Un sondaj cu rezultate contradictorii - din care reiese ca Ceausescu a fost deopotriva blestem si sansa pentru tara - a relansat dezbaterea despre locul comunismului in memoria recenta a Romaniei.

Cu aplombul tipic pentru mediocritatile guralive, truismele au asaltat din nou televiziunile bucurestene. Suprafata cea mai cuprinzatoare retoric a ocupat-o un vechi abonat la somniferele istoriei: Adrian Paunescu. Parlamentarul PSD a fost invitat la o emisiune pe care a dominat-o cu perversa locvacitate.

N-a fost vorba despre o confruntare cu date obiective, argumente limpezi sau bibliografii solide. Ele nu fac rating. S-au insailat doar sentimente difuze rostite intr-un cadru de neutralitate tipica dezbaterilor „pro si contra". Termenii in care senatorul Paunescu a stabilit dinamica discutiei i-au asigurat un puternic ascendent. El a lansat, fara a fi contrazis, sofismul martorului ocular: pentru a-l aprecia cu adevarat pe dictator trebuia sa-l cunosti nemijlocit. Teza sugereaza ca supravietuitorul unei epoci este cel mai bun cunoscator al acesteia. Se intelege deci ca judecatile rostite despre Rusia stalinista de catre un istoric de la Oxford - bunaoara, Orlando Figes - pot fi anulate prin „marturia directa" a unui mojic cherchelit dintr-o gubernie moscovita. Ar mai rezulta si faptul ca descrierea bolilor venerice nu se poate face obiectiv si rece in absenta unei experiente nocturne intr-un stabiliment.

Adrian Paunescu pretinde ca poate vorbi laolalta ca medic, ca pacient si cronicar al acestui sifilis istoric numit comunismul. Invitat la emisiunea „100%", el ne-a declarat cu infinita sinceritate ca l-a iubit „enorm" pe geniul Carpatilor si luceafarul din Scornicesti. Dupa aceste afirmatii, desigur, nici CNA, nici Realitatea TV nu s-au autosesizat pentru a taxa indecenta totalitara a poetului din Barca. Cu Mircea Vulcanescu mort la Aiud, versificatorii cauzei comuniste trec drept oameni de cultura, indreptatiti la fineturi dialectice si ospete filosofice cu Marx sau Lenin sub brat.

De trei ori barbat, Paunescu si-a confesat iubirea inselata. Cind e vorba despre tirani, comunismul nu interzice amorul liber si pasiunile homoerotice. Infricosatoare este doar evidenta ca autorii odelor catre Stalin, Che Guevara sau Ceausescu mai au loc de cenaclu.

Mihail Neamtu este cercetator in stiinte umaniste