorilor, pentru a putea vorbi de o putere a BVB de a atrage emitenti interesanti", ne-a mai declarat Plugaru. "Dupa fenomenele de la Transelectrica si Alumil, investitorii, atat cei mari, dar si cei mici au invatat o lectie si au venit sa subscrie in ultima zi. De aceea sunt aceste volume mari care tot continua sa apara. Multi s-au bazat pe estimari, si-au facut anumite calcule bazandu-se pe situatii anerioare, dar acest nivel de subscrieri este perfect firesc si normal tinand cont de faptul ca a fost cea mai mare oferta publica", sustine Adrian Simionescu, director Vienna Investment Trust.Banii reali versus banii virtualiCea mai importanta problema este cea a banilor. Care exista si care sunt fictivi? Cert este ca cei de pe transa investitorilor mici sunt reali, pentru ca acestia au fost nevoiti sa ii vireze intr-un cont colector. In schimb, cei de pe transa investitorilor investittionali au fost "umflati", spun unii brokeri. Explicatia vine de la o voce importanta din piata de capital care a preferat insa sa isi pastreze anonimatul. "Investitorul mare trimite ordin custodelui de 40 milioane de euro, de exemplu. Este trecut cu aceasta suma de bani, pe care poate nici macar nu o are si chiar daca o are nu o va investi pe toata. Apoi, calculand in functie de gradul de subscriere, va cumpara de 4 milioane. Dar el a ramas trecut cu suma initiala. Astfel, in acest fel, sumele de la transa mare se pot umfla, pentru ca acestia nu sunt obligati sa puna banii intr-un cont. Sper sa fie un exemplu pentru CNVM, ca pe viitor sa nu mai fie astfel de neclaritati", ne-a spus acesta.
Aceasta institutie ne-a declarat, prin intermediul purtatorului de cuvant, ca si investitorii mari au avut un cont la dispozitie, dar au avut ca alternativa si bancile custode.Cine pierde si cine castiga?Ca in orice astfel de jos, trebuie sa existe invinsi si invingatori. "Ce fac ei in felul acesta nu e nimic, practic. Un fel de supralicitare fara bani, in urma careia ramanem cu o imagine falsa a ofertei", ne-a mai declarat sursa citata.
Cei mai dezavantajati in povestea de succes romanesc a Transgazului sunt investitorii mici. Şi subscrierile lor au fost foarte mari, dar ei cel putin au fost obligati sa fie cat se poate de transparenti. Analistii spun ca nivelul de suprasubscriere pentru cei mici este atat de ridicat pentru ca multi s-au folosit de numerosi intermediari pentru a subscrie fara a intra in transa mare, unde era evident ca gradul de suprasubscriere urma sa fie mult mai mare.
"Din fericire exista si aspecte pozitive ale acestei oferte. Practic, succesul va incuraja statul si la alte listari importante si va atrage investitori si bani in piata. Beneficiarii succesului sunt statul, bursa, Transgaz si institutiile care participa la aceasta listare", crede Marius Plugaru.Avem bani, dar nu avem in ce sa investimNivelul foarte mare de suprasubscrieri care se pare ca nu este final, conform declaratiilor celor de la Intercapital Invest care ne-au spus ca miercuri dimineata vom avea situatia finala, arata ca IPO Transgaz a fost un mare succes.
Acesta denota setea de emitenti interesanti a investitorilor. S-a demonstrat ca romanii au bani, dar nu au unde si pe ce emitenti sa ii investeasca.
Banii scosi de investitori pentru TGN "arata ca sunt sume foarte mari disponibile, deci urmatorul pas este sa aducem emitenti noi si atractivi. Sunt bani, dar investitorii nu au in ce sa ii investeasca. Eu imi asum vina ca nu am facut chiar ce se putea ca sa aducem emitenti de valoare, dar si raspunderea ca de acum inainte vom incerca sa ii contactam si sa ii promovam. In concluzie, fenomenul in sine, cu toate aspectele lui, este pozitiv", ne-a mai spus Adrian Simionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.