Jurnal de lupta a— Ce a facut armata pe 21-22 decembrie
Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea in zona de responsabilitate si Capitala.
21 decembrie
Jurnal de lupta a— Ce a facut armata pe 21-22 decembrie
Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea in zona de responsabilitate si Capitala.
21 decembrie 1989"
(Ora) 09:00 - Adunare de protest - E(venimente) Ts (Timisoara).


(Ora) 10:00 - Bv (Brasov, n.a.), D1. D57. Alex R.U. (sau Rv s-ar putea sa fie Risnov, n.a.) - nimic. intarit paza.


(Ora) 12:30 - 100 militari, Pod. Olt, IMDSA, cerere prim-secretar, 2 gr(upe).
Eftimescu (adjunctul sefului Marelui Stat Major, n.a.), Da, Dv(Divizia) sa nu traga.
Tov. Ministru, (Ora) 12:50. (Este momentul cand ministrul Milea suna din cladirea CC dupa spargerea mitingului, n.a.)se distribuie munitie pe oameni, unitatile D1M si D57 Tc, fara munitii Tc (tanc).

(Ora) 13:00 - Zimnicea, probleme.


(Ora) 13:00 - Sibiu - un grup de oameni au iesit in piata.


(Ora) 13:07 - s-a ordonat luarea leg(aturii) radio cu D1 Mc (Divizia 1 Mecanizata) si D 57 Tc (Divizia 57 Tancuri).Sf. Gheorghe - aparataj electric - o sectie a incetat lucrulPiata Unirii, Hotel Bucuresti, Calea Victoriei (zone unde au fost identificate nuclee de agitatori, n.a.)Ziua hrana rece se pune in masiniTargoviste (Chemenici) - zvonuri ca se aduna elevii cu lumanari la Mitropolie.

(Ora )13:18 - Ghimbav - a iesit toata intreprinderea de la elicoptere
Primul-secretar cere o sub(unitate) sa inconjoare intreprinderea.


(Ora) 13:20 - Gl. Eftimescu - se aproba scoaterea sub. la Ghimbav.


(Ora) 13:37 - tov. Ministru
ordin B1/R.1 Mc (batalionul 1 din Regimentul 1 Mecanizat) se depl(aseaza) din cazarma la C.C. - inconjoara C.C si executa apararea C.C. - cd(comandantul) R(egimentului) in capul coloanei (16 TAB)
s-a raportat la gl. Eftimescu


(Ora) 13:41 - ordin tov. ministru1B/R2Mc. pe TAB - CC (Un batalion din Regimentul 2 Mecanizat trimis in apararea cladirii CC al PCR, n.a.) s-a raportat la gl. Eftimescu

(Ora) 13:53, Mr. Carp raporteazaau iesit 13 TAB TR.1 Mc (si) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oana.

(Ora) 13:57. - in fata cdm. A (comandamentul Armatei 1, n.a.) au inceput sa se adune grupuri de oameni.


(Ora) 14:11 - Tov. Ministrult.col. Oana - sa plece la intrarea principala la CC. ptr. a lua leg(atura) cu tov. ministru

(Ora) 14:37 - Tov. MinistruR 2 Mc. - sa-i imprastie pe cei de pe B-dul Magheru".

(Ora) 15:11 - 2 Cp(companii) de la B(atalionul) 98 Pz. Instr. (paza-instructie) la Intercontinental despresureaza - ce prinde la R.Trs (regiment transmisiuni) de la Baneasa (cele doua companii s-au deplasat, dar ordinul de despresurare si de capturare a manifestantilor nu s-a executat datorita amplasamentului dispozitivelor MI, n.a.).


(Ora) 15:18 - 1 TABC/R2Mc sa plece la Intercontinental ptr. a restabili legatura cu Cpt. Marin (in continuare, blindatele din zona centrala a orasului au probleme de comunicatii, n.a.). B.2/R.1Mc cu 6TAB a plecat la CC. (se inmulteste inexplicabil numarul de blindate in jurul CC; nu ataca nimeni cladirea, n.a.)


(Ora) 15:25 (notata gresit 13:25) Cpt.Marin a ajuns la sediul CC - din 15 au ajuns 13 (TAB-uri, n.a.). Au ajuns - 20 TAB + 1TABC si 13 TAB + 2 TABC, (Total) 33 TAB si 3 TABC (la aceasta ora se aduna un numar de 36 de transportoare blindate pentru apararea cladirii CC, n.a.)


