Tudor Chiuariu a devenit un inamic personal al presedintelui Basescu. Care s-a simtit atacat in interesul lui de a proteja sistemul judiciar de tip stalinist, in care procuratura face legea, iar un om acuzat este condamnat anticipat. Pentru presedint
Tudor Chiuariu a devenit un inamic personal al presedintelui Basescu. Care s-a simtit atacat in interesul lui de a proteja sistemul judiciar de tip stalinist, in care procuratura face legea, iar un om acuzat este condamnat anticipat. Pentru presedintele Basescu, Justitia inseamna actul preliminar de justitie. La comanda politica, adversarii sunt terminati in imagine, infierati ca persoane corupte, chiar inainte ca procurorul de serviciu sa incheie rechizitoriul. Un rechizitoriu, adesea, imposibil de incheiat in lipsa de temeiuri legale sau alcatuit atat de lamentabil incat instantele intorc dosarele la Parchet.
Contributia ministrului Chiuariu la reformarea radicala a sistemului judiciar a fost chiar motivul urii presedintelui Basescu. Se poate obiecta ca tanarul ministru n-a fost diplomat, pentru ca nu i-a luat prin invaluire pe servitorii politici din sistemul judiciar. Ci i-a atacat frontal, cerand, chiar din debutul mandatului, demisia procurorului-sef al sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus. Drept razbunare, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, i-a cerut presedintelui tarii avizul pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Justitiei. Dar Inspectia judiciara a CSM a confirmat observatiile ministrului, anume, tergiversarea inaintarii dosarelor penale - care duce la macularea imaginii unor persoane, fabricarea de dosare, solutionarea unor cauze paralel cu procedurile judiciare, ascunderea unor dosare si tot asa. Totusi, CSM nu a avut curaj sa duca pana la capat curatenia de la DNA, refuzand solutia de destituire a procurorului politic Tulus.
Nici nu-i de mirare, de vreme ce CSM este condus de un magistrat ca Anton Pandrea, decorat de presedintele Iliescu pentru ca a executat prompt ordinul de inaintare a recursurilor in anulare, impotriva sentintelor de restituire a proprietatilor furate. Are dreptate Tudor Chiuariu, reformarea Justitiei nu se poate face cu procurori comunisti, in general, cu magistrati tarati de mentalitatea vechiului regim sau corupti de tentatia servilismului politic. Servilismul politic este virusul HIV-SIDA al sistemului judiciar. Tanarul ministru a initiat procedura de izolare a acestui virus, pentru imunizarea Justitiei fata de interventia politica. Proiectul noului Cod de Procedura Penala este o piatra de temelie in apararea statului de drept, a drepturilor omului, a libertatilor civile si nu in ultimul rand, a independentei Justitiei ca putere ultima in stat.
Demisia tanarului Tudor Chiuariu este o lectie pentru presedintele Basescu, o dovada ca se stie nevinovat, are incredere in Justitia pe care a slujit-o si nu se teme de ea. Asa cum s-a temut Basescu-cinci minute cand nu a demisionat, dupa suspendarea din functia de presedinte. Traian Basescu stie ca, din momentul in care nu va mai fi presedinte, dosarele lui penale vor fi eliberate din sertare. Presedinte las.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.