Tribunalul Arad a considerat discriminatorie taxa de prima inmatriculare si a dat castig de cauza unui cetatean care s-a judecat cu statul. Decizia instantei aradene, care creeaza astfel un precednt fericit, a fost data in premiera nationala, in proc
Tribunalul Arad a considerat discriminatorie taxa de prima inmatriculare si a dat castig de cauza unui cetatean care s-a judecat cu statul. Decizia instantei aradene, care creeaza astfel un precednt fericit, a fost data in premiera nationala, in procesul dintre un aradean si Directia Finantelor Publice Arad.


PROCESUL. In vara anului 2007, aradeanul Ilie Iluna a dat in judecata Directia Finantelor Publice Arad, intrucat pentru a-si inscrie in circulatie o masina cumparata din Austria contra sumei de 9.700 de euro a fost nevoit sa mai plateasca alti 2.000 de euro, taxa de prima inmatriculare. Nemultumit, omul a decis impreuna cu un prieten avocat sa conteste taxa in instanta. Dupa un proces care s-a desfasurat pe parcursul a trei luni, barbatul a castigat. Total surprins, castigatorul procesului, care are dreptul sa-si recupereze banii, a declarat ca nici nu i-a venit sa creada si ca dupa decizia instantei a primit telefoane din toata tara, oamenii felicitandu-l pentru curaj.

Motivatia Tribunalului aradean este clara: "Un regim juridic fiscal discriminatoriu pentru autovehiculele aduse in Romania din Comunitatea Europeana in scopul reinmatricularii lor in Romania, in situatia in care acestea au fost deja inmatriculate in tara de provenienta". Administratia fiscala va face recurs la Curtea de Apel Timisoara. Practic, finantistii se ghideaza dupa Codul Fiscal, care le permite incasarea acestei taxe, in timp ce instantele judeca dupa legislatia europeana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.