(Ora) 15:42. A iesit pe poarta Cp. de la B.98 Pz.Instr.


(Ora) 15:47. - Gl. Florea raporteaza - 1 Companie Sec(uritate) i-a lasat sa treaca (Informatia venea de la Brasov; sensul acestui text este ca subunitatea de Securitate i-a lasat pe manifestanti sa treaca,
.a.). 2 Cp. V.M/B.20VM (vanatori de munte) au trecut la aparare pe marginea Brasovului (pod Bartolomeu si intrarea cealalta).

(Ora) 16:00 - o coloana de 1.500 oameni au trecut prin fata SRTM (scandeaza lozinci - "Armata e cu noi"). R1Mc - 1 Cp. (Infanterie)/masiniDn 333AA - 1 Cp.I - masini (este vorba de trimiterea unor trupe de infanterie in sprijinul blindatelor, n.a.).

(Ora) 16:02 - Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sunt pregatite (rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col. Oana - 158453 si 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oana in sediul Consiliului de Stat; este clar ca nu-i functionau statiile de pe masini, bruiate cu bruiaj neidentificat in zona Pietii Palatului, n.a.).


(Ora) 16:14 Gl. mr. Florea raporteaza - este chemat de primul-secretar si de tov. Pana la sediul Comit. Jud. de partid Brasov (se incerca constituirea comandamentului de aparare prevazut de Legea Nr. 14/28 decembrie 1972 privind organizarea apararii nationale a RSR, n.a.)


(Ora) 16:20 - Cpt. Grecu/B98 - 166596 - sed. CC - nu poate intra la Intercontinental deoarece e blocat de Securitate (subunitatile de infanterie evocate mai sus nu pot trece de barajele trupelor de Securitate de pe strazile adiacente, dar este inca o data de subliniat ca trupele MApN nu aveau comunicatii, comandantul fiind nevoit sa intre in cladirea CC pentru a da telefon, n.a.).


(Ora) 16:25 - Tov. ministru la 127 pe guvernamental (numarul de telefon la care putea fi gasit Milea, n.a.)


(Ora)16:35. - Gl. Bogdan - a cerut sa-i asiguram paza in caz(arma) R(egimentului) 45 Trs.


(Ora) 16:37 - Tov. ministruin Piata Romana 300 (de) oameni sa fie imprastiati de Oana.Intercontinental - Cpt. Marin sa-i imprastie cu TAB.In Piata Unirii, aprox. 300 sa fie imprastiati (s-a transmis ord. Mr. Carp)(Acesta este un ordin clar de represiune; el arata insa si dimensiunea reala a manifestatiei, aproximativ 300 de persoane in fiecare loc, precum si centrele de protest formate deja la ora 16:37; ordinul nu a apucat sa fie executat, deoarece exact in intervalul urmator se petrece accidentul cu camionul de la Sala Dalles scapat de sub control si care omoara 7 persoane, n.a).

(Ora) 16:44 - Tov. ministru.158453 - Cpt. Marin (numarul de telefon din cladirea CC prin care se comunica cu trupele, n.a.)lt. col. Oana cu 1 TAB la dispozitia tov. ministru (informat asupra incidentului din Bulevardul Magheru la care s-a deschis si foc, Milea vrea sa iasa cu un TAB pentru a se deplasa la fata locului, n.a.)mr. Amariucai - la Intercontinental.

(Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt. maj. Dafinescu de la P.C. (punctul de comanda) al lt. col. Oana sa duca 2 TAB la intrarea principala de la CC la dispozitia tov. ministru (Milea a vrut sa iasa din cladire, n.a.).


(Ora) 17:00 - Gl. mr. Florea raporteaza ca la Brasov s-au tras focuri de avertizare.


(Ora) 17:00 Tov. ministru2 TAB+ 1Cp.I/R.1Mc. pe jos sa se deplaseze pe 6 Martie spre Intercontinental si sa imprastie multimea. La 17.15 au plecat.

(Ora) 17:30 Lt. col. Oana raporteaza ca a descongestionat (Bulevardul) 6 martie si pleaca spre Intercontinental sa faca jonctiunea cu cpt. Marin care actioneaza pe Magheru.


(Ora) 18:00 Tov. ministrumai primim ordine de la col. Lazarescu pe guvernamental 127. (Este un ordin ciudat al ministrului Apararii; nu reusim sa-l identificam pe ofiterul Lazarescu, decat daca e vorba de colonelul de Securitate Lazarescu, dar nu putem intelege de ce ministrul Apararii transmitea ordine printr-un ofiter de Securitate!, n.a.)

