Filmele cu incarcatura politica n-au dus-o pe roze la boxoffice, dar studiourile inca se bat pe astfel de scenarii pentru 2008.Keanu Reeves a prins
atit de mult gustul
SF-ului incit vrea sa
il si produca De trei ani incoace, directorul executiv de productie Franklin Leonard alcatuieste o Lista neagra. In ciuda conotatiei negative a numelui, acest clasament include cele mai tari scenarii care nu vor fi filmate si lansate pina anul viitor. Ierarhia este realizata in functie de optiunile exprimate de aproximativ 150 de producatori si sefi de studiouri hollywoodiene. Lista neagra a devenit un barometru important al industriei cinematografice, indicind ce tip de proiecte si ce scenaristi sint la mod. De pilda, filme care ruleaza la ora actuala in SUA, precum „Juno" si „Lars and the Real Girl", s-au numarat anul trecut printre finalistele din clasamentul realizat de Leonard. In acest an, cinci dintre primele sase scenarii din top aveau o tema politica, aceasta continuind sa detina potential dramatic, cu toate ca peliculele cu o astfel de aroma din 2007 ca „Leii mor pentru miei" si „In the Valley of Elah" au fost veritabile esecuri in ceea ce priveste incasarile.

Drama electorala „Recount" a HBO Films se afla pe prima pozitie a Listei negre, reunind preferintele a 44 de votanti. Pe locul doi s-a clasat „Farragut North", un thriller despre PR-ul unui politician deja achizitionat de Warner Bros. A sasea pozitie din top a fost ocupata de un proiect Focus Features, intitulat „Curveball", despre informatiile false furnizate de spionii din Irak. Majoritatea scenariilor, printre care si drama despre IRA, „Infiltrator" de Josh Zetumer, care le-a revenit tot studiourilor Warner Bros., au fost deja achizitionate. Doar citeva sint inca pe piata ca scriptul lui Jon Spaihts pentru SF-ul „Passengers", pe care Keanu Reeves s-a oferit deja sa il produca. Nici a cincea pozitie de pe Lista neagra, „Selma", o drama istorica avindu-l in centru pe Martin Luther King jr., scrisa de Paul Webb, nu a fost inca vinduta vreunui studio. Din primele zece locuri ale clasamentului, mai pot fi cumparate comedia Melissei Stack, „I Want to F— Your Sister", si „The Way Back" de Nat Faxon si Jim Rash.Peste 100 de proiecte de lungmetraj au fost pomenite de doua ori de catre votanti, minimumul necesar pentru a obtine un loc pe Lista neagra. Anul acesta, clasamentul a avut si un alt rol, in afara de cel de barometru, si anume a sustinut greva scenaristilor subliniind importanta acordata muncii lor la Hollywood.