Presa americana estimeaza ca pana la finalul acestui an peste 500.000 de laptop-uri XO vor fi distribuite in tarile in curs de dezvoltare.
Uruguay a fost prima tara care a comandat OLPC, iar guvernul a stabilit prima transa la 100.000 de laptop
Presa americana estimeaza ca pana la finalul acestui an peste 500.000 de laptop-uri XO vor fi distribuite in tarile in curs de dezvoltare.
Uruguay a fost prima tara care a comandat OLPC, iar guvernul a stabilit prima transa la 100.000 de laptop-uri. Mexicul a comandat 50.000 de laptop-uri, iar acum Peru a anuntat ca a semnat un contract pentru 260.000 de unitati.
Laptopul XO, care nu mai este demult dotat cu manivela, este produs de compania Quanta Computer din Taiwan, la o fabrica localizata in China. Fundatia intentioneaza sa vanda laptop-uri XO si americanilor sau canadienilor printr-un program de caritate, la un pret de 399 dolari, prin care se acopera costurile de furnizare pentru un al doilea laptop destinat copiilor din tarile defavorizate.
Laptop-ul, care foloseste sistemul de operare Linux, este gandit astfel incat elevii sa-l transporte la scoala precum un manual.
Analistii considera ca publicitatea pe care a generat-o, alaturi de ingrijorarea ca laptop-ul creat de fundatie ar putea sa ia din cota de piata a marilor producatori, i-a facut pe acestia din urma, inclusiv pe producatorul de procesoare Intel si producatorul de software Microsoft, sa creasca investitiile in tarile aflate in curs de dezvoltare.
In plus, Intel si Microsoft vor furniza guvernului Libiei 150.000 de laptop-uri cu dotari rudimentare, aparate a caror productie costa 200 dolari/bucata, destinate copiilor din tarile aflate in curs de dezvoltare.
Proiectul OLPC (One Laptop for a Child - "Un laptop pentru fiecare copil") urmareste sa vanda laptop-ul la 100 dolari sau chiar mai putin. Totusi, de anul trecut pretul laptop-ului a crescut si a ajuns in prezent la 188 dolari.
Proiectul, demarat in 2004, e o initiativa a Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) si isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.