Scandalul privind fraudarea examenelor de promovare in functiile de conducere din Parchete, prin fapte de coruptie comise atat de candidati, cat si de membri ai comisiei de examinare a atins un punct culminant prin decizia de luni a Sectiei de procurori din CSM.

Sesizati de DNA, potrivit procedurii, pentru a aviza cererea de retinere pentru 24 de ore a procurorilor Gheorghe Dumitru, de la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, si Eugen Cojocaru, de la Parchetul Instantei Supreme, membrii Sectiei de procurori din CSM au aprobat retinerea primului, refuzand-o pe a celui de-al doilea. In ambele cazuri, doi membri s-au abtinut de la vot, asa ca au ramas doar patru voturi valabile. Pentru aprobarea retinerii mituitorului s-au dat toate patru, cand a fost insa vorba despre retinerea celui care a pretins mita, voturile CSM au fost impartite: doua pentru si doua nule. Astfel, scorul a fost de fapt "un mare zero".


INADMISIBIL. "Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil. Sectia este nefunctionala la acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz, iar eu intotdeauna am spus ca procurorii trebuie sa raspunda la fel ca si ceilalti pentru ceea ce fac. Voi face o sesizare catre presedintele CSM cu privire la aceste abtineri. Au fost doua abtineri dupa ce, cei doi membri au vazut materialul pus la dispozitie de procurorii DNA. Mi se pare o neindeplinire a obligatiilor pe care le ai ca membru al CSM. O abtinere se face eventual la inceputul sedintei", a comentat si procurorul general Laura Kovesi. Un alt membru al Sectiei, procurorul Bogdan Licu, si-a exprimat dezamagirea: "Este cel mai urat si mai trist moment din istoria postrevolutionara a justitiei romanesti!".


Asa ca ieri procurorii DNA l-au retinut pe procurorul Gheorghe Dumitru pentru "cumparare de influenta". El este acuzat ca a platit pentru obtinerea postului de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Pitesti (prin fraudarea examenului) 15.000 de euro, fata de 50.000 cat i se pretinsesera initial. N-au reusit sa-l retina pe Eugen Cojocaru, membrul supleant din Comisia de examinare la care ar fi ajuns banii, in schimb procurorii DNA l-au retinut pe notarul Gheorghe Bucur, unul dintre cei doi intermediari ai mituirii. Fost membru CSM, fost judecator la Instanta Suprema, Bucur a fost retinut sub acuzatiile de complicitate la cumparare de influenta si trafic de influenta.