Noul tar al Rusiei moderne arata ca nu glumeste. Iritat de extinderea NATO pana aproape de pantecul Mamei-Rusia, presedintele Vladimir Putin a avertizat adesea ca va reactiona. Iritarea sa a crescut cu cateva grade dupa ce Statele Unite au facut p
Noul tar al Rusiei moderne arata ca nu glumeste. Iritat de extinderea NATO pana aproape de pantecul Mamei-Rusia, presedintele Vladimir Putin a avertizat adesea ca va reactiona. Iritarea sa a crescut cu cateva grade dupa ce Statele Unite au facut public, intentia de a instala "scuturile antiracheta" in Europa de Est, mai exact in Cehia si Polonia. Presedintele George W. Bush nu a dat pana acum semne ca ia in serios protestele verbale rusesti.
In ultima vreme, Statele Unite au semnat cu unele tari est-europene acorduri privind instalarea acestei tehnologii avansate anti-racheta. Putin si-a trimis diplomatii la Washington sa-l convinga pe presedintele american sa renunte. Daca a vazut ca Bush nu se lasa convins, presedintele Putin a amenintat cu retragerea Rusiei din CFM (Tratatul pentru fortele conventionale din Europa), considerand eforturile americane de a se instala militar in apropierea granitelor rusesti drept o amenintare a intereselor vitale ale Moscovei. Deliberat,a mai spus ceva foarte grav si foarte amenintator, si anume ca "armamentul atomic rusesc este pregatit pentru a raspunde oricarui atac". Pentagonul nu a dat nici atunci semne ca ar intentiona sa corecteze strategia sa militara. Acum, presedintele Putin s-a decis sa apeleze si la un alt limbaj, mai convingator. In urma cu doua zile, sambata 8 decembrie, armata ruseasca a lansat o racheta intercontinentala, testandu-i capacitatea de penetrare a "scuturilor antiracheta americane". Agentia ruseasca de stiri RIA raporteaza succesul testului militar efectuat de armata ruseasca de la baza militara Kapustyn Yar, din sudul Rusiei. Baza este un adevarat oras vizibil la suprafata, cu numeroase canale si spatii subterane invizibile, unde de peste patru decenii se lucreaza in laboratoare si uzine nucleare. Nici inainte si nici dupa prabusirea regimului sovietic secretele acestei lumi subterane nu au fost dezvaluite.
Noua racheta balistica intercontinentala, denumita de rusi "RS-12M" si cunoscuta de militarii NATO si de Pentagon ca racheta "SS-25", are o lungime de 20,5 metri si poate purta ogive nucleare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.