Masinile vor actiona in caz de inundatii, cutremure sau accidente grave.

Un spital mobil echipeaza, incepind de ieri, serviciile de urgenta din Bucuresti. Pe linga aparatura medicala de performanta, masina are in dotare aparatura pentru descarcerari dificile si un cort cu instalatie de incalzire. „Masina are o componenta de prim ajutor avansat in conditiile in care Bucurestiul este o zona cu foarte multe probleme din punctul de vedere al dezastrelor. Cortul poate fi montat in 20 de minute si se prezinta exact ca un spital mobil", a spus Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Spitalul detine echipamente pentru descarcerare grea, adica pentru taiat autocare, camioane si echipament de mobilizare a structurilor instabile. Autovehicul pentru dezastre poate fi folosit si pentru accidentele pe autostrada, nefiind necesara instalarea cortului. O astfel de masina pentru dezastre se mai afla in Tirgu-Mures si apartine SMURD. Pretul unei masini de tip spital mobil este de 320.000 de euro. In total vor fi achizitionate patru astfel de masini, doua in Bucuresti, iar restul in Craiova si in Iasi.

Personalul care va lucra pe acest tip de masina, in Bucuresti, va fi alcatuit din pompieri, care intretin masina si monteaza cortul, fiind instruiti pentru a acorda primul ajutor, si din medici, care vor utiliza echipamentul sanitar din masina. „La acest gen de masina vor fi atasate alte trei masini de sprijin care transporta personalul si sint de tip off-road mergind pe orice fel de drum", a explicat Arafat. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a spus ca masinile de sprijin au fost deja contractate si urmeaza sa intre in posesia ministerului inainte de luna aprilie 2008.

Tot ieri, MSP a achizitionat si primele zece ambulante 4x4 pentru interventii in zone greu accesibile. Aceste masini pot interveni in caz de urgenta, avind medic, asistent si paramedic. „O astfel de ambulanta costa aproximativ 80.000 de euro, deoarece echipamentul medical din dotarea masinii este complex, putindu-se realiza chiar si manevre de resuscitare", a mai spus Nicolaescu. Pina la sfirsitul anului vor fi livrate 50 de astfel de ambulante.