Designerii romani de la Fashion East Fair au aratat ca pot concura cu toate marile branduri de serie.

Primul lucru care frapeaza la hainele facute, customizate, modificate sau improvizate de invitatii tirgului de moda care a avut loc in acest weekendul trecut la clubul La Scena din Capitala este faptul ca au un concept. Ca acopera ceva, dar descopera altceva. Fie ca vorbim despre hainele second-hand transformate din citeva cusaturi si aplicatii, fie ca vorbim despre branduri underground cum este Rulez, fie ca ne referim la hainele unicat facute de mina de tineri designeri care vind doar in atelier, stim ca avem de-a face cu niste designeri cu viziune.

Dintre piesele care au sarit in ochi au fost brosele facute din capete de maimutoi de plus, semnate de Irlo (un artist timisorean ale carui desene pot fi vazute cam prin toate orasele prin care a trecut, cunoscut si sub numele de Lori), taiate si aplicate in cele mai surprinzatoare locuri posibile, pe caciula sau scotind capul din cine stie ce crapatura ascunsa de la pantaloni. Jucariile de plus facute de Alien Ape (Costin Benescu), cel mai interesant si productiv creator de jucarii din Bucuresti care a terminat design vestimentar cu o lucrare de diploma inspirata direct de femomenul harajuku din Tokyo, ce s-a prezentat la tirg inclusiv cu stickere de vinilin si un raft plin de haine customizate.

Unul dintre criteriile de selectie pe care organizatorii le-au avut in vedere cind au stabilit lista de invitati a fost „atitudinea lipsita de mimetism si dezbracata de stereotipii si prejudecati in ceea ce priveste materialul, taietura, culoarea, contextul. Este important ca, atunci cind te apuci sa tai sau sa lipesti ceva la o haina, sa uiti cum se face asta, sa uiti tot ce ai mai vazut si sa vii cu ceva care sa surprinda", explica Miruna Amza, PR manager al proiectului Fashion East Fair, initiat de agentia Sector 7. Si daca studiezi mansetele negre facute dintr-un material folosit pentru hainele bisericesti, husele de iPod, de telefon mobil, de discuri, cind vezi cagulele si caciulile inspirate din portul calugarilor catolici din Evul Mediu din acelasi material realizate de un grup de artisti din Timisoara, iti dai seama ca nu ai cu ce sa le asemeni, nu ai ce trimiteri sa faci.

Au remixat elemente de vestimentatie preoteasca cu fetisismul care patrunde din ce in ce mai adinc in moda de strada si cultura „huselor" care trebuie sa personifice gadgeturile care ne-au devenit atit de apropiate. Piesele sint semnate de un grup de artisti din Timisoara despre care s-a mai scris, se va mai scrie, dar au refuzat sa-si dea numele adevarate, rezumindu-se la a se prezenta drept „metafecioara sadomasochista Linda, neuronumitorul comun Rares si misionarul sexy Vlad", care formeaza impreuna „biserica" si care vor sa „duca cumva mai departe coruptia bizantina, din inima porfirogeneta a imperiului de rasarit, si discutiile despre sexul ingerilor la caderea Constantinopolului".

George Enache este unul dintre designerii care au vindut cel mai mult la tirg, care traieste din ce face, desi nu vinde decit la el in atelier si nu se promoveaza deloc. „Am facut haine pentru tot felul de oameni si ocazii, de la Radu Afrim, Suie Paparude si chiar Mama Natura. Cred ca le place pentru ca am o linie curata, fara prea multe detalii, foarte cool si potrivita pentru zona asta urbana", explica designerul. Si pentru ca tirgul a fost declarat atit de catre designeri, cit si de public un succes, organizatorii au promis mai mult. „Initial am vrut sa facem o data la trei luni, dar vad ca se cere si poate il facem pe urmatorul mai curind", explica Miruna Amza de la Fashion East Fair.

Preturi pe toate gusturile Achizitionarea hainelor si accesoriilor direct de la sursa nu inseamna neaparat ca dati mai putin pe un tricou decit ati fi dat in mall. Un top semnat de George Enache costa 70 de lei, preturile la pantofi puteau urca pina la 600 de lei, dar n-ati fi plecat desculti nici cu un buget de 100 de lei, gentile se invirteau in jurul sumei de 40 de lei, iar jucariile urbane facute de Alien Ape erau de la 90 de lei in sus. Accesoriile costau, in functie de materialul din care erau facute si timpul de lucru, intre 10 si 25 de lei, iar hainele second-hand variau intre 5 si 50 de lei.