Verificarile privind licitatia agentiei de plati din agricultura pentru achizitia de ATV-uri au relevat vicii de procedura si neconcordante intre caietul de sarcini si contractul incheiat, astfel ca functionarii APIA implicati vor fi sanctionati iar contractul ar putea fi anulat.
"In urma controlului si a informatiilor primite de la Agentei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) s-au constatat vicii de procedura in desfasurarea licitatiei si atribuirea contractului in cauza, precum si neconcordante intre caietul de sarcini si contractul incheiat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. In urma concluziilor raportului, Ministerul Agriculturii a decis sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul APIA pentru sanctionarea functionarilor implicati in desfasurarea licitatiei si sesizarea instantei de contencios administrativ, in vederea constatarii nulitatii absolute a contractului, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANPMAP).
"Nu putem decide noi anularea contractului, numai ANRMAP poate face acest lucru. Noi, in baza informatiilor obtinute in urma verificarilor putem sesiza autoritatea competenta despre elemente care ar putea determina anularea contractului, iar ANRMAP decide mai departe daca anuleaza sau nu contractul", a declarat ministrul Agriculturii Dacian Ciolos, informeaza Mediafax. Ministrul Agriculturii a solicitat, pe 12 noiembrie, verificarea licitatiei derulate de APIA pentru achizitia de ATV-uri. Verificarile au venit ca urmare a informatiilor aparute in presa conform carora pretul care urma sa fie platit pentru fiecare ATV depaseste cu mult valoarea de catalog. APIA a explicat ca pretul nejustificat de mare a rezultat in urma unor date eronate pe care Agentia le-a transmis presei. De asemenea, Agentia a mai precizat ca sume suplimentare fata de pretul din catalog reprezinta diverse dotari optionale. Castigatorul licitatiei pentru furnizarea ATV-urilor a fost desemnat American ATV, iar valoarea contractului se ridica la 9,6 milioane lei.