Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a demisionat. El ii scrisese premierului inca de saptamana trecuta ca ar putea sa-si asume raspunderea pentru esecul in ceea ce priveste adoptarea Ordonantei de modificare a Legii ANI. Nu trebuie neglijata nici i
Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a demisionat. El ii scrisese premierului inca de saptamana trecuta ca ar putea sa-si asume raspunderea pentru esecul in ceea ce priveste adoptarea Ordonantei de modificare a Legii ANI. Nu trebuie neglijata nici interventia publica a presedintelui Basescu, care in urma cu doua zile i-a cerut primului- ministru demiterea ministrului justitiei. De altfel, odata cu anuntarea demisiei, Chiuariu a construit un raspuns amplu pentru presedinte la apelul pentru demiterea sa in care l-a criticat dur pe acesta si totodata i-a promis ca se va intoarce. Chiuariu isi trimite astazi demisia la Palatul Victoria. Tot astazi, in Delegatia Permanenta, liberalii vor discuta pe marginea acestui subiect, incercand sa gaseasca un inlocuitor. Au fost vehiculate numele Noricai Nicolai sau al lui Renate Weber, dar si varianta unui personaj din societatea civila sau din sistemul de justitie. Conducerea PNL a avut o intalnire informala si ieri seara, cand s-a discutat, printre altele, si despre aceasta noua problema a PNL.

Tudor Chiuariu a anuntat, ieri, ca va renunta la functie si a promis ca, atunci cand „aceasta in scenare ridicola va lua sfarsit“, se va intoarce pentru a continua reforma in justitie. El a spus ca l-a anuntat, inca de sambata, pe premierul Tariceanu despre decizia sa de a demisiona si ca, desi il sustine, seful Guvernului ii va accepta cererea. Intreaga conferinta de presa a lui Chiuariu s-a constituit intr-un raspuns adresat presedintelui Basescu, care ceruse demiterea sa. „Domnule Basescu, constat cu dezamagire ca incercati prin orice mijloace sa faceti uitat esecul dumneavoastra de la referendum si semiesecul PD de la alegerile pentru PE. Dupa ce ati pierdut increderea majoritatii romanilor, ati revenit la ocupatia dumneavoastra principala: declansarea unor conflicte fara obiect cu acei oameni politici pe care ii considerati adversari“, a spus ministrul, adaugand ca nu a gresit cu nimic si ca refuza sa participe la „aceasta mascarada“. „Cred in continuare ca nu fostii procurori ai lui Ceausescu pot reforma justitia din Romania“, a mai spus Chiuariu. El a afirmat ca are „multe alte optiuni in afara politicii“ si ca nu depinde in nici un fel de aceasta functie, motiv pentru care nu este intimidat de amenintarile sefului statului. „Ii voi inainta premierului demisia mea din functia de ministru al justitiei. E un gest de responsabilitate. Nu vreau ca dispute personale si politice sa afecteze activitatea si credibilitatea institutiilor statului“, a incheiat demnitarul, spunand ca intr-una din zilele urmatoare va prezenta bilantul la conducerea Ministerului Justitiei.

Ludovic Orban a declarat, ieri, conform Mediafax, ca demisia lui Chiuariu nu este „o bucurie“ pentru el, mentionand ca nu si-ar fi dat demisia, daca se afla in situatia lui Chiuariu. „Povestea cu avizarea proiectului de hotarare de guvern este o gluma, in nici un caz temeiul unei cercetari penale“, a spus Orban, adaugand ca strategia pentru combaterea coruptiei va fi finalizata de Executiv. In ceea ce-l priveste pe presedintele Basescu, liderul PNL a opinat ca acesta ar fi trebuit sa demisioneze. La randul sau, vicepresedintele PNL Crin Antonecu a declarat ca o va propune, in forurile de conducere ale partidului, pe Norica Nicolai pentru functia de ministru al justitiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.