La jumatatea lunii septembrie 2007, seful DNA, Daniel Morar, a inaintat Cotrocenilor o adresa prin care cerea aprobarea pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei. Constitutia, careia i se mai zicea si Legea no
La jumatatea lunii septembrie 2007, seful DNA, Daniel Morar, a inaintat Cotrocenilor o adresa prin care cerea aprobarea pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei. Constitutia, careia i se mai zicea si Legea noastra fundamentala, are prevederi limpezi in ceea ce priveste procedura de urmat de catre Traian Basescu. Articolul 109, alineatul 2, spune clar: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".


Comanda de luare in vizor a lui Tudor Chiuariu venise de la Traian Basescu. Cum sa explicam astfel Comunicatul de la 10 septembrie 2007 prin care se anunta ca DNA s-a sesizat in urma unei stiri difuzate de obscurului post TV Money Chanel?! Tulusii de la DNA n-au facut decat s-o execute. Numai ca, la ora acestei comenzi, Traian Basescu avea la indemana o smecherie menita a contracara imaginea de om care se rafuieste cu ministrii Guvernului Tariceanu prin intermediul DNA si al Parchetului General: o Comisie speciala care-i inainta un aviz consultativ. Desigur, Comisia era pentru Traian Basescu la fel de independenta ca si limba de pantofi pentru cineva care se incalta. Totusi, chiar daca respectiva Comisie dadea avizul pe care-l comanda sau doar il dorea in gand Traian Basescu, presedintele putea sustine, la o adica, faptul ca n-a facut altceva decat sa dea curs avizului unor persoane competente in materie de Drept. Urmare a contestarii la Curtea Constitutionala a Ordonantei de Urgenta prin care Comisia urma sa fie compusa din judecatori, Curtea a decis, in chip surprinzator, ca insasi ideea de Comisie e neconstitutionala. In consecinta, contrar legendelor cultivate de presa cotrocenista, decizia Curtii Constitutionale a fost o lovitura pentru Traian Basescu si nu pentru Calin Popescu Tariceanu.


Presupus - si pe drept cuvant - analfabet in materie de Drept, Traian Basescu s-a vazut fata-n fata cu momentul de a decide daca o cerere a DNA e sau nu intemeiata juridic. In cazul Tudor Chiuariu, lucrurile s-au complicat rau de tot si pentru ca dosarul Tudor Chiuariu a fost intocmit de Doru Tulus, dusman public al ministrului si tulus declarat al lui Traian Basescu. Simtind riscul, Traian Basescu n-a avut curaj sa procedeze potrivit Constitutiei: sa decida sau nu inceperea urmaririi penale in cazul lui Tudor Chiuariu si, desigur, suspendarea acestuia din functie. Avand nevoie de un soi de preludiu mediatic, a cerut, printr-o Scrisoare si o Cuvantare, ca premierul sa-l remanieze pe Tudor Chiuariu. Ca intreaga tarasenie il viza pe ministrul Justitiei ne-o dovedeste diferenta dintre Scrisoare si Cuvantare. In Scrisoarea de la 29 noiembrie 2007, domnul presedinte cerea remanierea lui Tudor Chiuariu si a lui Pacurariu. In Cuvantarea de la 7 decembrie 2007 si-a redus pretentiile la Tudor Chiuariu.


Calculele presedintelui nu sunt prea greu de deslusit. Domnia sa a pariat pe refuzul lui Calin Popescu Tariceanu de a transpune in viata inalta indicatie. Mester cum e la plesnitori  mediatice, ar fi facut un taraboi urias in chestiunea solidarizarii premierului cu grupurile de interese nelegitime, a interesului avut de PNL pentru a-l pastra pe Tudor Chiuariu la Justitie. Calin Popescu Tariceanu a jucat insa abil. A lasat un timp impresia ca nu vrea sa cedeze. Traian Basescu s-a ambalat, in stilu-i specific. Si atunci, pe neasteptate, Calin Popescu Tariceanu a dat lovitura. Tudor Chiuariu si-a anuntat demisia. Lovitura presedintelui a cazut in gol. Lui Traian Basescu nu-i ramane decat sa ia cat mai rapid decizia de aprobare a urmaririi penale, fara a mai putea cere suspendarea. Una e insa se te umfli in pene ca l-ai trimis in fata DNA pe ministrul Justitiei si alta e sa se vada ca l-ai trimis pe cetateanul Tudor Chiuariu. Care cetatean beneficiaza si de simpatia opiniei publice fata de cineva care nu se cramponeaza de post. In plus, oricat ar parea de ciudat, ca simplu cetatean, Tudor Chiuariu are posibilitatea de a se apara mult mai bine decat ca ministru al Justitiei. Pentru presa nu mai e subiectul atatator pe care paria Traian Basescu. Astfel contracarat, Traian Basescu se va confrunta cu o problema la care nu se gandise: aprobarea propunerii facute de PNL pentru noul ministrul al Justitiei. Daca PNL stie sa joace bine cartea, va propune pe cineva simpatizat de opinia publica si, mai ales, cu o imagine mult mai consolidata decat cea a lui Tudor Chiuariu. Cat despre Tudor Chiuariu, are de ce sa-i multumeasca lui Traian Basescu. Ura acestuia fata de Guvernul Tariceanu l-a facut o vedeta a scenei politice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.