Incetinirea cresterii economice nu este o problema, tinand cont de evolutia spectaculoasa a economiei in 2006, dar cresterea ratei inflatiei ar trebui sa fie principala ingrijorare a autoritatilor.


In acest an a existat o confluenta de factori pozitivi, cel putin pana la jumatatea anului, care a sprijinit o performanta economica puternica, in special in ceea ce priveste cresterea economica. "Incepand din august-septembrie, am vazut unele evolutii ingrijoratoare: inflatia a crescut semnificativ, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca intr-un ritm ce pare nesustenabil", spune Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI la Bucuresti.

Totusi, FMI nu este ingrijorat de incetinirea cresterii economice, pe care o considera inevitabila dupa rata exceptional de inalta de anul trecut. "In ceea ce priveste reformele, sincer, nu am vazut prea multe anul acesta. Cand spui reforme, te poti gandi la o multitudine de aspecte, nu doar la cele economice. Dar ma gandesc la doua-trei lucruri pe care Romania ar trebui sa le faca: facilitarea investitiilor, in special investitiile straine directe, cresterea productivitatii si dezvoltarea capitalului uman", spune Ansola.


MUNCÃ…. Reprezentantul FMI considera ca autoritatile ar trebui sa stimuleze angajarea tinerilor si a varstnicilor. "Toata lumea vrea ca salariul minim sa creasca. Dar acest lucru ar trebui facut avand in vedere ca, daca majorezi salariul minim prea mult, se va crea o bariera, in special pentru tineri, deoarece acestia vor trebui sa intre pe piata muncii la un nivel de salarizare scazut. Nu vrei sa stabilesti salarii minime care creeaza o bariera importanta pentru tineri la intrarea pe piata muncii", spune Ansola. Rezidentul FMI considera ca mobilitatea fortei de munca este importanta, iar autoritatile ar trebui sa se asigure ca protectia muncii nu conduce la inflexibilitati, care in final vor fi in detrimentul cresterii productivitatii.

"Acelasi lucru este valabil si pentru mobilitatea geografica a fortei de munca. Ritmul de investitii este foarte dinamic, dezvoltandu-se concentrari de productie in numeroase puncte din tara. In loc sa se incerce schimbarea locului in care sunt amplasate aceste concentrari - ceea ce este un proces firesc de piata - , ar trebui facilitata dezvoltarea unei infrastructuri adecvate si a unor piete dinamice de inchirieri de locuinte. Ultimul aspect, dar nu cel din urma, dezvoltarea capitalului uman, necesita reformarea sistemului de invatamant, astfel incat sa fie mai receptiv la o lume in schimbare, si a sistemului sanitar", a mai adaugat Ansola.

Principalele obiective economice ale Romaniei ar trebui sa fie stabilitatea macroeconomica, ceea ce inseamna crestere sustenabila si revenirea la niveluri reduse ale inflatiei, si revigorarea reformelor, cu orientare pe termen mediu.