Scandalul privind fraudarea examenelor de promovare in functiile de conducere din Parchete, prin fapte de coruptie comise atat de candidati, cat si de membri ai comisiei de examinare a atins un punct culminant prin decizia de luni a Sectiei de procur
Scandalul privind fraudarea examenelor de promovare in functiile de conducere din Parchete, prin fapte de coruptie comise atat de candidati, cat si de membri ai comisiei de examinare a atins un punct culminant prin decizia de luni a Sectiei de procurori din CSM.

Sesizati de DNA, potrivit procedurii, pentru a aviza cererea de retinere pentru 24 de ore a procurorilor Gheorghe Dumitru, de la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, si Eugen Cojocaru, de la Parchetul Instantei Supreme, membrii Sectiei de procurori din CSM au aprobat retinerea primului, refuzand-o pe a celui de-al doilea. In ambele cazuri, doi membri s-au abtinut de la vot, asa ca au ramas doar patru voturi valabile. Pentru aprobarea retinerii mituitorului s-au dat toate patru, cand a fost insa vorba despre retinerea celui care a pretins mita, voturile CSM au fost impartite: doua pentru si doua nule. Astfel, scorul a fost de fapt "un mare zero".


INADMISIBIL. "Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil. Sectia este nefunctionala la acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz, iar eu intotdeauna am spus ca procurorii trebuie sa raspunda la fel ca si ceilalti pentru ceea ce fac. Voi face o sesizare catre presedintele CSM cu privire la aceste abtineri. Au fost doua abtineri dupa ce, cei doi membri au vazut materialul pus la dispozitie de procurorii DNA. Mi se pare o neindeplinire a obligatiilor pe care le ai ca membru al CSM. O abtinere se face eventual la inceputul sedintei", a comentat si procurorul general Laura Kovesi. Un alt membru al Sectiei, procurorul Bogdan Licu, si-a exprimat dezamagirea: "Este cel mai urat si mai trist moment din istoria postrevolutionara a justitiei romanesti!".


Asa ca ieri procurorii DNA l-au retinut pe procurorul Gheorghe Dumitru pentru "cumparare de influenta". El este acuzat ca a platit pentru obtinerea postului de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Pitesti (prin fraudarea examenului) 15.000 de euro, fata de 50.000 cat i se pretinsesera initial. N-au reusit sa-l retina pe Eugen Cojocaru, membrul supleant din Comisia de examinare la care ar fi ajuns banii, in schimb procurorii DNA l-au retinut pe notarul Gheorghe Bucur, unul dintre cei doi intermediari ai mituirii. Fost membru CSM, fost judecator la Instanta Suprema, Bucur a fost retinut sub acuzatiile de complicitate la cumparare de influenta si trafic de influenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.