Interesele de partid, in stransa legatura cu dezinteresul autoritatilor timisorene fata de cetateni, trafic infernal, amplificat de lipsa centurii orasului, poluare fonica si gaze de esapament, excesul de zel sau chiar interesul de partid al repre
Interesele de partid, in stransa legatura cu dezinteresul autoritatilor timisorene fata de cetateni, trafic infernal, amplificat de lipsa centurii orasului, poluare fonica si gaze de esapament, excesul de zel sau chiar interesul de partid al reprezentantilor institutilor de mediului din Timisoara, ce determina blocarea unor proiecte foarte importante pentru oras, fenomenul cersetoriei pe strazi, destructurarea urbanistica a Timisoarei, din cauza construirii haotice, lipsa deponeului ecologic al orasului, in stransa legatura cu dezastruosul management al deseurilor, atat la nivel local, cat si la nivelul judetului Timis, strazi desfundate si santiere nesfarsite, care domina imaginea cotidiana sunt cateva dintre gravele probleme cu care se confrunta la ora actuala Timisoara, cel mai reprezentativ oras din Vestul Romaniei.
Neimplicarea autoritatilor in rezolvarea lor, din cauza luptei si a intereselor politice si fiindca partidul zice "nu", institutiile slabe, dar politizate, care franeaza dezvoltarea orasului din toate punctele de vedere si determina o nemultumire aproape generala a oamenilor au determinat ca publicatiile ZIUA de Vest, Focus Vest si Fundatia Bega sa organizeze dezbaterea publica "Timisoara, intre Europa si Orient", la sfarsitul saptamanii trecute, la Hotel Timisoara. La eveniment au participat Alin Tocan, redactorul-sef al cotidianului ZIUA de Iasi si Rares Bogdan, directorul ZIUA de Cluj. Invitat special a fost Sorin Rosca Stanescu, directorul general ZIUA. Subiectele foarte incitante i-au determinat sa participe pe reprezentantii celor mai importante institutii ale judetului Timis si ale Timisoarei. Lia Lucia Epure, directorul ZIUA de Vest si Focus Vest, moderatoarea dezbaterii, a prezentat si intrebarile generale, in jurul carora sa aiba loc discutiile: Cine raspunde cetatenilor pentru disconfortul din cotidian? Ce fac autoritatile pentru rezolvarea problemelor ridicate de timisoreni? Cand va fi Timisoara un model citadin? In ce directie ne indreptam cand ne privim intr-un spatiu aflat intre Orient si Occident? Cum abordam eficienta institutionala in raport cu cetatenii? De ce, de 17 ani, timisorenii primesc raspunsuri incomplete?
Reabilitarea Parcului Copiilor
Subiectul probabil cel mai intens discutat in cadrul dezbaterii, dezvoltat si in presa locala in ultima perioada, a fost cel al reabilitarii Parcului Copiilor "Ion Creanga". Fostul Parc al Pionierilor, actual Parc al Copiilor se afla intr-o foarte avansata stare de degradare, ajungand acum, din locatia cea mai indragita candva de micii timisoreni, adapost pentru aurolaci si spatiu in care s-au intamplat tot soiul de incidente violente. Dupa o prea lunga perioada de asteptare si analiza, prelungita si de unele tergiversari si interpretari care dau impresia ca exista persoane care au interesul ca parcul sa fie lasat in paragina, in 19 iunie 2007, se voteaza o Hotarare de Consiliu Local pentru "Reamenajarea si modernizarea Parcului Copiilor Ion Creanga" din Municipiul Timisoara, prin incheierea unui contract de asociere in participatiune. Varianta asocierii in participatiune egala cu o societate ce urmeaza sa fie stabilita in urma unei licitatii care va avea loc in 14 decembrie a fost aleasa de consilierii locali. Acum insa, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, doreste sa atace in contencios hotararea de Consiliu Local, pentru ca, la studierea caietului de sarcini al reabilitarii parcului, s-au creat unele confuzii - locul care va urma sa fie construit pentru ca cei mici sa aiba unde sa-si tina zilele onomastice e considerat de prefect discoteca. in plus, Draganescu declara: "Peste discoteci si sali de biliard, in urmatorii 20 de ani vor creste blocuri. Daca Primaria doreste sa intre in parcuri pentru o dezvoltare urbana, sa spuna". Prefectul acuza liderii Primariei Timisoara de interese, insa hotararea de reabilitare a parcului in acest mod, prin asociere cu o alta societate, a fost aleasa nu de edilii-sefi, ci de intreg Consiliul Local Timisoara, care cuprinde o vasta coloratura politica. Viceprimarul Adrian Orza a fost cel care i-a dat cea mai ferma replica prefectului, asigurandu-l ca proiectul de reabilitare a parcului va fi dus la bun sfarsit, pentru ca, in sfarsit, micutii timisoreni sa aiba un spatiu adecvat de joaca. "Au fost tergiversate toate etapele legate de acel parc. Acum, se inventeaza o alta etapa de tergiversare, faptul ca nu stiu ce imobiliare... E o prostie, e un non-sens", declara Adrian Orza, adaugand: "Nu se distruge parcul, nu se distruge spatiul verde. Dimpotriva. Sunt sume prevazute pentru reabilitarea materialului dendricol. E absurd sa vorbesti despre niste lucruri fara sa studiezi... studiul de fezabilitate".
Arborii care iau vieti
Una dintre problemele extrem de importante pentru care ZIUA de Vest desfasoara o campanie de multe luni este necesitatea taierii arborilor de pe marginea drumurilor si a plopilor din Calea Sagului, fiindca mor multi oameni izbindu-se cu masina de ei.
Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, a asigurat in cadrul dezbateri ca pana cel tarziu in februarie 2008 plopii vor fi taiati. Fata de institutiile de Mediu din Timisoara exista o mare nemultumire atat la nivelul Primariei Timisoara, cat si al Prefecturii si Consiliului Judetean Timis, fiindca institutiile "verzi" nu isi dau acordul fata de cateva proiecte extrem de importante pentru oras. Asta, in conditia in care nici una dintre institutii sau societati nu incearca sa eludeze legea sau sa distruga vegetatia. Impresia lasata este ca, sub refuzurile acordarii unor avize sau autorizatii de mediu, se ascund, din pacate, interese politice.
Daniela Minca, comisar regional, a declarat ca din partea Mediului nu exista probleme, dar ar trebui sa se compenseze eventuala distrugere a spatiului verde, prin amenajarea, intr-o cantitate dubla, a altor terenuri verzi. Sorin Rosca Stanescu a dat si o solutie: "Sa se amenajeze spatiu verde pe acoperis. Este o practica occidentala si astfel se compenseaza natura distrusa. Eu, pe casa de la Snagov, am plante, verdeata", a spus Stanescu.
Poluarea si circulatia rutiera
Una dintre temele aprig disputate si fata de care exista o nemultumire generala in Timisoara este, fara indoiala, circulatia rutiera, in stransa legatura cu protectia mediului si lipsa centurii orasului.
Nu mai trebuie mult si circulatia se va bloca in oras, dar, din nefericire, solutii nu se gasesc pentru a se iesi din aceasta situatie. Florin Bolbos, seful Politiei Rutiere Timis, a replicat ca se fac eforturi mari pentru a rezolva problemele ce tin de politie, dar exista o lipsa de efective. "Sunt multe accidente, 5-6 pe zi, soldate cu un mort la trei zile, trebuie angrenati multi agenti de politie si nu putem face fata", a spus Bolbos. Prefectul Draganescu a raspuns ca se stie de problema lipsei de efective la politia rutiera si se incearca rezolvarea acestei situatii. Mihaela Marza, seful Corpului de Control al Primariei Timisoara, a raspuns ca nu este bine ca lipsa de eficienta a unei institutii sa fie pasata pe spinarea alteia, ci ar trebui sa se incerce o colaborare, care, in mod cert ar duce la sporirea rezultatelor pozitive. Pompiliu Alamorean, primul primar ales al Timisoarei, a tinut sa accentueze acesta idee, sustinand ca institutiile orasului ar trebui sa conlucreze in favoarea Timisoarei si a timisorenilor, nu sa fie dominate de interesele de partid. Marian Eperies, comisarul-sef Garda de Mediu Timis, a adaugat ca trebuie tinuta sub control poluarea fonica si cu noxe in Timisoara, dar este un proces foarte complicat. In primul rand pentru ca nu exista mai multe laboratoare mobile de control al poluarii cu gaze de esapament, dar si pentru ca agentii economici nu respecta legea atunci cand construiesc si arunca deseurile pe unde apuca. "Pe 31 ianuarie 2008, deponeul de la Parta trebuie inchis. Acolo voi face revelionul pentru a verifica daca, pe 1 ianuarie 2009, va mai intra sau nu vreo masina sa arunce gunoiul", a spus Eperies.
Problema cersetorilor
Profitand de prezenta la dezbatere si a unor lideri ai autoritatilor din Timis, a fost abordata si tema cersetorilor, o problema tot mai strigatoare a orasului de pe Bega. Numarul in continua crestere al celor care apeleaza la mila publica, dar mai ales faptul ca acestia devin tot mai agresivi nu mai putea fi trecut cu vederea. Dorel Cojan, directorul executiv adjunct al Politiei Comunitare Timisoara, a fost tinta numeroaselor intrebari legate de rezolvarea problemei cersetoriei. Cojan a explicat ca parghiile de care oamenii legi dispun in combaterea cersetorilor sunt aproape nule. Ce pot face comunitarii este sa indeparteze cersetorii din locul in care-si practica "meseria" si sa le aplice o amenda. Insa, de cele mai multe ori, amenda nu este platita, iar cersetorii sunt gasiti la cateva strazi mai incolo. Solutia pare ca ar fi ca oamenii sa nu mai dea bani celor care intind mana pe la semafoare, prin tramvaie sau pe trotuare, mai ales ca, in general, banii ajung la capii retelelor de cersetorie. In acest sens, Politia Comunitara Timisoara a dus o campanie de constientizare a oamenilor in acest sens - "Nu-i ajutam oferindu-le bani". In plus, toti timisorenii erau invitati sa vina cu solutii (legale) pentru rezolvarea problemei.
Solutii exista, practica ne omoara
Ramane ca solutiile propuse si discutate in cadrul dezbaterii sa fie puse in practica. Directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, s-a aratat foarte placut surprins de dezbaterea la care a participat in "Mica Viena", precizand ca, desi problemele Timisoarei sunt, in mod clar, mai putin numeroase decat cele ale Capitalei, acestea trebuie rezolvate, iar dezbaterea a fost pas important inspre solutionarea unor capitole. ,Am asistat la o discutie interesanta, vie, in care s-au dezbatut problemele Timisoarei. Nu mi-am putut imagina ca timisorenii, fie politicieni, fie lideri din administratie, pun atata pasiune in modul de exprimare a problemelor, care sunt cu adevarat reale", a adaugat directorul ZIUA. Marius Cristescu, presedintele BEGA Grup, a concluzionat, la finalul dezbaterii: "Numai impreuna vom putea face mai multe lucruri bune pentru Timisoara, sa gasim modalitati pentru ca institutiile sa conlucreze si sa lasam orgoliile si apartenentele politice deoparte".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.