(Ora) 18:13 Cpt. Marin raporteazacei de la Intercontinental au fost impinsi pina la intersectie la Universitate (nu este o informatie corecta; probabil ca este un ordin "sa fie impinsi", nu un act realizat; dispozitivul de "impingere" a fost imperfect, multi revolutionari trecand inapoi in spate pe trotuare; de asemenea, nu intelegem cum au trecut fortele capitanului Marin de baricada, care se presupune ca a fost construita incepand cu ora 17:00!, n.a.)  (Ora) 18:25 (notat gresit 17:25) Cpt. Marin raporteazaScala - Piata Romana - liniste.Intercontinental - cordonul si TAB la rest. Dunarea (bifurcatie) (probabil opriti in fata baricadei, n.a.).nu se pot dispersa"3. (Informatie corecta; nu exista inca ordinul de atac; acesta va veni mai tarziu, n.a.).
22 decembrie 1989"
(Ora) 00:00 - aprox. 500 de oameni s-au dus la Steagu Rosu (intreprinderea din Brasov, n.a.) sa-i scoata pe cei de acolo care nu vor sa iasa.


(Ora) 00:12 - Tc (tancurile) au spart blocada.4 Tc (patru tancuri): 2 pe Magheru; 1 Tc la Ciclop, 1 CCA.G.P. (Garzile patriotice) - 23 Aug. ii ataca pe manifestanti.camion cu butoaie benzina arde.
Cpt. Marin (raporteaza, n.a.)1 TAB - incendiat.S-a spart blocada la Intercontinental.Au dat foc la masini.

(Ora) 00:45 - Mr. Carp transmitede la fabrica de chibrituri, coloane mari se duc pe Cosbuc spre Piata Unirii (Informatia este importanta, deoarece dovedeste ca unele coloane de muncitori s-au miscat foarte devreme in acea noapte, astfel ca reactia comandantului unic al represiunii, gen. Vasile Milea, poate fi corect inteleasa din acest moment ca multiplicare a fortelor pentru a opri manifestantii sa ajunga in Centru, n.a.).(Ora) 00:48. R1 Mc a mai pregatit 7 Tc; R2 Mc - mai pregateste 3 TAB (In fata informatiei ca din unele platforme industriale ale Capitalei se indreapta spre Centru coloane de muncitori, ministrul Milea ordona suplimentarea efectivelor de blindate!, n.a.).
(Ora) 01:00... (unitatile din dispozitiv isi verifica sau isi schimba frecventele, n.a.).


(Ora) 01:20 - lt. col. Dumitru.
S-au intors de la Steagu Rosu 1500, scandeaza jos... (generalul Voinea nu avea curajul sa scrie "Jos Ceausescu!", asa ca punea puncte-puncte, n.a.), "Armata e cu noi" (...) (Ora) 02:30 - Lt. col. Costache raporteaza:gurile de la Metrou sunt preluate de G.P.patrulele de milit. pe strada.01:40-01:54 - s-a stins lumina stradala (ordinul a venit de la Comitetul Municipal de Partid pentru a nu se vedea cum este spalat sangele la Piata Universitatii cu masinile de la salubritate, n.a.). aprox. 50% cetatenii din blocuri nu dorm (luminile aprinse).grupuri de 5-6 intra in cartiere (informatia se refera la micile nuclee desprinse din grupul de protestatari de la Inter care au hotarat sa se deplaseze in oras pentru a mobiliza cetatenii la revolta, n.a).n s-a transmis la minister, la col. Popescu"4. (...)

(Ora) 04:45. Lt. Col. Oana la Marasesti (Rest. Budapesta)3 Tc2TAB1Au1 - 130065 cadre+m.t. ( militari in termen).
Podul Serban Voda - Calea Vict(oria) Soc(ialismului).3 TAB60 m.t.1 Au
Minist(erul) Agr(iculturii) spre Rosetti2 TABcelelalte in dispoz. Asa cum au fost
Col. Barbulescu (Div. Inf.)Pantelimon, recunoast(ere). Sect. 4 - nimicSect. 5 - nimicSect. 2 - acolo s-au dus manif(estantii)Grupuri in zona Pantelimon, 02.30 (...) 
"(Ora) 07:05 - col. Constantinescu - ord. tov. ministru. oamenii din cazarmi pregatiti.imbarc(are) pe masini - 1UF (o unitate de foc) + Hrana rece 1 zi.Transmis mr. Carp + HandaricR(egimentul de) Garda a plecat la ora 07:00au intrat cei 100 de la C(entrul de) I(nstructie) Tr. Rachete

(Ora) 07:13 - cpt. Marin - a blocat Piata Palatului.


