Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti sustin ca, in multe cazuri, chiar expertul din Comisia de monitorizare a cazurilor de malpraxis era cel reclamat.

Potrivit Titlului Raspunderea civila, din Legea 95/2006, la nivelul
Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti sustin ca, in multe cazuri, chiar expertul din Comisia de monitorizare a cazurilor de malpraxis era cel reclamat.

Potrivit Titlului Raspunderea civila, din Legea 95/2006, la nivelul autoritatilor de sanatate publica functioneaza o comisie de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis. Aceste comisii primesc reclamatii de malpraxis, iar un expert numit de ministrul sanatatii analizeaza cazurile. Expertul trebuie platit de cel care reclama, fapt care i-a descurajat pe pacienti sa mai faca plangeri. Comisia are ca atributie sa intocmeasca dosarul de caz si sa stabileasca daca a fost sau nu o situatie de malpraxis. In final, pacientul trebuie sa ajunga tot in instanta. „Nu exista decat un expert pe fiecare specialitate in judete. Daca expertul este cel care a gresit sau daca nu exista expert pe specialitatea respectiva, atunci cazul nu se mai judeca. Oricum, Nicolaescu nu are dreptul sa faca legi speciale, in afara celor care exista in UE. Nu poti face tribunale speciale pentru doctori“, a afirmat prof. dr. Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului M edicilor din Romania.

Expertii au tarife prohibitive
Unii membri ai Comisiei de monitorizare pentru cazurile de malpraxis din Bucuresti sunt de parere ca fac parte dintr-un organism inutil, care nu-si poate face treaba si care ar trebui desfiintat. Normele dupa care functioneaza comisia sunt insa greu de urmat si chiar contradictorii. Tarifele expertilor care studiaza cazurile sunt prohibitive, iar rezolutia comisiei nu are calitate juridica. Practic, cei care primesc un rezultat in favoarea lor il pot folosi doar in instanta, unde trebuie sa-si ceara drepturile. „Este ca un copil mort la nastere“, spune Sergiu Ionita, vicepresedintele comisiei. In primul rand, actele necesare pentru dosar sunt foarte multe si greu de obtinut. Anul acesta s-au inregistrat 22 de sesizari care au fost complete din care s-au solutionat trei. Orice rezolutie trebuie data in functie de raportul unui expert in domeniu. Problema este ca expertii nu sunt obligati sa faca aceste expertize, iar preturile pentru munca lor poate ajunge si la 4.000 de lei. „Si mai aberant este ca noi suntem obligati sa desemnam expertul prin tragere la sorti, dar sunt domenii in care nu exista decat un singur expert.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.