Raportul Erste Bank apreciaza ca Fed va reduce din nou rata dobanziiIn contextul preturilor mai ridicate pentru energie si produsele alimentare, analistii Erste estimeaza ca rata inflatiei in zona euro va ramane in jurul valorii de 3% in prima jumata
Raportul Erste Bank apreciaza ca Fed va reduce din nou rata dobanziiIn contextul preturilor mai ridicate pentru energie si produsele alimentare, analistii Erste estimeaza ca rata inflatiei in zona euro va ramane in jurul valorii de 3% in prima jumatate a lui 2008 si va scadea spre 2% in a doua jumatate a anului, conform unui comunicat Erste Bank. In momentul de fata, economia zonei euro este sustinuta de ratele inalte ale ocuparii fortei de munca, venituri corporative, castigurile productivitatii si un trend ascendent continuu pe pietele emergente. Actuala miscare ascendenta isi va incetini ritmul doar intr-o mica masura, la aproximativ 2%.
"Decidentii politicii monetare sunt astfel blocati intre incertitudinea economica si turbulentele de pe piata de capital, pe de o parte, iar pe de alta parte - de riscul tot mai mare al inflatiei", spun analistii Erste Bank. "Dupa estimarile noastre, Consiliul guvernatorilor BCE nu va modifica principalele rate ale dobanzii in a doua jumatate a anului, dar acestea vor fi marite in al patrulea trimestru, pe masura ce efectul crizei creditelor va deveni mai clar", adauga aceiasi analisti.
Economiile din Europa Centrala si de Est isi vor tempera ascensiunea, din cauza preturilor la energie si produse alimentare care vor ramane ridicate, iar cresterea economica se va mentine relativ puternica.
"Estimam ca exista in continuare potential de stabilizare pentru valutele din regiune, cel putin in limita orizontului de 12 luni, caci majoritatea tarilor va aplica o politica monetara mai restrictiva, desi conditiile de baza vor varia considerabil de la o tara la alta. Ungaria si Slovacia vor fi exceptiile", spun analistii Erste. "Dezvoltarea economiei Ungariei va fi inca influentata in mare parte de masurile pentru reducerea deficitului de cont curent si deficitului bugetar, cu ajutorul carora rata dobanzii si inflatia se vor diminua treptat. In Slovacia, politica monetara va fi in mare parte determinata de decizia intrarii in UME in 2009", continua analistii.Preturile la case in SUA isi vor continua scadereaCorectiile care au avut loc pe piata imobiliara din SUA vor continua, la fel si problemele care se intalnesc pe acest sector. Posibila decizie a Fed de a reduce pentru a treia oara in acest an rata dobanzii de referinta si recentul plan al administratiei Bush de a ingheta rata unor credite ipotecare vor duce la o scadere a preturilor la locuintele americane si vor diminua considerabil cresterea economiei SUA in urmatoarele trimestre.
Conditiile de pe pietele financiare vor continua sa ramana incordate in primul trimestru al anului viitor, cand va incepe ajustarea ratelor dobanzii la multe dintre creditele ipotecare cu risc ridicat, ceea ce ar putea duce la un numar considerabil de debitori care vor intra in imposibilitate de plata. Astfel, delincventa in plata creditelor si intarzierea platilor la credite vor creste si mai mult. Luna decembrie este una decisiva pentru piata financiara, deoarece tendinta nehotarata a burselor americane care inclina spre scaderi s-ar putea pastra sau chiar accentua la inceputul anului.Dolarul ar putea sa-si inceapa aprecierea in T1 2008Miscarea Rezervei Federale americane de a reduce din nou rata dobanzii de referinta ar putea fi operata doar pentru a stabiliza piata si pentru a calma declinul monedei americane inregistrat in ultimele 3 luni. "Estimam ca dolarul american isi va reveni anul viitor. Asteptarile pietei in privinta reducerii ratei dobanzii in SUA par sa fie exagerate, iar slabirea dolarului din ultimele luni pare sa fi determinat mai multi jucatori de pe piata sa vanda dolari acum, in loc sa ii vanda anul viitor", spun analistii Erste Bank.
"Credem ca criza bancara va fi cea mai mare sursa de risc pentru dezvoltarea spread-urilor pe piata obligatiunilor corporative in euro, in anul urmator. In general, consideram ca aceasta criza pe pietele financiare va continua in primul trimestru al lui 2008 - in consecinta, spread-urile ar trebui sa ramana volatile si la un nivel ridicat", spun analistii Erste Bank. Nivelul veniturilor pe piata obligatiunilor din SUA este stabilit in functie de criza de incredere din sectorul financiar. Desi mai lent la inceput, se estimeaza ca prima de risc rezultata din aceasta situatie se va diminua in cursul primelor doua trimestre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.