(Ora) 07:37 - lt. col. Dumitru P. (Intreprinderile din Brasov, n.a.) Steagu Rosu, Metrom, Hidromecanica, aprox. 3-4.000 se pregatesc (este vorba despre manifestanti, n.a.)


(Ora) 07:45 tov. ministru - R1Mc, 7 Tc, 215 m.t. (militari in termen) pleaca spre Turbomecanica - Armata Poporului.


(Ora) 08:03 - tov. ministru.21 Tc. cu Ds.(desant) pe ele se deplaseaza Targoviste - Bucuresti - R.1 Tc.

(Ora) 08:15 - a plecat R1 Tc (Regimentul 1 tancuri)"5. (...)


"(Ora) 09:03. R.10 Mc. in miscare cu tot ce are spre Bucuresti - transmite.Slobozia - Urziceni - linia de centura.R.2 Mc + R 22 Tc - intre Cons(iliul) de Stat si C.C. - Piata Palatului.

(Ora) 9:10 - Slobozia a plecat.


(Ora) 9:15. - R.2 Mc. a plecat.
(In acest loc, pe caietul Documentar pentru ciorne, coperta rosie, apare o notatie in plus): Oltenitei - miscare - Centru Bv. Marasesti - Piata Republicii.


(Ora) 9:25 - R7Mc. - sa fie pregatit pentru Ploiesti"6. (...)
"Gl. Eftimescu, 22.12.89, (ora) 09:54.Toate unitatile armatei executa num(ai) ord(inele) Cdt. Suprem. Toate U(nitatile) subord(onate) A1 (Armatei 1) din G(arnizoana) M(ihai) Bravu si Targoviste se concentreaza in Bucuresti in cazarmile din sos. Oltenitei.Unitatile...Raportez ce U. mai avem in cazarmi si unde sunt"7 (Urmeaza raportul cu locatia unitatilor, din care numai Regimentul 22 se intoarce, Regimentul 22 fiind cel care anuntase urcarea manifestantilor pe tehnica, n.a.)

"(Ora) 10:07. Col. Negrea. Rondoul - ind. MApN transmite: nu se trage de catre nimeni, nici foc de avertizare - sa se parlamenteze"8. (Este primul mesaj transmis la trupe de maiorul Tufan din ordinul gen. Victor Stanculescu, ca si cum ordinul ar veni in continuare de la gen. Vasile Milea; acesta se impuscase in jurul orei 09:35, n.a.)

"(Ora) 10:11 - col(oana) de la IMGB - Ap. Patriei, imense - blocat la jumatatea distantei, la 300 m. de Oraselul Copiilor - lt. col. Costache.


(Ora) 10:30 Lt. col. CostachePantelimon, Muncii, Socului, Catelu, grupuri imense de la 23 Aug. - scandeaza.

(Ora) 10:35 - c. amiral P. George si col. Costin - sa se parlamenteze cu demonstrantii la care sa se spuna ca se retrag in cazarma (al doilea ordin al gen. Victor Stanculescu transmis prin grupa de transmisiuni in numele gen. Milea, n.a.).


(Ora) 10:40 - Toate unitatile parlamenteaza cu demonstrantii ca se intorc in cazarma.


(Ora) 11:15 Strada Baceni - Obor, Dimitrov, Republicii, M. Eminescu, coloane.R7Mc. este solicitat sa intervina, nu se aproba".Nota: Incepand cu ora 10:10, echipajele blindatelor din Centru incep deplasarea spre cazarmi, ca urmare a ordinului de iesire din lupta dat de Stanculescu la ora 10:07, dar miscarea lor este incetinita de urcarea manifestantilor pe ele. La acea ora militarii nu stiau de sinuciderea lui Vasile Milea. La ora 11:22, Documentarul comandantului Armatei 1 preciza: "TAB de la Piata Palatului sa se retraga la intrarile de la CC. Col. Costin: unit(atile) care sunt in apropiere de Sala Palatului sa se retraga catre intrarile CC"9. Acest ordin preliminar, menit sa asigure fortele cu care sa fie pus in aplicare planul de evacuare terestru a sotilor Ceausescu, nu a ajuns la trupe, din cauza faptului ca echipa de transmisiuni din cladirea CC nu mai raspundea la alte comenzi decat ale generalului Stanculescu. In consecinta, la ora 11:52, comanda Armatei 1 ii cere colonelului Paul "sa trimita pe cineva care este in oras sa anunte TAB(-urile) din Piata Palatului sa se retraga spre intrarile din sediul CC". La ora 12:15 (la sase minute dupa evacuarea lui Nicolae Ceausescu din cladirea CC al PCR) intervine insa ordinul generalului Constantinescu, de la minister, care comunica cu generalul Stanculescu: "retragerea unitatilor in cazarmi pasnica", iar la ora 12:43 acesta este completat cu indicatia "sa se poarte discutii cu cetatenii ca armata nu trage in popor, ca nu are nimic cu ei si sa-i lase in pace".

