De curand, aflat pe un aeroport, Traian Basescu a facut o afirmatie tulburatoare. Domnia sa crede ca proiectul de vot uninominal propus odinioara de Pro Democratia si asumat de guvern e rezultatul unei "cardasii" intre ONG-ul condus, pe atunci, de Cr
De curand, aflat pe un aeroport, Traian Basescu a facut o afirmatie tulburatoare. Domnia sa crede ca proiectul de vot uninominal propus odinioara de Pro Democratia si asumat de guvern e rezultatul unei "cardasii" intre ONG-ul condus, pe atunci, de Cristian Parvulescu si liberali.


Pe fond, s-ar putea spune multe. De pilda, ca proiectul in discutie e vechi, asumat la un moment dat de toate partidele ca baza posibila pentru negocieri. Ca nici presedintele si nimeni altcineva nu a remarcat, in legatura cu el, neconstitutionalitati si "cardasii", vreme indelungata. Ca problemele au inceput abia atunci cand Basescu a avut nevoie de o tema de referendum. Adica de o alta pozitie decat cea a guvernului.


 Mie mi se pare insa, acum, mai interesant de analizat un alt aspect. Ca in multe alte dati, si acum presedintele ne propune, candid, o morala miscatoare, vie, de-a dreptul dialectica, cum ar fi spus in vremuri apuse un profesor de marxism. Pe scurt: cine se asociaza cu domnia sa ori cu tezele domniei sale face un gest responsabil. Opereaza concesii necesare. In schimb, cine se aliaza cu adversarii sai realizeaza "cardasii".


Cand domnul Parvulescu a sprijinit teza "falsificarii" alegerilor din 2004 la trena candidatului Basescu, nu aveam de a face cu o "cardasie" blamabila, ci cu un act istoric, just si corect. Cand acelasi domn are un proiect sustinut de inamicii din guvern, istoria se opreste, apar murdaria, insolenta, micimea sufleteasca a celor care nu sunt capabili sa rodeasca la umbra marilor catarge.


Cand PD si PLD isi traiesc zilele, separat sau in grup, ducand la indeplinire tot ce spune seful statului, care, dupa cum scrie la Constitutie, nu prea are voie sa se amestece in viata partidelor, n-are rost sa ne gandim la vreo "cardasie". Daca 322 de deputati si senatori au, la un moment dat, alta opinie, avem de a face insa cu o mafie murdara, al carei nume e de pus pe toate gardurile din tara si din strainatate.


Cand cetatenii Guse, Pavelescu si Sandru aplauda, sunt oameni responsabili. Cand au opinii personale sunt "cardasi", numai buni de trimis pe linia de centura.


Cand asfaltul e turnat de cine trebuie, resulta autostrazi. Cand lucreaza cine nu trebuie, rezultatul sunt mafii murdare ce trebuie starpite.


Potrivit Constitutiei cu care s-a si pozat, presedintele ar trebui sa fie un factor de consens si echilibru. Se pare ca Traian Basescu nu a inteles cum se cuvine aceasta norma.


In primul rand, legea fundamentala nu spune ca nu pot exista concertari fara participarea institutiei prezidentiale. Ca daca alti oameni, institutii sau partide se inteleg si coopereaza, uite asa, am avea de a face cu ceva ilegal si murdar. Nici macar Curtea Constitutionala nu a decis ca presedintele trebuie sa fie in capul fiecarei mese unde se negociaza ceva si ca negocierea trebuie sa iasa cum vrea el.


In al doilea rand, legea chiar interzice presedintelui sa devina factor de haos. Sa stimuleze scandalul, faliile, sa speculeze vanitatile si slabiciunile, in asa fel incat mecanismul statal sa se blocheze iremediabil.


Traian Basescu e pur si simplu gelos si iritat pe oricare entitate care functioneaza fara contributia lui televizata in intervalul jurnalului de stiri. Daca ar avea timp, ar supraveghea, probabil, nasteri si examene de bac. Decolari de avioane si desenarea colectiilor de moda. Ca lucrurile sa iasa mereu bine si responsabil.


Actualul presedinte nu se poate imagina ca sef al unui stat normal. Si-a creat o imagine de vechil care arunca cu ardei iute in toate directiile ca sa faca ordine in haos. Intr-un spatiu normal, un astfel de personaj nu si-ar mai gasi locul. De fapt, normalul pe care si-l poate imagina nu e pluralist, el ar deveni posibil numai atunci cand totul s-ar face cu aprobarea lui. De aceea, marele sau proiect pentru Romania e balansul permanent intre haos si dictatura. Actualul context in care s-a plasat tara noastra nu face posibile dictaturile. Dar nu interzice haosul. Asa ca mergem mai departe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.