1. Acest Comunicat este confundat frecvent cu Decretul pentru declararea starii de necesitate in intreaga tara, decret care nu a mai fost redactat si nici difuzat public; se face o confuzie si intre acest Comunicat si Decretul pentru declararea starii de necesitate in judesul Timis, din 20 decembrie 1989, publicat in presa din 21 decembrie 1989.

De asemenea, se modifica frecvent ora de difuzare a Comunicatului din 10.59 in 10.00, pentru a se acredita teza ca militarii au fraternizat cu manifestantii la auzul vestii sinuciderii lui Vasile Milea si pentru a anula actiunea de lovitura militara a gen. Victor Stanculescu.

Comunicatul lui Ceausescu din dimineata de 22Comunicatul a fost dictat de Nicolae Ceausescu in cabinetul sau consilierilor Sectiei de Presa a CC al PCR (Nicolae Mitea, Eugen Florescu) si presedintelui Radioteleviziunii, Petre Constantin. Acesta l-a transmis prin telefon crainicului George Marinescu de la Televiziune. Sectia de presa l-a transmis si la Radiodifuziune, asa cum a fost notat de consilieri, de unde provin si diferentele de text.  Televiziunea Romana. Ora 10:59. COMUNICATIn Bucuresti si in intreaga tara, muncitorii sa apere tot ceea ce s-a realizat, suveranitatea si independenta tarii. Informam ca ministrul fortelor armate a actionat ca tradator impotriva independentei si suveranitatii Romaniei si, dandu-si seama ca este descope-
rit, s-a sinucis. Facem apel catre toti cei care-si iubesc tara si poporul sa actioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oricarui tradator.

Toate zvonurile si minciunile au fost dirijate in stransa legatura cu tradatorii de tara si cu cercurile imperialiste de tradatorul Milea, care a organizat aceste provocari, a spus minciuni si a informat fals in legatura cu situatia din tara. Apelam la clasa muncitoare, taranime si intelectualitate, la intregul popor, de a actiona cu inalta raspundere pentru a intari ordinea si linistea. Problemele noastre sa le rezolvam in stransa unitate, fara vreun amestec din afara. Sa facem totul pentru a apara suveranitatea, independenta si integritatea Romaniei socialiste1.
Radiodifuziunea Romana "in jurul orei 11:00". COMUNICATInformam ca ministrul fortelor armate a actionat ca un tradator impotriva independentei si suveranitatii Romaniei si, dandu-si seama ca este descoperit, s-a sinucis. Facem apel la toti cei care-si iubesc tara si poporul sa actioneze cu cea mai mare fermitate impotriva oricaror tradatori. Toate zvonurile si minciunile au fost dirijate, in stransa legatura cu tradatorii din tara si cu cercurile imperialiste, de tradatorul Milea, care a organizat aceste provocari si a spus minciuni si a informat fals in legatura cu situatia din tara, nespunand nimic despre crimele si distrugerile de la Timisoara. Apelam la clasa muncitoare, taranime si intelectualitate, la intregul popor, de a actiona cu inalta raspundere pentru a introduce ordinea si linistea! Problemele noastre sa le rezolvam in stransa unitate, fara nici un amestec din afara! Sa facem totul pentru a apara suveranitatea, independenta si integritatea Romaniei! Documentele Revolutiei Prima proclamatie a Revolutiei a— Ordinul ministrului Apararii Nationale din 17 decembrie 1989 a— A doua proclamatie a Revolutiei a— Lista negociatorilor timisoreni la intalnirea cu Dascalescu a— Lista negociatorilor timisoreni la intalnirea cu Dascalescu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.